,rižote

Kremna rižota z blitvo in piščancem

rižota s svežo blitvo in piščančjimi trakci zalita s smetano

kaycha  
    priloge: riž
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

polovica piščančjih prsi brez kosti in kože

šop svežih blitvinih listov

250 g riža (sama dam parboiled, da ni zaradi smetane vse pocasto)

2 dl smetane za kuhanje

sol

poper

vegeta

Postopek

Piščančja prsa narežemo na ozke trakce primerne za rižoto. Blitvine liste dobro operemo, odstranimo konce "stebel" in jih prav tako po širini narežemo na trakce. V posodi segrejemo olivno olje, na njem na hitro popečemo piščanca, da bodo trakci ponekod zlato porjaveli, dodamo blitvo in vse skupaj še malo popražimo, da blitva malo upade. Vse skupaj dobro popopramo in posolimo, dodamo vegeto in riž (jaz ga še kakšno minutko vedno pražim) in zalijemo z vodo (2x količina riža). Ko voda zavre, temperaturo znižamo na srednje visoko in kuhamo približno 20 minut v pokriti posodi. Vmes večkrat preverimo, če je potrebno dodati še vode. Nikar ne mešamo po dnu posode, ker se potem riž raje prijema. Ker je rižota zaradi dodajanja smetane malo bolj "mokra", riž ne rabi biti čisto suh, zato ko je kuhan, posodo odstavimo, zalijemo s smetano, na hitro, a temeljito premešamo, počakamo kakšno minuto, da se okusi prepojijo, premešamo še enkrat in postrežemo ob zajetni količini sveže ribanega parmezana in kozarcem dobrega belega vina!


Opombe

Po okusu dodajte česen, čebulo ali morda dl belega vina. Moji doma niso ljubitelji teh sestavin, zato niso preizkušene, a predvidevam, da bi v rižoto odlično pasale.

Rižota pride zaradi smetane bolj "mokra".

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.