Azijska kuhinja,Kako uporabljamo kitajske palčke

Suši original

Marinka  Izvor: Japonska
Suši original
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Sestavine za riž:

2 skodeli riža najboljše vrste

3 žlice kisa

2 žlici sladkorja

1 1/2 žlice suhega vina

2 1/2 skodeli vode

2 žlički soli

ščepec glutaminata (po možnosti)

košček morske haloge "kombu"

Sestavine za makizuši:

6 skodel riža suši

6 suhih gob (po možnosti japonskih ali kitajskih)

1/4 skodele sladkorja

2 žlici jušne osnove

1 skodela jušne osnove daši ali vode

2 jajci

ščepec glutaminata po možnosti

ščepec posušenih trakov buče kampio

12 listov peteršilja ali špinače ali ustrezna količina druge zelenjave, npr. rezin kumarice

kos kislega ingverja

6 listov suhih morskih halog nori

Postopek

Dobro operi riž in ga odcedi. Daj ga v posodo z 2 1/2 skodelama vode in pusti najmanj 30 minut, da se napoji. Dodaj kombu. Nato naj voda z rižem zavre. Pokrij posodo, znižaj temperaturo in kuhaj 10 minut. V tem času riž "popije" vso vodo. Znižaj temperaturo na najnižjo stopnjo in duši riž še 5 minut. Ko je kuhan, naj stoji 5 minut, nato vzemi kombu ven in ga odvrzi. Riž za suši je nekoliko trši kot za druge jedi.

Zmešaj v posodi kis, sladkor, sol in vino. Mešanica naj zavre. Primešaj glutaminat. Nato jo ohladi na sobno temperaturo. Lahko pripraviš večjo količino mešanice in jo shraniš v dobro zaprti posodi. Po potrebi jo uporabi, kadarkoli pripravljaš suši.

Vroči riž stresi v posodo ali na pladenj, ki ni iz kovine. Riž prelij z dišavno mešanico in ga dobro premešaj. Nato ga ohladi na sobno temperaturo.

Ta riž je podlaga za razne vrste sušijev. Od teh bomo opisali samo makizuši, ki ima obliko zvitkov.

Postopek za makizuši:

Namoči gobe v hladni vodi. V njej naj stojijo 30 minut. Odstrani kocene in nareži klobuke na centimeter široke trakove. Položi jih v ponev in dolij skodelo tekočine, ki je ostala od namakanja gob. Dodaj žlici sladkorja in sojino omako. Zmešaj. Tekočina naj zavre na visoki temperaturi. Nato odstrani gobe in nadaljuj z vrenjem, dokler ne ostane le četrtina skodele tekočine. Daj gobe nazaj v tekočino, kuhaj še nekaj minut in odcedi.

Če imaš trakove kampio, jih namoči v vodi in nato kuhaj v vreli vodi nekaj minut, nato odcedi.

V drugi posodi zmešaj jušno osnovo daši ali vodo, kosmiče kampio, 2 žlici sladkorja in sol. Vse skupaj naj zavre. Znižaj temperaturo in kuhaj v odkriti posodi, dokler se večji del tekočine ne pokuha.

Stepi jajce, dodaj ščepec soli in glutaminat.

V ponev kapni nekaj kapljic olja in jih segrej, da so vroče. Speci stepeno jajce, ki naj bo čimbolj enakomerno debelo. Jajčno palačinko zvij in rahlo stisni. Stoji naj nekaj minut. Nato jo odvij in nareži na 8 trakov.

Zdaj pride najpomembnejši del postopka: zvijanje sušija. Potrebuješ posebno pripravo, ki je narejena iz drobnih bambusovih paličic. S pridom jo nadomestiš z našo drvonitko, iz katere izrežeš 25x25 cm velik kvadrat. Lahko si pomagaš tudi s trdo tkanino.

Razdeli riž na 6 enakih kupčkov. Vzemi list suhih halog nori in ga položi na to pripravo.

Priporočljivo je, da list najprej na hitro povlečeš čez plamen na eni strani, da je aroma močnejša. Nato vzameš enega od kupčkov riža. Stresi ga po listu haloge in zravnaj, da bo plast enakomerno debela. Vzemi nekaj trakov kampio in jih položi v vrsto po rižu.

Sledijo vrste gob, zelenjave in jajčnih trakov. Nato zvijaj bambusovo napravo ali drvonitko v valj in ga rahlo stiskaj. V končni obliki naj stoji nekaj minut. Nato bambusovo pripravo razviješ, da ostane klobasa, ki jo narežeš na tri ali štiri centimetre debele kose. Na enak način pripraviš preostalo hrano.

Sušije razvrsti po pladnju. Japonci jih okrasijo z rezinami okisanega ingverja.


Opombe

Sušiji so ena od najbolj tipičnih japonskih hladnih jedi in so nekakšni japonski sendviči. Lahko jih uživamo za malico, zajtrk, kot predjed, kot dodatek k drugi hrani ipd.

Japonci poznajo veliko vrst sušijev. V vseh je okisan riž, različna zelenjava, morske haloge, večinoma tudi surova riba. Makizuši je enostavna vrsta, poleg tega ne vsebuje surove ribe, ki je naši ljudje ne bi jedli.

Recept ni enostaven, vendar je mogoče z malo truda narediti zvitke sušija. Težave so z nabavo sestavin. Mnoge lahko izpustimo ali nadomestimo, nekatere, zlasti haloge, pa so nujno potrebne. Poiščite jih v prodajalnah z azijskimi sestavinami.

Pa dober tek!

Zelo se prilega tudi prekajena riba ali škamp v sredini.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 23.9.2012 ob 18:29

mamamia, žal mi je, da moje zapise jemlješ kot napad na svojo osebo in da so te užalili. Po naravi sem pač dosleden in resnicoljuben človek in privzemam, da bi tudi ostali ljudje radi imeli čim bolj točne in natančne podatke, in ves moj namen je pač stvari postaviti na svoje mesto.

Kar sem pisal tukaj o rižu, so pač botanično(agronomsko?)-kulinarična dejstva (brez težav jih podprem z dokazi) in res ne vidim, s čim bi te bil lahko užalil. Se pa vseeno opravičujem.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 23.9.2012 ob 22:07

Nisi me užalil, niti slučajno, oziroma tvojega pisanja ne jemljem kot napad nase, saj gre zgolj za debato.

zzak1977  

kuha že od: 31.7.2009

Št. objav: 2193

Objavljeno 2.11.2012 ob 17:44

666; sem preizkusil arborio riž in lepljivi riž. Oba sem skuhal po enakem postopku in sta kot dan in noč. Iz obeh sem delal enak sushi z enakimi sestavinami pa vendar je bila razlika ogromna, najprej pri pranju, izgledu, ko se je riž ohlajal je lepljiv riž ohranjal čisto drugo konsistenco kot arborio. Da o rokovanju z njim sploh ne govorim, lepljivega se je dalo lepo oblikovati, arborio je razpadal in se sušil.

Tvoja teorija mi tu ne deluje, za suši kupujem samo še ta lepljiv riž pa čeprav 3x dražji.

Saj če kupim kvalitetne alge, tuno, lososa, rakce, tisti evro ali dva na rundo sušijev res ne igra pomembne vloge.

p.s.; arborio riž Spar, lepljivi riž Golden Phoenix. Še vedno pa ne vem, kateri je riž za suši, kje lahko kupim riž prav za suši, da sprobam še tega?

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 2.11.2012 ob 18:13

zzak1977, preberi prosim še enkrat, kar sem zapisal zgoraj:

666 je napisal/a:

zzak1977, riž za suši (Oryza sativa ssp. japonica) nikakor ni lepljivi riž (Oryza sativa ssp. glutinosa). Je pa "lepljiv" v smislu, da se zrna zlepijo, ja - ampak to se pri vsakem kratko- ali srednjezrnatem rižu, če le ni parboiled.

Arborio (kratkozrnati riž ribe) je le ena od sort botanične podvrste japonica in ima kot tak zelo podobne lastnosti kot "pravi" riž za suši.

Riž, ki ga ti navajaš - lepljivi riž Golden Phoenix (pustimo ob strani, da je tajski) - je botanične podvrste glutinosa (jap. もち米 močigome), ne japonica (jap. うるち米 uručimai). Lat. "glutinosa" pomeni namreč ravno 'lepljivi'. Lepljivega riža Japonci absolutno nikoli ne uporabljajo za suši, pač pa skorajda le za sladice (in pa 2, 3 jedi kot npr. 栗ご飯 kurigohan 'riž s kostanjem' ter お赤飯 osekihan 'rdeči riž' (oboje sta praznični jedi) ter za proizvodnjo določenih vrst riževega vina. Za vse ostalo, torej tudi za suši, uporabljajo kratkozrnati riž (podvrste japonica), in ena od japonskih podvrst kratkozrnatega riža je bila osnova za moderno sorto arborio. Japonci tudi cenijo to sorto in nekatere restavracije (višjega ranga, da se razumemo) na Japonskem celo uvažajo kalifornijski arborio - in to namensko za suši.

Nihče ti seveda ne prepoveduje uporabljati lepljivega riža za suši, in tudi kar se cene tiče, se strinjam s tabo. Hotel sem le razjasniti situacijo.

Če ti z arboriom ne uspe すし飯 sušimeši ('riž za suši'), potem te ne vzame nobena japonska restavracija Trik je v pravilno odmerjeni vodi in kisu ter zlasti v pravilni temperaturi ob mešanju.

zzak1977  

kuha že od: 31.7.2009

Št. objav: 2193

Objavljeno 2.11.2012 ob 18:20

Daj prosim napiši natančen recept za riž, da treniram. Ali dodaj kak uporaben link. Pa kje kupim riž za suši?

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 2.11.2012 ob 20:53

V bližnji prihodnosti se najbrž ne bom spravil pisat natančnega recepta (kuham vedno po občutku)... Takole na hitro sem našel nekaj strani, ki se mi zdijo kar uporabne (urejeno od najmanj do najbolj izčrpne): 1, 2, 3.

Sploh slednji blog je nadvse koristen vir informacij o japonski kulinariki.

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 6.11.2012 ob 17:31

zzak1977, takole ti "sestavijo" suši neposredno ob slavni tokijski ribji tržnici Cukidži (jap. 築地, ang. Tsukiji). Kot bi rekli Angleži - "It doesn't get much fresher than that." Posnetek je v "naravni" hitrosti. Pet minut sem samo stal in strmel v mulca (dobesedno), ki je to počel, medtem ko so vsega hudega vajeni Japonci veselo pospravljali njegove izdelke

Mamka Bršljanka  

kuha že od: 24.5.2012

Št. objav: 255

Objavljeno 7.11.2012 ob 10:28

enkratno!!! v nedeljo sem delala sushi in ko sem tole vidla, me spet mika ...

Borchi  

kuha že od: 3.5.2012

Št. objav: 28

Objavljeno 10.9.2016 ob 15:20

Hvala za recept.

Glutaminat oziroma natančneje natrijev glutaminat ali mononatrijev glutamat (MSG) je strupen in v Skandinaviji že nekaj časa prepovedan. Upam, da čimprej tudi pri nas. Uničuje živčne celice v možganih.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.