Krompirjeva musaka

kako narediti musako, ki je zelo sočna

MakeSh00t  Izvor: Grčija
    mesne jedi: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

2 kg krompirja

800 g faširanega mesa (govedina in svinjina)

1 čebula

3 žlice kisle smetane

3 jajca

2 goveji kocki

sol in poper

vegeta

bazilika

origano

majaron

pekoča paprika (rdeča mleta in navadna še dodatno)

400 g paradižnikove mezge

1 korenček

300 g naribanega sira

100 ml kečapa

1 l mleka

Postopek

Olupimo čebulo in jo narežemo na koščke. Stresemo jo v ponev na segreto olje. Zdaj smo pri pripravi krompirja. Olupimo ga, operemo in damo v vodo. Čebulo pražimo okoli 10 minut, medtem krompir narežemo s pripomočkom na tanke koščke, kot za čips. Ko smo ga narezali, vodo odlijemo, da gre škrob stran. Prepraženi čebuli dodamo meso in ga pečemo, dokler vsa voda ne izhlapi. Med praženjem dodamo 1/4 čajne žličke soli, poper, 2 goveji kocki in 4 žličke vegete. Pečemo še naprej. Ko nekaj vode že izhlapi, dodamo majaron, origano, baziliko, mleto papriko in mešamo. Po 10 minutah dodamo sesekljan korenček, jaz dam 2 in še mešamo. Po 2 minutah dodamo paradižnikovo mezgo in mešamo na močnem ognju 1 minuto, kasneje zmanjšamo na minimum.

Medtem delamo omako. 3 jajca ubijemo, jih premešamo in dodamo kislo smetano. Mešamo, dokler ni redko, nato dodamo še 1 liter mleka, sol in poper.

Ko smo naredili omako za musako, ugasnemo plin, vzamemo pekač, ga namažemo z oljem in vanj polagamo krompir. Položimo ga toliko, da ga bo za dve vrsti. Ko smo to naredili, čez polijemo omako, po tem vzamemo meso, ki je predelano in ga damo na pekač, spet polijemo z omako in oljem, ampak malo olja, toliko, da se da po kapljicah. Po vrhu naložimo krompir, dodamo omako, meso, spet omako, spet krompir in omako. Kasneje, po 1 uri in 20 minutah pečenja, polijemo po vrhu kečap, ne preveč, in sir, ampak temperatura mora biti 180 stopinj, ne več, ne manj.

Vsakih 30 minut musako poškropimo z vodo, da dobi barvo in sok. Ko je pečena, jo po vrhu pokrijemo z mokro krpo in pustimo stati 10 minut. Nato jo narežemo. Zraven paše zelena solata.


Opombe

Sam musako pečem max. 2 uri. Vodo polivajte na 30 minut, poškropite jo po musaki.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

trimix  

kuha že od: 30.8.2007

Št. objav: 91

Objavljeno 27.2.2012 ob 22:50

zakaj toliko vegete, kock, olja in ketchupa?...tole me spominja na recepte "Vegetine kuhinje" in s toliko maščobe, jajc, smetane, sira grem lahko po eni porciji samo še spat - vkolikor nimam it namen v gozd drvarit...

Lejla13  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 390

Objavljeno 28.2.2012 ob 8:46

Se strinjam trimix glede vegete, kock in ketchupa. Jaz bi za to količino dala 1 kocko, 1 žlico Evo (vegete ne uporabljam), ketchupa pa sploh ne. Drugega ne bi spreminjala, ker tele musake je po moji oceni za

6 - 8 ljudi in če preračunaš sestavine na osebo, se mi niti ne zdi toliko. Sicer pa nobena prava dobra in sočna musaka z mesom in sirom ni dietna. Je pa dobra za včasih. Jaz jo bom vsekakor poskusila takole naredit.

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 28.2.2012 ob 10:27

Povedala bi, da se mi zdi težavnostna stopnja previsoka. Mogoče bi se čas pečenja skrajšal, če bi krompir že prej skuhali, glede na to, da se meso prepraži že prej. Če pa ne, pa naj tudi meso ostane nepredelano. Meni se namreč zdi čas pečenja precej predolg. A to je le moje mnenje.

MakeSh00t  

kuha že od: 9.11.2011

Št. objav: 11

Objavljeno 7.3.2012 ob 6:02

TOLIKO VEGETE? to je zelo malo za 12 porcij ker 4 žličke ni nič. Tako da vidim da niste razumeli da musaka se je 3 dni. In ni masna je sočna vidim da nimate izkušnje. Ta recept je preverjen na 1000 ljudi. Plus ni maščobno.

In krompir se ne kuha. In namesto paradižnikove mezge se lahko da bučke. Kalorijna vrednost je 760 na osebo. 4 žličke vegete ni nič jaz dam celo 8 včasih če je več mesa ker 50 procentov vegete zgori.

ČE se krompir kuha ni več musaka. Je kuhan krompir z faširanom mesom. PRobajte prvo recept in boste videli da je super. JAz nedelam musake po amaterskim receptim ker sem probal 1000 receptov kuham že veliko let od 12 tega leta. Kot otrok sem znal naresti palačinke in znam marsikej. Če nesmete sočno musako jesti zaradi zdravja sploh nebi smeli jesti meso in krompir. Jaz olja uporabim malo manj od 1dcl vse skupaj. Nevem kje ste videli veliko olja in vegete 16 porcij ali 12. PRide iz tege odvisno koliko si režete imam velik pekač.

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 14.3.2012 ob 12:46

Dragi kuhar, jaz ti verjamem, da že dolgo in dobro kuhaš, ne dvomim da je musaka odlična. Le čas kuhanja, surov krompir in prepraženo meso mi ne gresta skupaj. Mleto meso je že itak hitro pripravljeno, potem ga pa pečeš še 2 uri. Saj ne vem, zakaj sem zapela v tvojo musako. Mislim, da jo znam narediti tudi sama in to dobro. Malo izmenjave mnenj pa tudi ne škodi. Hvala ti za tvoj recept. Bom pa vsekakor poskusila s s urovim krompirjem.

MakeSh00t  

kuha že od: 9.11.2011

Št. objav: 11

Objavljeno 10.7.2012 ob 11:47

Naor pojma nimas o grški hrani. Grki celo spečejo posebaj krompir in ga se enkrat pečejo. oni dajo veliko bučk in sira. Celo maslo. Ne kuha se krompir nikoli. LAhko skrajšaš čas ampak to ni musaka. Nemoreš reči da je musaka kuhan krompir i meso isto ime potem ni. Tako kot picca testo in kruh je enak postopek skoraj pa kruh in pica ni isto.

missan  

kuha že od: 17.6.2011

Št. objav: 56

Objavljeno 11.7.2012 ob 9:32

kolikor vem, grki prepražijo krompir (narezan na lističe) preden ga dajo/položijo v musako? potem krompir ni čisto surov..

MakeSh00t  

kuha že od: 9.11.2011

Št. objav: 11

Objavljeno 6.10.2012 ob 0:16

Ni res da ga prepražijo haha. Ampak ga spečejo na ponvi. To pomeni da ni nič krajši čas ker vse lističe trajajao do 60 minut da se spečejo ampak mala porcija. tako da no comment for u.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.