Jagodno čokoladna torta Hershey's

jagodna torta; gost, temen, nasiten biskvit; čvrsta; zelo primerna za okraševanje s tičino maso

Jagodno čokoladna torta Hershey
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 12 oseb

1 popolna čokoladna torta Hershey"s »»

500 g mascarpone sira

500 ml sladke smetane

8 listov želatine (ali vrečica in pol majhne želatine)

vanilin sladkor

4 žlice sladkorja v prahu

250 g jagod

1 dl dobrega jagodnega sirupa

Postopek

Spečemo torto in jo ohladimo. Prerežemo jo na 3 diske. Režemo z dolgim nožem, ki naj mu zadaj takoj sledi velik kos plastike (uporabim plastičen pogrinjek za mizo). Okoli spodnjega diska torte namestimo v prozorno folijo oblečen obod za torto. V tankem curku prelijemo z jagodnim sirupom.

Krema: 5 minut namakamo liste želatine. Tačas napol stepemo smetano, dodamo mascarpone, sladkor in v sirupu stopljeno želatino. Stepamo do želene trdote. Če nimamo oboda, moramo malo bolj, sicer ni problema, če je krema tekoča.

Po prelitem prvem disku razporedimo polovice jagod in nanesemo polovico kreme. Dobro poravnamo in pokrijemo z drugim diskom. Pritisnemo ga navzdol, da ne bo mehurjev med kremo in biskvitom.

Enak postopek uporabimo za naslednjo plast kreme in pokrijemo z zadnjim diskom.

Torto v obodu pokrijemo s prozorno folijo in pustimo v hladilniku čez noč, da se strdi.

Strjeno v obodu prestavimo na okrasni krožnik, odstranimo obod in nato še previdno folijo. Z navpično postavljenim paletnim nožem zgladimo obod torte.

Prelijemo s prelivom čokoladne torte Hershey"s, ki ga za par sekund damo v mikrovalovko, da postane tekoč. V hladilniku se strdi in ostane svetleč.


Opombe

* 1 masa = 26 cm obod, biskvit 4 cm, kreme 2+2 cm = 8 cm

* Torta pride visoka, zato imejte dovolj visok obod. Če malo počakate, da se želatina aktivira ali pa stepe kremo bolj trdno, lahko delate tudi brez oboda in jo potem, ko jo namažete, obdate z alu folijo. Ali pa s plastično folijo in nato z navpično postavljenim paletnim nožem zagladite rob in počakate, da se strdi v hladilniku. Tako se torta ne bo navzela drugih vonjev, bo lepe oblike in krema se ne bo napacala po robu črnega biskvita.

* Sirup uporabim tisti za koktajle mešati. Je zelo dobrega jagodnega okusa, brez priokusa umetnih arom.

Vendar pa sirup brez problema izpustite, saj je biskvit dober in zelo sočen že sam po sebi in ne potrebuje nobenega namakanja.

* Rada imam raztegljivi obod iz hoferja, v katerem torto spečem, nato pa še sestavim, da lahko dobro skupaj potisnem biskvit. Fiksiram z lepilnim trakom. Tako da ima torta na koncu kakšen cm premera manj kot prvotni biskvit.

* Ko sestavljam torto, dam pod njo tri trakove peki papirja, da lažje zdrsne na okrasni krožnik. Nato jih potegnem ven.

* Okraševanje s tičino maso:

kocko masla zmehčajte in primešajte enako količino sladkorja v prahu. Dobro zmiksajte, naj bo dobro mazavo. S širokim nastavkom za brizganje prekrijte torto in s paletnim nožem razporedite po torti. Še posebej dobro morate prekriti dele ob strani, kjer kuka ven krema. Če se maslena krema prehitro trdi na ohlajeni torti, paletni nož potopite v curek vroče vode, obrišite in zgladite torto. Posebej pazite na lep rob med zgornjo plastjo in obodom. Potrudite se, da bo oster in da bo torta okrogla. Nato naj se krema strjuje 1 uro v hladilniku. Tičino maso za 4 sekunde damo v MW. Razvaljamo jo na gustinu, dvignemo z valjarjem in prekrijemo torto.

Manj se bo gubala in trgala, če bo debelejša, vendar potem tvegate, da je gostje ne bodo pojedli.

Risanje vej po torti: masleni kremi vmešajte dober temen kakav in malo sladkorja. Jaz sem to storila kar s prelivom Hershey"s in dodala vanj manj mleka. Tičino se spodaj ni topila (niti po dveh dneh v hladilniku), vendar če bi bila na sobni temperaturi, bi se.

Pritrjevanje okraskov na torto: prihranite si malo maslene kreme in z njo prilepite okrasen trak ali drugo okrasje.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

ursus_le  

kuha že od: 25.5.2008

Št. objav: 227

Objavljeno 8.5.2012 ob 8:43

Zelo vesel

Bannana ... obozujem tvoje recepte!!!

In ker se priblizuje rojstni dan mojega dragega, bom verjetno naredila nekaj iz tvoje zbirke!!!

Merjinaa  

kuha že od: 25.11.2009

Št. objav: 102

Objavljeno 8.5.2012 ob 9:51

Zelo vesel

Sem se že odločila in bom za sinov 3. rojstni dan naredila dve torti. Eno jagodno in eno čokoladno Hersey's. Zanima me samo če bo dovolj visoka, če pečem v tortnem modelu premera 28cm?

Pohvala za tako skrbno napisane in izčrpne recepte! :)

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 8.5.2012 ob 12:57

hvala punci!

tole torto morata zagotovo narediti.

merjina, torto boš težko prerezala na 3 diske, dva bi pa šla. 28 je že kar ogromna torta ;) krema pride tako čvrsta, da bi zdržala 2 diska in tudi višino par centimetrov. Jaz ti predlagam maso in pol!

na sliki, kjer režem torto lahko vidiš kako je čvrsta.

moja jagodna je premera 23 cm. vendar sem ene 300 ml kreme dala stran, da smo jo pojedli ;) torta bi bila kar previsoka.

naenkrat sem delala čokoladno na sacher način (slika s čokoladnimi rozetami) in tole jagodno (slika s češnjevimi cvetovi), za obe skupaj sem naredila 2,5 mase, en disk smo seveda žrtvovali za degustacije ;) maso sem mešala v dveh posodah, zato da je bila druga masa sveža (pripravila sem dve suhi masi in dve mokri, če si predstavljaš) in tik pred pečenjem vlila skupaj, pa še vrelo vodo. je zelo enostaven recept, kot za muffine in ni nekega miksanja, zato to z lahkoto izvedeš.

poskusila sem zaliti tudi že z vrelo kavo, vendar je bila instant in sem čutila neki priokus. drugi niso opazili.

Merjinaa  

kuha že od: 25.11.2009

Št. objav: 102

Objavljeno 8.5.2012 ob 14:03

torej maso za bikvit delam z 1.5, za kremo pa pustim količine enake- za sadno mislim? po moje bi kar šlo.

Plain Jane  

kuha že od: 22.12.2008

Št. objav: 26

Objavljeno 8.5.2012 ob 14:50

Jaz bi uporabila pekač premera 24cm, vendar pa nima tako visokega oboda. Torta res izgleda visoka. Bi bilo vseeno v redu, če dam ravno tako stran ene 300ml kreme oz. naredim tako kot je napisala predhodnica Merjinaa? Ali naj raje uporabim 26cm pekač pa torto prerežem samo 2x?

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 9.5.2012 ob 1:26

ja merjinaa, kreme bo dovolj. sicer imej pa v hladilniku za rezervo kakšno sladko smetano. in več jagod!

plain jane, lahko daš smetane in mascarpone-a manj (recimo daš en mali lonček-250g in malo več smetane in jagod, okus bo isti), ali pa enostavno zgradiš torto višjo, kot je obod. okrog in okrog ga z notranje strani "povišaj" z dvojno plastjo alu folije ali pa delaj brez oboda, saj če kremo malo stepaš še po dodajanju mascarpone-a, se bo s stepanjem zelo strdila že sama po sebi in položi gor disk ter ob strani zagladi še preden se strdi,

krema pride takole trda takoj po stepanju: http://www.kulinarika.net/recepti/15944/sladice/cupcake

Merjinaa  

kuha že od: 25.11.2009

Št. objav: 102

Objavljeno 9.5.2012 ob 9:19

hvala za pomoč!

Plain Jane  

kuha že od: 22.12.2008

Št. objav: 26

Objavljeno 9.5.2012 ob 14:19

Super, bom upoštevala. Najlepša hvala!

MancaS  

kuha že od: 28.9.2007

Št. objav: 107

Objavljeno 11.5.2012 ob 21:53

Evo, danes narejeno. Komentar prijateljice: to je najboljša torta, kar si jih kdaj naredila. Pa jih je bilo že kar nekaj. Recept je res super, predvsem biskvit je nekaj posebnega.

Glede mase: 1,5x je dovolj za 28cm premera, za 26cm pa je ta količina že preveč (poskusila sem oboje, ker delam dve torti). Pri 26cm mi je biskvit v pečici kar bruhal iz pekača, ampak sem potem hitro nekaj podstavila spodaj, tako da sem ujela tudi ostanke in jih porabila za sladico v kozarcu

Scarlett O  

kuha že od: 6.1.2009

Št. objav: 1

Objavljeno 20.5.2012 ob 15:39

Zelo vesel

Delala en teden nazaj. Zagotovo najboljša torta, kar sem jih v življenju jedla. Brez pretiravanja. Vsi so skorajda padali v nezavest in me rotijo za še :D Delala sem v pekaču 26 in mi ni nič kipelo. V biskvit sem dala 300g sladkorja in je bilo ravno prav sladko, v kremo pa skoraj 500g jagod. Pride pa res zelo visoka, a je je bilo vseeno premalo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.