Stisnjena raca

Marinka  Izvor: Kitajska

Sestavine

Količina: za 4-6 oseb

1 do 1.5 kg težka raca

2/3 skodele sojine omake

1 žlička sladkorja

2 stebli zelene

3 mlade čebule z zelenjem

1 žlica jedilnega škroba

1/4 skodele mandljev

olje za cvrenje

1/2 skodele sladkorja

1/2 skodele kisa

1 žlica ketchupa

nekaj kapljic pekoče omake ali ščepec praška pekoče paprike

1 žlica jedilnega škroba

1/2 glave solate

sol po okusu

Postopek

Obriši raco znotraj in zunaj z vlažno krpo. Zmešaj pol skodele sojine omake, sol in žličko sladkorja. Vdrgni dobljeno omako raci v kožo. Ostanek zlij v odprtino v raci, da je namočena vsa notranjost.

Vloži raco v globoko skledo. Nareži zeleno in mlado čebulo na nekaj kosov. Razporedi kose po raci. Nato daj skledo z raco v soparnik in kuhaj.

Po dveh urah soparjenja (čas je odvisen tudi od velikosti race) vzemi raco ven in jo odcedi. Shrani preostalo tekočino. Raca naj se malo ohladi. Nato izvleci iz nje vse kosti, pri tem ohrani obliko in kožo (začni z nogami in perutmi, zareži v oprsje dolg rez in nadaljuj z rebri).

Položi raco na večjo desko za rezanje. Z obema rokama jo krepko pritisni na desko. Pritiskaj jo z dlanmi, pomagaj si z drugo desko. Raca je dovolj stisnjena, ko je debela samo še kaka dva centimetra. Nato jo po obeh straneh posuj z jedilnim škrobom.

Stisnjeno raco vloži nazaj v skledo in le-to v soparnik. Sopari jo 30 minut, da se zmehča. Nato naj se ohladi. Razreži jo na štiri dele.

V ponvi segrej olje. Dodaj četrtino race in jo ocvri. Ko dobi lepo zlato rjavo barvo, jo vzemi ven in odcedi na papirnatem prtiču. Enako stori z drugimi četrtinami. Ocvrti kosi race naj se malo ohladijo.

Nareži raco na kvadrate, velike dva centimetra in pol. Na vsakem mora biti tudi košček kože. Daj jih v topel prostor.

V manjši posodi zmešaj sladkor, kis, ketchup, pekočo omako, dve žlici sojine omake in sol. Mešanica naj zavre. Neprestano mešaj. V posebni skodeli pa zmešaj žlico jedilnega škroba z vodo. Primešaj k dišavni mešanici.

Nareži solato na trakove in jih razporedi po pladnju. Nanjo razvrsti kose stisnjene race. Prelij jih z dišavno omako. Okoli race posuj olupljene in popečene mandlje.


Opombe

Stisnjena raca je velika specialiteta in ena od najboljših kitajskih pečenih rac.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

silvaz  

kuha že od: 22.10.2004

Št. objav: 3

Objavljeno 5.11.2004 ob 17:03

silvaz  

kuha že od: 22.10.2004

Št. objav: 3

Objavljeno 5.11.2004 ob 17:03

Za mene je boljša od pekinške race in še manj dela je z njo, saj jo pripravite lahko že prejšnji dan! Delala sem jo točno po tem receptu in uspe, le, da sem zamenjala škrob z riževo moko. Malo več moči je potrebno, da jo stisneš. Dobi se lepo hrustljava koža.

Lp S

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.