Orehova potica

velikokrat omenjena, vendar nepogrešljiva v našem okolju

Mevl  Izvor: Slovenija
Orehova potica
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 10-15 kosov

Sestavine:

50 dag mehke moke

2 dag kvasa

10 dag masla

2,5 dl mleka

2 rumenjaka

6-8 dag sladkorja

žlica ruma

sol

limonina lupina

Nadev:

35 dag orehov

4 dag masla

2 beljaka

2 dl mleka

2 žlici ruma

vanilin sladkor

rozine

Postopek

Moko stresemo v skledo, jo pokrijemo in postavimo na toplo. Medtem zdrobimo kvas, mu prilijemo dve žlici mlačnega mleka, dodamo dve žlici moke in žličko sladkorja. Zmešamo in postavimo na toplo, da vzhaja.

Medtem penasto zmešamo maslo, dva rumenjaka in sladkor. Mleko rahlo pogrejemo in ko je mlačno, ga osolimo in mu dodamo nastrgano limonino lupino ter penasto umešana rumenjaka s sladkorjem in maslom.

Iz pogrete moke, vzhajanega kvasa in mlečne mešanice zamesimo ne pregosto testo in ga stepamo tako dolgo, da se loči od sklede in kuhalnice. Pokrijemo ga s prtičem in postavimo na toplo, da vzhaja.

Med tem se posvetimo nadevu.

Za nadev pristavimo mleko, mu dodamo polovico sladkorja ter zavremo in s tem poparimo zmlete orehe. Počakamo, da se vse skupaj ohladi.

Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg in ga previdno vmešamo v ohlajeno zmes. Nazadnje rahlo vmešamo drugo polovico snega in vse skupaj premešamo.

Ko testo toliko naraste, da se njegov obseg podvoji, ga razvaljamo za prst na debelo. Namažemo ga z nadevom, potresemo z rozinami, tesno zvijemo v zvitek in položimo v pomaščen in z drobtinami potresen model. Postavimo ga na toplo, da še enkrat vzhaja. Potem potico premažemo s stepenim jajcem in postavimo v ogreto pečico. Pečemo jo približno uro. Ko je pečena, jo takoj zvrnemo iz modela, da ne postane vlažna in da skorja ne odstopi.


Opombe

- orehe prej dobro umijem z vročo vodo in jih posušim v pečici na 50 stopinj, so veliko boljšega okusa.

- ne uporabljajte orehov, če so žarki, ker se tega ne da odpraviti

- nekaterim se bo zdelo zelo malo kvasa, vendar se ponavadi zgodi, če nisi pazljiv, da ima testo okus po kvasu, ker kvasec 3 krat vzhaja.

- največkrat pa uporabim maslo, namesto margarine

- uporabiti ni potrebno toliko sladkorja, kot piše v recepturah, več ga je, temnejša je skorja potice, radi bi pa zlato rumeno, kajti sladkan je že nadev in potem še kot dekoracija s sladkorjem, tako, da po moje v sladkorju ne bo problem, če ga bo manj.

- testo zvijajte tako, da je med plastmi čim manj zraka in skorja se ne bo ločila od nadeva, ko bo pečena. Jaz jo zvijem kar s prtom, čim manj kompliciranja.

- ne je mazati z beljakom zaradi svetleče barve, ker beljak zakrkne na skorji, ki še med peko vzhaja in ponavadi zato poči skorja, raje jo pred peko poškropite z navadno vodo.

- pred peko lahko skorjo tudi malo napikamo z vilicami.

- če vas zmede, ker ponavadi v recepturah piše samo sol in ne veste, koliko bi je dali, da bi bilo dovolj. 1,5% procenta za sladice, za kruh pa 2% na Kg moke.

Pa dober tek.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 6.12.2011 ob 13:04

Res je, potica že velikokrat omenjena in objavljeno mnogo receptov. Tvoji nasveti pod receptom so zelo koristni in zelo dobrodošli za vse začetnice.

Jaz bi pripomnila samo nekaj: na pol kg moke dam vedno enako količino orehov za nadev, če hočemo, da je potica bolj opotičena. Ostalo so bolj ali manj variacije na temo. Jaz potico pečem v ozkih podlgovatih modelih, da se ne razleze in pridejo tudi lepši kosi za rezanje. Potico tudi vedno prešpikam pred peko.

Mevl  

kuha že od: 24.11.2011

Št. objav: 5

Objavljeno 6.12.2011 ob 13:34

Za količino nadeva tako ni neke mere. Jaz nadeva ne dam preveč, ker ga ne maram :)

Ti modelčki, so pa super za peko ja, potica dobi tudi lepo obliko. Jaz se že lep čas trudim, da bi mi ratala, kot je moji prababici, upam da mi bo, ker uporabljam njen recept =)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.