Polnila za pralineje

štiri različna polnila: oreh z orehovcem, cherry, karamela z ajurvedskim čajem, arancini z amarettom

Sweetie  Izvor: moja kuhinja
Polnila za pralineje
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: poljubno

sladka smetana

maslo

sladkor

likerji (orehovec, amaretto, višnjevec)

orehi

oranžat

ajurvedski čaj (varianta: kardamom in ingver)

čokolada

Postopek

Čokolado za pralineje pripravimo po postopku opisanem na http://www.kulinarika.net/recepti/14723/sladice/pravi-p

Orehi z orehovcem:

pest orehov (nekaj sesekljanih, ostalo mletih), prelijemo z orehovcem in pustimo v hladilniku čez noč. Pred pripravo primerno osladimo s sladkorjem v prahu, dodamo žlico stopljenega masla in sladke smetane, da dobimo primerno teksturo.

Cherry:

10 dag bele čokolade

2 žlici sladke smetane

3 žlice višnjevega likerja

»pijane višnje« (ki so vam ostale od pridelave domačega višnjevca)

Čokolado stopimo, dodamo smetano in liker, premešam in ohladimo.

Na dno praline položimo po 1 pijano višnjo in zalijemo s polnilom

Karamela z ajurvedskim čajem:

10 g ajurvedskega čaja (če tega nimate, vzemite nekaj zrn kardamoma in malo ingverja)

120 ml sladke smetane

100 g sladkorja

1 žlička masla

Čaj vsujemo v čajno filter vrečko in zavežemo. Smetano zavremo in vanjo potopimo vrečko s čajem ter kuhamo kako minutko. Pustimo, da se ohladi in nato tekočino dobro izcedimo iz vrečke. Po potrebi dodamo smetano. Smetano ponovno segrejemo skoraj do vrelišča in medtem pripravimo iz sladkorja karamel ter pazljivo prilijemo vročo smetano (pazite, da bo posoda dovolj velika, ker se peni). Mešamo ob segrevanju na zelo počasnem ognju, dokler se ves sladkor ne raztopi. Dodamo maslo in kuhamo vse dokler masa ne postane dovolj gosta. Ohladimo in napolnimo pralineje.

Marelice (ali oranžat) z amarettom:

10 dag drobno narezanih suhih marelic (ali paketek oranžata) prelijemo s cca. 2 žlicami amaretta, da se napijejo (varianta so lahko sesekljane suhe slive namočene v rumu). V ponvici maso narahlo podušimo, dodamo 2 žlici sladke smetane in žlico masla, dodamo sladkor v prahu po okusu, nato s paličnim mešalnikom zmeljemo v pasto in ohladimo.

Kivijev žele

25 dk kivija

½ dl vode

10g mlete želatine (ali 6 kom lističev)

½ dl belega vina

10 dk sladkorja

Kapljica ali dve zelene jedilne barve (ni nujno)

15 gr masla

Kivi olupite in spasirajte, dodajte vodo in kuhajte na nizki temperaturi. Ohladite. Maso precedite skozi cedilo, da odstranite drobne peške. Namočite želatino v vino in pustite da nabrekne. V ohlajeno kivijevo maso primešajte želatino in sladkor in segrejte. Dodajte maslo in barvilo. Pustite na hladnem da začne želirati i vlijte v priravljene čokoladne kalupe (pomagajte si z dresirno vrečko).

Malinov ganache

1 dl sladke smetane

10 dk malinovega pireja

5 dk glukoznega sirupa ali medu

20 dk bele čokolade

5 dk masla

Na nizki temperaturi segrejte do vrelišča sladko smetano, malinov pire in glukozni sirup ali med. Odsavite in dodajte maslo ter primešajte drobno seseklano čokolado. Mešajte, dokler se ne stopi. Primerno ohladite in polnite pralineje.

Cappuccino ganache

180 gr bele čokolade

60 ml sladke smetane (ne rastlinske)

2 mali žlički instant kave

Čokolado naribajte, smetano segrejte do vrelišča, vmešajte instant kavo ter dodajte naribano čokolado in mešajte dokler se ne raztopi. Primerno ohladite in z dresirno vrečko polnite pralineje.


Opombe

Polnila si pripravite že prejšnji dan, saj je izdelava pralinejev dokaj zamudna (jaz sem porabila tri ure za nekaj čez 100 pralinejev, delala pa sem hkrati s petimi različnimi kalupi - dva polikarbonatna in trije silikonski - in porabila skoraj kilogram čokolade.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

3ternity  

kuha že od: 8.11.2006

Št. objav: 28

Objavljeno 26.1.2012 ob 9:03

Zelo vesel

Kje se pa dobi modelčke za čokolatine? Bi se jih že zdavnaj lotila delat, samo ne vem, kje se dobi modelčke. Hvala za info... Tole pa drugače zgleda super, prav mamljivo. :)

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 26.1.2012 ob 9:37

Modelčke imajo v pekarni Vrhnika na Brnčičevi in imajo kar spodoben izbor. Opozarjam, da so trdi ( iz polikarbonata) in ne iz silikona. Jaz se jih nisem ustrašila, ker se mi le redkokdaj zgodi, da mi kakšen paraline ne izpade iz modela, moraš se pa držati točno navodil, ki so opisana v navodilih za pripravo pralinejev. Ko so pralineji gotovi, položim na pult debelejši kuhinjski serviet, na to položim plast peki papirja kamor ulovim pralineje in drobce čokolade, ki odpadejo z modela. Model obrnem na glavo in z spodnjim robom modela močno potolčem ob pult (to je treba narediit kar večkrat, ker prvič ne bodo izpadli vsi. Ne boj se, da se bo model zlomil. Sproti jih umikam s površine in pobiram ostanke čokolade in tolčem naprej dokler niso vsi zunaj. Z roko ali mamnjšim nožkom obrežem odvečno čokolado s spodnjega roba pralinejev. Evo, to je to.

Imam tudi nekaj silikonskih modelov, ampak število kalupov je manjše, zato mi ne odgovarjajo, sicer pa so bolj enostavni, ker enostavno s prostom iztisneš pralinejčke.

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 20.11.2013 ob 10:11

Danes sem k receptu dodala še tri nove ideje za polnila.

dida_dindolina  

kuha že od: 16.12.2015

Št. objav: 1

Objavljeno 16.12.2015 ob 9:48

Pozdravljeni, delala bi polnilo za pralineje cherry. zanima pa me (približno) za koliko pralinejev so te sestavine, ki so napisane zgoraj in katero sladko smetano naj uporabim (navadno ali za stepanje) ? hvala za odgovor in lep dan ;)

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 16.12.2015 ob 13:38

dida - to je bolj majhna količina. Že kar nekaj časa nisem delala pralinejev, pa ne vem natančno. Jaz bi jo vsaj podvojila , saj če kaj ostane, se lahko uporabi v kaki drugi sladici. Tudi ne vem, koliko pralinejev nameravate narediti. Uporabila sem navadno sladko smetano za stepanje.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.