Presna jabolčna torta

slastna, sočna jabolčna torta s kokosovo kremo ter indijskimi oreščki, ter presnega testa iz oreščkov in dateljnov, vključuje predpripravo (oreščke namakamo), dehidrirana (sušena) v pečici do največ 45 stopinj, zato vsi vitamini in encimi ostanejo v hrani

Presna jabolčna torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Jabolčni nadev:

8 -12 jabolk (odvisno od velikosti jabolka)

Testo:

100 g mandljev (čez noč namočeni v vodi, če se nam mudi, namakanje izpustimo)

200 g lešnikov (čez noč namočeni v vodi, če se nam mudi, namakanje izpustimo)

1/2 skodelice datljev (1/2 ure namočeni v vodi)

malo cimeta po okusu

po želji 1/2 banane

za tortni model malo kokosove moke

Kokosova krema:

1 zrela banana (zrela banana ima rjave pike)

1 - 2 veliki pesti kokosove moke (namočimo v vodi čez noč ali samo za 1/2 ure)

1/2 skodelice indijskih oreščkov (namočenih v vodi 1/2 ure ali več)

1 skodelica vode

2 žlici medu

ostalo: malo cimeta

Postopek

Jabolčni nadev:

jabolka kar z olupkom (v njem je največ vitaminov) naribamo. Odvisno kako velika jabolka uporabljamo, prilagodimo tortnemu modelu. Lahko en del jabolk tudi narežemo na majhne kolobarčke/koščke.

Postavimo na stran ter pripravimo testo torte in kokosovo kremo.

Testo torte:

v multipraktiku zmeljemo (namočene) mandlje, lešnike ter datlje in malo cimeta v kompaktno, na dotik lepljivo zmes (ko s prsti primemo maso, se mora sprijeti skupaj). Če le-ta ne nastane kompaktna, lahko dodamo še pol banane ali kakšen datelj več.

Zmesi ni potrebno popolnoma zmleti, lahko pustimo večje koščke, če nam je tako ljubše.

Vzamemo tortni model, vanj lahko damo peki papir (sama vedno naredim tako), na dno potresemo kokosovo moko. Celotno zmleto tortno testo z mokrimi prsti potlačimo, izravnamo na dno tortnega modela.

Kokosova krema:

v mešalniku z visokim številom obratov (lahko uporabimo multipraktik, če tega nimamo) zmeljemo namočeno kokosovo moko, indijske oreščke ter med. Nato dodamo 1 skodelico vode (po občutku), za kremasto maso dodamo še 1 banano. Dobimo gladko kremasto maso.

Polovico kokosove kreme prelijemo po že pripravljeni tortni podlagi iz oreščkov in datljev. Čez kremo položimo/stresemo 1/2 jabolčnega nadeva, nato potresemo s cimetom ter prelijemo s preostalo kokosovo kremo. Čez kremo položimo preostalo 1/2 jabolčnega nadeva, potresemo s cimetom ter tako končano torto postavimo v dehidrator (ali pečico).

* Sama nimam dehidratorja, ampak za sušenje uporabljam običajno pečico, in sicer, torto običajno pripravim zvečer ter jo čez noč, npr. za 10 ur, dam v pečico, in sicer tako, da nastavim temperaturo na cca. 40 stopinj (uporabljam termometer, tako da temperatura ne gre preko 45 stopinj), vključim ventilator in obvezno med vrata pečice vstavim kuhalnico, tako da lahko kroži zrak in se torta suši, ob tem pa čudovito diši po jabolkih, kokosu in cimetu. Dehidriranje lahko skrajšamo tudi samo na 2 - 4 ure, lahko tudi poskusimo, kakšna je torta po 4-ih urah sušenja, in jo nato postavimo nazaj v pečico in čez nekaj ur znova poskusimo, torta ima vsakič rahlo drugačen okus.

Ko je torta enkrat dehidrirana in se je ohladila na sobno temperaturo, jo sama shranim v hladilnik in postrežem ohlajeno, ker ima takšna nato zopet drugačen okus, in taka je po mojih izkušnjah najboljša in pride najbolj sočna.

Ta torta me je popolnoma očarala, pravzaprav je težko verjeti, da lahko iz tako enostavnih sestavih nastane tako odličen okus, da nihče več ni bil navdušen nad čokoladnimi tortami ali drugimi sadnimi, saj pride izredno sočna.


Opombe

*Datlje, ki jih uporabimo v testu torte, lahko nadomestimo z rozinami (navadnimi ali zlatimi), ki jih tudi predhodno namočimo v vodi za krajši čas.

*Oreščke v testu lahko prav tako nadomestimo za katere druge, sebi najljubše oreščke, npr. orehe, pekane, indijske oreščke, itd.

*Namesto oreščkov v testu torte lahko en del nadomestimo tudi z mletimi ovsenimi kosmiči, tako da je torta malo cenejša in še manj kalorična.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

karajan  

kuha že od: 21.2.2007

Št. objav: 98

Objavljeno 10.5.2012 ob 9:06

Kaj bi bilo lahko namesto kokosove moke?

presnojedkaSaby  

kuha že od: 8.5.2012

Št. objav: 8

Objavljeno 10.5.2012 ob 9:27

Sama sem žal poizkusila samo s kokosom ... ta kombinacija kokosa in indijskih oreščkov ter ostalih sestavin za kremo naredi kremo resnično posebno, res pride odličen okus, sploh, ko je dehidrirana. Težko bi predlagala ustrezen substitut. Sklepam, da kokosa ne marate ali pa da imate alergijo nanj, kot sem že večkrat slišala od koga, no lahko bi predlagala meso svežega kokosovega oreha, kar je seveda dražje, vendar za alergije (če gre v vašem primeru seveda za to) nanj še nisem zaznala.

Drugače pa lahko kokos enostavno izpustite ter ustrezno prilagodite ostale količine, kar pomeni, da ne date preveč vode oz date večjo količino indijskih oreščkov, ker je dobro, da je ta krema tako gosta, da še vedno lepo teče, ampak malo bolj gosta kot npr. za palačinke.

Sem se pa spomnila še enega čisto drugega predloga, ki bi verjetno tudi dobro izpadel, lahko namesto kokosa date v kremo pomarančni sok, torej izpustite kokos in en del vode (ali kar vse) ter iztisnete sok iz npr. 3 -5 ali še več pomaranč, kombinacija indijskih oreščkov in pomaranče je namreč neverjetna, ter seveda dodate še malo medu, mogoče celo lahko banano izpustite (banana naredi kremo kremasto) ... tako bom rekla: kakorkoli naredite, ne more biti zanič, ker so vse kombinacije odlične, le prilagodite sebi, svojemu okusom. Lahko večkrat probate in vsakič malo drugače.

Vsekakor je ta torta presenetila vse pri naši hiši, pa v bistvu so samo jabolka ta "čudež".

Lila Roza  

kuha že od: 13.11.2010

Št. objav: 128

Objavljeno 10.5.2012 ob 18:53

Zanima me kako je z dehidriranjem v navadni pečici? na 50 stopinj koliko časa?

presnojedkaSaby  

kuha že od: 8.5.2012

Št. objav: 8

Objavljeno 10.5.2012 ob 20:33

Tole sem že poleg recepta napisala:

* Sama nimam dehidratorja, ampak za sušenje uporabljam običajno pečico, in sicer, torto običajno pripravim zvečer ter jo čez noč, npr. za 10 ur, dam v pečico, in sicer tako, da nastavim temperaturo na cca. 40 stopinj (uporabljam termometer, tako da temperatura ne gre preko 45 stopinj), vključim ventilator in obvezno med vrata pečice vstavim kuhalnico, tako da lahko kroži zrak in se torta suši, ob tem pa čudovito diši po jabolkih, kokosu in cimetu. Dehidriranje lahko skrajšamo tudi samo na 2 - 4 ure, lahko tudi poskusimo, kakšna je torta po 4-ih urah sušenja, in jo nato postavimo nazaj v pečico in čez nekaj ur znova poskusimo, torta ima vsakič rahlo drugačen okus.

Sama menim, da nakup dehidratorja ni potreben (sem presnojedka), ker je navadna pečica odlična, če ne še celo boljša, ker lahko vanjo več spraviš (če bi npr. pekli presne krekerje ali karkoli drugega). In za to torto, ki jo opisujem zgoraj sem jo sama običajno pripravila zvečer, npr. okoli 20h - 22h nekje sem jo dala v pečico, prižgala ventilator (ventilator pa pečico obvezno mora imet, zato da lahko kroži zrak, kar je pa tudi bistvo dehidratorja), vmes priprla kuhalnico in sušila = dehidrirala do jutra, to pomeni do npr. 6h ali pa tudi do 12h, v bistvu se ne more torti prav nič zgoditi, ne more se zasmoditi oz preveč zapeči, tako da par ur se nič ne pozna. Lahko pa jo v pečico postavite tudi samo za npr. 4 ure, pa jo poskusite kakšna je (tudi takšna je ok, le da imajo jabolka več vode še v sebi), diši namreč omamno, in jo nato date nazaj v dehidrator še za nekaj ur, v bistvu dlje časa ko je v njem, bolj postanejo jabolka sladka, boljši je okus - no za moj okus. Zame najboljša pa je bila potem, ko se je v hladilniku ohladila, vsekakor stvar okusa.

Pri moji navadni pečici jaz nastavim na približno okoli 40 stopinj in prižgem ventilator, bistvo presne hrane je, da v njem ostanejo vitamini in predvsem encimi, kateri se pri temperaturi okoli 50 stopinj uničijo, zato je fajn imeti termometer in ga vstaviti v pečici in izmeriti približno, da se ob vključenem ventilatorju, temperatura giba okoli 37 - 45 stopinj cel.. Če termometra nimate pač nastavite na približno.

Lila Roza  

kuha že od: 13.11.2010

Št. objav: 128

Objavljeno 11.5.2012 ob 8:33

Zelo vesel

Hvala za odgovor. Jo imam namen spečt čez vikend

presnojedkaSaby  

kuha že od: 8.5.2012

Št. objav: 8

Objavljeno 11.5.2012 ob 8:38

Uspela vam bo zagotovo, sporočite kako je šlo in kakšen okus se vam zdi ... nas je resnično prepričala.

gerberaa  

kuha že od: 26.3.2006

Št. objav: 22

Objavljeno 11.5.2012 ob 11:35

Kako velik tortni model pa uporabljaš?

presnojedkaSaby  

kuha že od: 8.5.2012

Št. objav: 8

Objavljeno 11.5.2012 ob 11:57

V bistvu imam več modelov, mislim, da uporabljam enega, katerega premer je cca. 25 cm in drugega, ki je premer cca. 28 cm (večji je boljši, ker ta torta je pri nas zelo hitro pošla in če bi imela še večji model, bi še večjega uporabila :)). V bistvu je stvar samo v tem, da večji ko je model, tanjše bo testo iz oreščkov, ki ga je potrebno porazdelit po celotni površini modela (če je testa veliko, lahko okoli in okoli naredite tudi rob navzgor - 1 ali 2 cm npr.). Jaz sem vedno delala tako da sem naredila čim tanjše "testo" in sem raje dala več jabolk (odvisno kaj je vam ljubše). In prav tako sem vedno dala čim manj oreščkov, ter en del njih nadomestila z ovsenimi kosmiči, ki sem jih zmlela vmes, in tudi delež dateljnov sem zmanjšala tako, da sem dodala banano v testo.

Npr. če ugotovite, da bo testo torte predebelo, torej da je preveč mase oz. oreščkov, lahko to maso shranite v hladilnik do cca. 5 dni, lahko to odvečno testo tudi uporabite kot jutranje müslije ali pa pri naslednji sladici. Lahko iz te odvečne mase oblikujete kroglice ali piškotke ter jih date sušit v pečico poleg torte, lahko maso enostavno stresete na lamo in jo pustite takšno razdrobljeno in jo posušite po občutku, da bo hrustljava ter potem to uporabite za jutranje müslije, ki jih npr. prelijete s pomarančnim sokom in koščki sadja, itd.. Skratka malo eksperimentiranja ...

bozicek1  

kuha že od: 14.5.2012

Št. objav: 2

Objavljeno 14.5.2012 ob 11:40

Kakšna jabolka je najbolj priporočljivo uporabiti, če ima to sploh kakšen pomen? Ker se pač dobi razna zelena-rdeča, kisla-sladka?

bozicek1  

kuha že od: 14.5.2012

Št. objav: 2

Objavljeno 14.5.2012 ob 12:05

Kakšna jabolka je najbolj priporočljivo uporabiti, če ima to sploh kakšen pomen? Ker se pač dobi razna zelena-rdeča, kisla-sladka?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.