Osvežilna solata iz čičerke

solata iz čičerke, paprike, paradižnika in črnih oliv

muca egi  Izvor: sredozemlje
    solate
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 15 minut 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

2 konzervi čičerke (ali 250 g čičerke v zrnju)

po 1 rumeno, zeleno in rdečo papriko

nekaj paradižnikov češnjevcev

sok 1 limone

2 - 3 žlice črnih oliv

1 na lističe narezano čebulo

olivno olje

sol, poper po okusu

peteršilj (po želji)

Postopek

Čičerko v zrnju skuhamo v rahlo osoljeni vodi ali pa vzamemo kar čičerko iz konzerve (s tem si prihranimo čas). Količina je odvisna od števila jedcev in seveda od njihovega teka. Na pikniku se ta solata čudovito poda pečenemu mesu, najbolj hvaležno pri celotni zadevi pa je, da se bodo tudi vegetarijanci in vegani na pikniku do sitega najedli. Računajmo eno manjšo konzervo čičerke za dve osebi. Lahko pa pripravimo malo več solate, saj počaka v hladilniku kar nekaj dni in tekne s kruhom tudi potem, ko je piknika že konec.

Kuhano čičerko odcedimo, tisto iz konzerve pa splaknemo pod vodo in damo v večjo skledo. Primešamo na lističe narezano čebulo (čebulo lahko tudi sesekljamo ali jo v celoti izpustimo, če je ne maramo, ampak čebula da solati čisto poseben okus in se splača poskusiti, čeprav je ne marate v solati), na koščke narezane paprike, na kolobarčke ali četrtine narezan paradižnik ter na koleščka narezane olive (lahko pa tudi cele; če bodo s koščicami, jedce opozorite, da naj bodo previdni, ko bodo ugriznili v olive). Vse lepo začinimo z limoninim sokom (tukaj ne goljufajmo s kisom ali balzamičnim, ker ni OK, mora biti limona) ter dobrim olivnim oljem (spet brez eksperimentiranja – mora biti olivno olje in pika). Še posolimo, popramo in nato potresemo s peteršiljem (malo, ne pretiravati), če ga imamo radi, drugače pa to izpustimo. Solato pustimo v hladilniku nekaj časa (kakšno uro, lahko pa tudi čez noč), da se okusi povežejo in hopla, kos kruha, čevapčič ali na žaru pečen kremenatelj, pa je odličen pikniški obrok sestavljen. Solata tekne lepo ohlajena v vročih dneh kot samostojna jed (takrat, ko ne moremo prav obilno jesti) ali kot priloga k mesu na žaru.


Opombe

Postopek priprave solate se podaljša, če čičerko kuhamo. Ne pozabimo jo pred tem namočiti, da skrajšamo čas kuhanja.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.