Adžika

kavkaški bratec balkanskega ajvarja

666  Izvor: Kavkaz
Adžika
    ostale jedi: dodatki jedem
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 5 minut 5 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

paprika

česen

sol

Postopek

Lahko bi zapisali, da je edina nujna lastnost adžike rdeča barva, pa bi niti to ne držalo, ker jo pripravljajo tudi iz zelene paprike. Tako je edino nespremenljivo pri adžiki pravzaprav to, da je podobna ajvarju, in sicer v tem, da ima vsak recept za adžiko/ajvar svojo babico, družino ali vas (da ni morda obratno?) in vsak je dosti bolj pravilen od prav vseh ostalih, zato bomo podali le okvir.

Dorečeno ni niti, ali naj bo adžika (ali posamezne njene sestavine) kuhana ali presna, trajna ali sprotna, ostra ali sladka. Zato se zanašajmo na intuicijo, trenutek in okus.

Zmeljemo svežo papriko. Dodajamo mleti česen ter sol, dokler nismo temeljito prepričani, da je stvar hudo premočnega okusa, a v resnici prav tedaj ni.

Če pa je preredka, se nam ponuja več možnosti:

- nekoliko pokuhamo, da izpari odvečna tekočina

- namesto (dela ali vse) sveže paprike vzamemo mleto suho ali suho zmleto papriko

- namesto (dela ali vsega) svežega česna vzamemo mletega suhega

- dodamo mlete orehe

- dodamo suhe mlete začimbe (eno, dve, tri... vse iz nabora mešanice hmeli suneli)

Če nam uspe narediti pregosto adžiko, bo zdržala dlje (v hladilniku precej dolgo), odvisno seveda tudi od slanosti; taki lahko dodamo nekaj vinskega kisa, pred postrežbo pa jo lahko razredčimo z vodo in/ali zmleto svežo papriko.

Odvisno od ostrine in konsistence ponudimo adžiko k pečenemu meso (spet – kot ajvar), jo uporabljamo v kavkaških (npr. gruzijskih) kulinaričnih podvigih ali pustimo ustvarjalnosti prosto pot.


Opombe

Sama beseda »adžika« izhaja iz abhaščine (eden od jezikov severozahodnokavkaške jezikovne družine), pomeni pa preprosto "sol" (pri čemer je »a« določni člen, »džika« pa "sol"). Temu, kar ves ostali svet imenuje »adžika«, pa pravijo Abhazi menda »apirpildžika«, kar bi se dalo prevesti kot "poprova sol" ali "paprikova sol" (»a« - določni člen, »pirpil« - "poper" ali "paprika", »džika« - "sol") ali pa tudi »adžikakapš«, kar pomeni "rdeča sol".

Gruzijci pravijo adžiki tudi »svanuri marili« (სვანური მარილი), če je tako suha, da pravzaprav ni več pasta, ampak začimbni prah. Izraz pomeni po gruzijsko "svanetska sol", pri čemer je Svaneti (სვანეთი) ena od gruzijskih pokrajin.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

zzak1977  

kuha že od: 31.7.2009

Št. objav: 2193

Objavljeno 23.4.2012 ob 7:55

Odličen in recept in zanimivo branje, in to zgolj iz treh sestavin.

Mygrace

Št. objav: 6506

Objavljeno 23.4.2012 ob 8:20

Uživala že ob branju recepta in razlagi. Bravo!

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 23.4.2012 ob 8:46

Čestitke, kolega 666, končno nekaj novega in izjemno natančno napisano. Tako se pišejo recepti,ti si mu dodal še lingvistični del in resnično upam, da se bo koga kaj prijelo in še bolj upam, da bo kdo ob branju tvojega zardel. :)

anamarija1  

kuha že od: 19.8.2005

Št. objav: 5381

Objavljeno 23.4.2012 ob 10:12

Kako smo si različni...postopek ki je daljši od 5 cm preskočim, pa brez zamere trišest!

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 25.4.2012 ob 21:32

Vesel

Oh, nobene zamere, to je stvar okusa

Vsak izmed nas pričakuje kaj drugega od receptov, išče v njih kaj drugega. Eni bi samo instant navodila za klasiko, drugi iščejo ideje za nove kombinacije, tretji nove in inovativne načine priprave znanih stvari... nekateri pa radi preberejo tudi kako zgodbo in razlago. Poleg tega jedem, ki so nam tako ali drugače bližje, ni treba dodajati toliko razlage kot morda gruzijskim, tajskim, indijskim ipd.

Hvala za komplimente! Zardel sem kar jaz

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 5.2.2016 ob 21:22

Že vrsto let jo uporabljam, vendar do danes nisem poznala njenega imena.

Moja adžika je narejena iz mlete sveže češnjevo rdeče koničaste paprike (npr. kaptur, kurtovska kapija), zelo gosta in nekuhana, s česnom ali brez, vložena v majhne kozarčke. Različica brez česna zdrži neodprta v kleti tudi eno leto (če je seveda prej ne zmanjka :) , odprt kozarček hranim v hladilniku. Uporabljam predvsem različico brez česna, ki mi je ljubša, ker česen rajši dodam tik pred uporabo (običajno drobno sesekljanega). Dodajam jo v golaž (krompirjev, mesni, sojin), paprikaš, zelenjavne enolončnice, pikantne juhe iz stročnic, v doma narejene skutno-smetanove namaze (npr. liptovski sir) itd.

666, hvala za pojasnilo, od kod izvira moja "slana paprika" in kako ji je ime :) Receptu in razlagi dajem petico, poslala pa sem tudi fotografijo.

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 15.2.2016 ob 18:53

Zelo vesel

Uporaba adžike je mnogim preprostim zelenjavnim jedem, ki jih kuham, dodala čisto nove razsežnosti okusov. Upam, da bo fotografija pikantnega fižolovega golaža, začinjenega z adžiko in obogatenega s kislo smetano, ter kruhovih žličnikov, soljenih in začinjenih izključno z adžiko in bazilikinim pestom, spodbudila še koga, ki obiskuje kulinariko.net, da poleti oziroma jeseni iz dišečih temnordečih paprik pripravi čisto svojo lastno adžiko, s česnom ali brez, presno ali kuhano - domišljiji pustite prosto pot :)

daga  

kuha že od: 18.5.2007

Št. objav: 1410

Objavljeno 15.2.2016 ob 21:23

To pa je res zanimiv in uporaben recept. Bom poskusila narediti.

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 7.9.2016 ob 19:39

Vesel

Zdaj je sezona rdečih koničastih paprik tipa kozji rog (kurtovska kapija, kaptur, slonovo uho) na višku, zato bo tale recept morda prišel komu prav - adžika (s česnom ali brez) je odlična in vsestransko uporabna, toplo priporočam

helenag  

kuha že od: 29.8.2006

Št. objav: 210

Objavljeno 8.9.2016 ob 13:09

Me je že sam opis, tako kuharski kot jezikovni del prepričal, potem me je navdušila še Katarinči. In ker je res sezona in ker imam doma dva huda mesojedca, ki se navdušujeta nad pikantnimi in močnimi okusi, poskusim tudi sama!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.