Metin sirup

sirup iz mete

tibe  
    napitki: brezalkoholni
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

meta

voda

sladkor

citronska kislina

Postopek

Spomladi ali poleti naberemo velik šop ene ali druge mete. Doma jo z ostrim nožem na leseni deski na drobno nasekljamo (ne sekljajte v mešalniku!) in damo v večji lonec. Zalijemo s prekuhano in poprej do sobne temperature ohlajeno vodo. Rekla sem "ohlajeno" - topla ali celo vroča voda bi rastlinje samo sparila in tako bi bilo konec dobrega okusa.

Meta naj se čez noč namaka. Pozneje vse skrajno natančno precedimo skozi sito in še skozi dvojno gazo. Tako dobimo na pogled skrajno neugledno tekočino - vendar si ne delajmo skrbi glede tega, tako je prav.

Na 3 litre tega čudesa odmerimo 3 kilograme sladkorja in 40 gramov citronske (vinske) kisline. Potrpežljivo mešamo in ko se sladkor dokončno raztopi, pretočimo tekočino v navadne (hladne) čiste steklenice. Zapremo jih s kovinskimi zamaški na navoj, lahko pa tudi s plastičnimi.


Opombe

Tudi ta sirup se obnaša prav tako kot tisti iz bezgovih cvetov - to se pravi: naj bodo steklenice shranjene na hladnem.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

asimina  

kuha že od: 7.1.2012

Št. objav: 41

Objavljeno 24.7.2012 ob 22:21

Delala sem metin z meliso.Rastline sem samo z roko pretrgala na manjše dele,namakala en dan v hladni vodi in nato precedila.Ko se je segrelo skoraj do vretja,sem dala sladkor in citrono.Dobro sem premešala in dala v steklenice.Enako delam bezgov sirup,samo metin še bom samo melisin.Dobro se obnese in je zelo okusen

DBpek  

kuha že od: 19.6.2012

Št. objav: 994

Objavljeno 25.7.2012 ob 14:50

Na malo drugačen način in z veliko manj sladkorja delam jaz oba sirupa. Citronsko kislino nadomestim z sveže iztisnjenim sokom limon, vendar pa sirup ni toliko obstojen. Treba ga je spiti v cca 1 mesecu. Pri nas se ni za bat, da bi ostal dalj časa, saj sta oba sirupa zelo osvežilna in v tem poletnem času skoraj nujna.

http://easy-recepti.blogspot.com/2012/07/

http://easy-recepti.blogspot.com/2012/06/

Tjaša89  

kuha že od: 19.6.2013

Št. objav: 3

Objavljeno 26.6.2013 ob 15:41

Pozdravljeni,

sama sem od fantove mame dobila recept za metin sirup, vendar je malce drugačen. Bezgov sirup sem delala na podoben način, kot je opisan vaš zgoraj, za metin sirup sem pa zavrela 3 litre vode in v vrelo vodo stresla 3 pesti metinih listov. Meto sem v vreli vodi pustila 2 minuti in jo potem pobrala ven. Dodala sem 3 kg sladkorja, ki se je zaradi vroče vode takoj stopil, in 60g citronke. Ko se je sirup ohladil, sem dodala še sok od pol kilograma limon. Čeprav je bila meta v vreli vodi, je aroma ostala in sirup je odličen.

lp

iskrica  

kuha že od: 12.2.2005

Št. objav: 4

Objavljeno 10.10.2013 ob 19:33

V osnovi sem uporabila ta recept. Sem pa meto namakala 48 ur in potem precejeno tekočino segrela do vrenja. Med tem sem vmešala sladkor, vendar manj (na 4,5 l tekočine 2,8 kg sladkorja) in eno škatlico citronke. Ko se je raztopilo, sem vlila v stelirizirane steklenice (100 stopinj) iz pečice. Preden sem jih zaprla z zamaškom z navojem, sem jih še po vrhu in po pokrovčku razkužila z rumom. Okus sirupa je odličen in osvežilen, se ne pokvari niti po enem letu.

tejca6  

kuha že od: 6.3.2014

Št. objav: 2

Objavljeno 26.5.2014 ob 12:19

Krasen sirup (sok), lani sem ga naredila prvič, danes ga delam ponovno :)

iwa81  

kuha že od: 21.7.2017

Št. objav: 19

Objavljeno 18.7.2018 ob 10:27

Zelo vesel

Jst sm tudi lani prvič delala metin sirup in je super osvežilna pijača. Sm pa leto delala po tem receptu - https://www.aktivni.si/prehrana/zdravi-recepti/pripr Razlika je samo v tem, da je poprova meta. Ko natočim sirup, dodam še krhelj sveže limone in je odlično

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.