Orehova potica brez jajc

slastna orehova potica, pripravljena brez jajc

lara11  
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 1 potica

Testo:

500 g presejane mehke moke

30 g kvasa

40 g masla ali margarine

1 žlica ruma

3 dl mleka

15 dag sladkorja + 1 žlica sladkorja

pol žličke soli

Nadev:

400 g mletih orehov

vanilin sladkor

150 g sladkorja

1,5 dl mleka

mleti cimet

mleti klinčki

Postopek

Testo:

1 dl mlačnega mleka, kvas in žlička sladkorja – to zmešamo v skledi. Posebej damo v skledo moko in sol ter dodamo na koščke narezano maslo ali margarino, ostali sladkor in mleko, dodamo prvo naštete sestavine ter vse zgnetemo v testo. Če je testo presuho, dodamo malo mleka. Testo naj »počiva« 40 minut.

Priprava:

mleko zavremo in z njim poparimo mlete orehe, a pazimo, da masa ne bo premehka! Dodamo vse ostale sestavine in premešamo, nato pa počakamo, da se ohladi.

Na pomokanem prtičku na tanko razvaljamo testo v obliko pravokotnika, ga namažemo z nadevom in ga previdno, na tesno zavijemo. Položimo ga v namaščen in pomokan pekač ter ga pokrijemo. Vzhajati mora 1 uro in 20 minut. Preden mine ena ura, prižgemo pečico na 175 stopinj. Ko je čas vzhajanja potekel, damo potico, ki smo jo prej namazali z mlačnim mlekom in z vilicami prebodli, v pečico. Po desetih minutah peke jo pokrijemo s peki papirjem in pečemo še 50 minut. Ko je pečena, jo pustimo v pečici še 20 minut, nato jo vzamemo ven in jo pustimo, da se ohladi, še eno uro.


Opombe

Mlete orehe lahko nadomestite z mletimi lešniki.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

zeta  

kuha že od: 21.5.2009

Št. objav: 1353

Objavljeno 10.1.2012 ob 10:27

Se popolnoma strinjam, da se testo za potico odlično obnese tudi brez jajc. Preverjeno, se mi je že zgodilo, da sem na jajca enostavno pozabila in bila kasneje presenečena, kako tega ni bilo opaziti, ko je bila potica pečena. V nadev pa jih itak ne dajem. Tudi sama mnogokrat količino jajc zmanjšam, kjer je pač mogoče, seveda. Tako da, lara, sem prepričana, da tale tvoja potička na koncu sploh ne izpade dietna kar se okusa tiče.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.