Ajdov kolač s skuto, jabolki in bučkami

malo drugačen kolač

ruy111  
Ajdov kolač s skuto, jabolki in bučkami
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

150 g ajde

2 dl mleka

2 dl vode

sol

250 g skute

3 jabolka

cimet

sladkor

200 g bučk (cca. 1)

50 g mletih mandljev

1 kisla smetana (2 dl)

3 jajca

1/2 dl mleka

Postopek

Oprano ajdo kuhamo z mlekom in vodo 15 minut. Ker je popila vso tekočino (če ne, jo precedimo), jo pustimo, da postane mlačna in zmešamo z 2 jajci, 200 g skute in mletimi mandlji.

Pekač namažemo z maslom in potresemo z drobtinami ali mletimi mandlji, pomešanimi s koruzno moko. Vanj naložimo polovico ajdove zmesi.

Jabolka olupimo in nastrgamo na trakce, zmešamo s cimetom in žlico sladkorja ter razporedimo na plast ajde. Bučke nastrgamo na trakce in zmešamo s preostalo skuto. Razporedimo na jabolka in na vrh še preostalo ajdo.

Kislo smetano zmešamo z jajcem in malo mleka ter polijemo po vrhu. Malo potresemo pekač in pečemo 40 minut na 170 stopinj.

Torta naj se malo ohladi, potem jo previdno zvrnemo na podstavek, ali pa kar režemo direktno iz pekača (odvisno, kakšen pekač imamo). Jaz sem uporabila tega, ki je na sliki.

Najboljša je še topla, kot predjed ali pa kot samostojna jed.

Ker je njen okus zelo nežen in rahlo sladek, lahko koščke, preden postrežemo, prelijemo s kakšno sadno polivko (jaz sem dala marmelado iz izabele). Zelo dobro.


Opombe

Kolač je nastal tako, da sem uvrstila primarne sestavine, ki sem jih želela v receptu, to je ajda in skuta. Ko sem našla primeren recept, sem dodajala in odvzemala sestavine in nastal je tale recept.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

slivovi cmoki  

kuha že od: 7.8.2012

Št. objav: 444

Objavljeno 6.10.2013 ob 22:09

Vesel

Videti je slastno, po konstrukciji me spominja na obilen narastek. Bi pa jaz ajdo skuhala samo v mleku, edino, če nebi imela dovolj mleka bi dodala vodo. Zakaj si se ti odločila za vodo?

ruy111  

kuha že od: 5.6.2009

Št. objav: 27

Objavljeno 8.10.2013 ob 13:53

Je že kar nekaj časa, kar sem delala ta ajdov kolač, bi rekla, da sem dala pol mleka pol vode, ker se izogibam kravjemu mleku in sem ga postopoma izločila iz moje prehrane. Ti kar skuhaj samo v mleku, sigurno bo še bolj okusno.

Uly  

kuha že od: 25.9.2003

Št. objav: 572

Objavljeno 22.10.2014 ob 19:22

Je dober, nam malo premalo sladek. Ni se dalo zvrnit, ker se sredinski del ni držal skupaj. Pekla sem pa tudi dlje časa.

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 22.10.2014 ob 21:11

uly, pa ne da si dala eno žlico sladkorja? Glede na to, da v sestavinah piše sladkor brez količin, si predstavljam da je prej potrebno malo probati in dodati po okusu.. Tudi jabolka so različno sladka..

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.