Špinačna pita s piščancem

sočna pita s špinačo in piščancem

sophia  
Špinačna pita s piščancem
    mesne jedi: perutnina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 8 kosov

Testo:

25 dag mehke moke

12,5 dag masla

1 rumenjak

poravnana žlička soli

1 žlica kisle smetane

Nadev:

česen

450 g špinače

kanec belega vina

200 ml smetane za kuhanje

140 g sira (gauda)

350 - 400 g piščančjih prsi

fižol za slepo peko

dorblu ali kak drug sir s plesnijo (25 g)

80 g kisle smetane

2 jajci

muškatni orešček

Postopek

Najprej v večjo posodo presejemo moko in ob robovih položimo nadrobljeno maslo. Na sredino naredimo luknjico in damo vanjo rumenjak, žličko soli in kislo smetano. Gnetemo dokler ni testo povsem gladko in voljno. Zavijemo ga v živilsko folijo in damo za vsaj dve uri počivat v hladilnik.

Na olivnem olju prepražimo česen, da zadiši in damo nanj špinačo. Nekaj časa dušimo, da se česen porazgubi med špinačo, potem ji dodamo pol smetane za kuhanje in malo belega vina. Malce posolimo in dodamo še polovico sira (gaude), ki smo ga predtem naribali.

V drugi ponvi na olivnem olju popečemo na majhne koščke (kvadratke) narezanega piščanca, ki smo ga poprej že začinili s soljo in poprom. Pustimo, da se malo ohladi in primešamo k špinači.

Testo vzamemo ven in ga na pomokani delovni površini razvaljamo v krog, dovolj velik za pekač za pite (na približno debelino 0,5 cm). Model namastimo in izrežemo peki papir za dno modela. Potem okrog valjarja ovijemo testo in ga prenesemo na model. S prsti ga dobro potlačimo in pritisnemo ob robove, z držalom jedilnega noža pa pritisnemo tudi ob obod ter z vilicami preluknjamo dno. Na testo damo peki papir in nanj potresemo fižol ter slepo pečemo v ogreti pečici na 190 stopinjah petnajst minut. Potem pekač vzamemo ven in dodamo še zmes špinače in piščanca po kateri potresemo koščke dorbluja.

V posodici z metlico zmešamo kislo smetano, jajci in drugo polovico smetane za kuhanje ter dodamo še muškatni orešček po okusu. To prelijemo po piti in na vrhu potresemo še preostalo gaudo. Damo nazaj v pečico in pečemo še približno pol ure.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

barbara_s  

kuha že od: 21.3.2008

Št. objav: 50

Objavljeno 29.2.2012 ob 21:29

Super recept. Jaz na ta način (vsakič malo drugače) recikliram mesno-zelenjavne ostanke kosila. Fižola za slepo peko pa ne uporabljam, ker sem ugotovila, da se testo ne napihne toliko, da bi me motilo - se da še vedno naresti pito, ki zgleda prav (govorim za slane, ki so malo manj občutljive na izgled). Nisem pa vedela, da lahko fižol potem uporabiš pri kuhi - sem mislila, da ga vročina v pečici uniči. No, bom poskusila...

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.