Ticcino masa (Tičino masa/Fondant)

najbolj približan recept pravemu Ticcinu

Ticcino masa (Tičino masa/Fondant)
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 1 kg

1 vrečka želatine v prahu (10 g)

50 ml hladne vode (za želatino)

100 g fruktoze

20 ml vode (za fruktozo)

3 čajne žlice glicerola

900 g presejanega sladkorja v prahu

Postopek

Želatino stresemo v vodo in malo premešamo. Med tem presejemo sladkor.

Fruktozo zmešamo z 20 ml vode ter segrevamo do vrelišča. Fruktozni sirup naj vre še 30 sekund. Ne pozabimo nenehno mešati! Fruktoznemu sirupu sedaj dodamo glicerol.

Še vročo tekočino vlijemo v želatino in mešamo, da postane zmes homogena. V sladkorju naredimo jamico in kuhano zmes vlijemo vanjo. S kuhalnico mešamo tako dolgo, dokler lahko, nato delo nadaljujemo z gnetenjem mase na čisti delovni površini. Gnetemo tako dolgo, da porabimo ves sladkor.

Gotovo maso lahko poljubno barvamo z živilskimi barvami.

Hranimo jo v dobro zaprti vrečki in zaprti posodi v temnem prostoru pri sobni temperaturi.

Rok trajanja je približno en mesec. Zaradi tega podatka (če niste preveč aktivni pri uporabi te mase) svetujem, da si naredite maso po polovičnih količinah. Polovična masa zadostuje za prevleko in okras vsaj dveh malih tort (premera 26 cm), z bogatim okrasjem.

Želim vam uspešno ustvarjanje! ;)


Opombe

Barve: če boste dodali masi barve v prahu, se te ne bodo povsem "raztopile" v masi in bodo dale marmoriran učinek. Če tega ne želite, dajte na maso nekaj barve in kapljico ali dve vode in premešajte, da se barva in voda združita.

Oblikovanje in uporaba: maso najprej dobro zgnetite. Če se vam zdi masa preveč mehka, ji dodajte še nekaj sladkorja, če pa je pretrda, ji poskusite dodati nekaj kapljic vode. Pri valjanju uporabite sladkor ali škrob, da se masa ne bo prijela površine.

Za lažje oblikovanje figuric priporočam modelirne palčke, ki so zelo priročne pri izdelovanju kakšnih obraznih vdolbin in podobno.

Za "lepljenje" dveh elementov uporabite vodo.

Če delate vrtnice ali kakšne druge tanke elemente, jih pustite na zraku, da se posušijo, debelejše lahko prav tako pustite, če želite, da so trdi. Če želite mehke figurice, jih naredite tik preden jih potrebujete. Če jih boste dali v zaprto škatlico za več časa, se bodo stopile!

Uporabljate jo lahko tudi kot prevleko za torte. Predhodno je treba torto premazati z masleno kremo, saj masa nase veže vlago in bo hitro stekla na kakšni smetani in prepojenem biskvitu!

Prstni odtisi: neokusnih prstnih odtisov na izdelkih se lahko znebimo tako, da med oblikovanjem uporabljamo lateks rokavice. Tudi delovna površina naj bo gladka (za oblikovanje teh mas je najbolj primeren marmor).

Nekaj o glicerolu: na forumih sem opazila, da je kar nekaj oseb zaskrbljenih zaradi te sestavine, vendar je strah čisto odveč. Res je sestavina nekoliko neobičajna, vendar se uporablja v prehrambene namene. Je odvajalo (v večjih količinah), vendar v tem receptu deluje popolnoma drugače. Masi da viskoznost, da je masa bolj voljna in se ne trga. Kupite ga lahko v lekarni, kjer 100 ml stane nekje 4-5 €. Če se vam zdi cena previsoka, pomislite na to, da 1 kg Ticcina (na naši šoli) stane nekje 20 €. V tem receptu pa zanj ne boste porabili (v prvi rundi, zaradi glicerola) več kot 10 €.

Fruktoza: je naravni-sadni sladkor. Ima nekoliko več sladkosti in energijske vrednosti od navadnega kristalnega sladkorja, vendar je zato bolj zdrav. Mnogi ga zaradi malo večje energijske vrednosti ne uporabljajo, jaz pa pravim: "Če želiš sladkobo, si daj v npr. čaj eno žličko fruktoze, če si si prej dodal 2 žlički kristalnega sladkorja. Učinek bo enak, poraba pa manjša in naravna." Cena je med 1 in 2€/kg. Dobi se ga lahko v bolje založenih trgovinah.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Branka_M  

kuha že od: 26.5.2009

Št. objav: 52

Objavljeno 26.1.2012 ob 8:56

Žalosten

NA POMOČ!

Nisem upoštevala natančno navodil, zdaj mam pa štalo :(...

konkretno: sem mislila dati samo polovično količino, in sem vse sestavine polovično zatehtala, potem pa sem zaj... pri količini vode, ker sem pozabila na polovične količine in sem dala 50ml za v želatino in verjetno več kot 20ml za fruktozo, ker žal nimam tako natančne merice. Sem upala da bo vseno ratalo, če dam potem celo dozo želatine (se pravi 10g), ampak fruktoze pa nisem popravjala (pa ne me vprašat zakaj, trenutek blond razmišljanja)

Glicelora nisem dala sploh (ja vem, big mistake, ampak ker sem noseča, sem malo skeptična glede tega), poleg tega nisem mela čas it v lekarno :/

Nazadnje sem zmešala raztopljeno želatino in kuhano fruktozo, kjer pa sploh ni ratal sirup, ampak le zelo sladkana voda in vlila v mlet sladkor. Seveda je bilo vode fuul preveč in sem pač bila optimist in sem kar dodajala sladkor, češ bo že nekaj ratalo. Ampak zdaj sem dodala že več kot 1kg mletega sladkorja, masa se mi pa še vedno poca in lomi (kot premehko testo za pito).

Zanima me, ali lahko zadevo še nekako popravim, ali bo treba delat od začetka? Če dam glilcerol naknadno zraven, naprimer? Ker sem poskusila en majhen kos posebej bolj zgnest pa se sploh ne da. Več mletega sladkorja kot dam zraven in bolj kot gnetem in valjam po rokah bolj se paca. Iz te mase ni šans, da bi se dalo kaj oblikovati.

V enih receptih za tičino se omenja da dajo zraven beljak. Če bi dala to zraven, kaj mislite kaj bi ratalo?

Hvala za razumevanje in prosim za odgovor čimprej

BRanka

PUPIKA001  

kuha že od: 20.10.2006

Št. objav: 41

Objavljeno 20.4.2012 ob 22:02

Pozdravljena Branka_M !

Najprej bi se iskreno opravičila, ker vašega sporočila nisem že prej videla! Hihi, ljudje si želimo včasih delo poenostaviti, pa pride potem do ravno obratnega učinka ! ;) Verjetno ste že sami ugotovili, da je situacija nerešljiva!

Tudi, če bi vam uspelo narediti maso kompaktno, bi se zapletalo pri oblikovanju (predvsem valjanje). Zelooo bi se drobilo, masa ne bi bila prožna, kar pa je pri tej masi zelo pomembno!

Glicerol igra v tej masi pomembno vlogo. Masi ohranja vlago in daje prožnost. Brez njega je masa takšna, kot sem napisala zgoraj - drobljiva. Kar se tiče nosečnosti in glicerola: mislim, da glicerol ne bi škodoval ne vam, ne dojenčku. Vsaj v tako malih količinah ne. Če pogosto berete deklaracije živil, boste ugotovili, da veliko živil vsebuje sredstvo za uravnavanje vlage/vlažnosti - glicerol. Torej, ne se bat pri dodajanju te sestavine! ;)

Naknadno dodajanje glicerola mislim, da nebi delovalo... vsaj glede na recept (točno določeno zaporedje dodajanja sestavin ni kar za brez veze ;) ). Tudi večji delež želatine (vsaj menim tako) nebi pozitivno deloval na maso. Prav tako tudi beljaki nebi! Beljaki bi dodali še več vlage. In kar je najpomembnejše: masi bi ZELO skrajšali rok uporabe! Taka masa bi bila uporabna kakšen teden največ! Sem že poskušala delat podobno maso iz mleka v prahu in beljaka... drugih sestavin se ne spomnim.. v glavnem je bila masa nemogoča za oblikovanje, kratkotrajna ter OGABNA (popolnoma neprofesionalni izraz, ampak če je bilo res! :D) !!!!

Torej, naslednjič, ko se boste zopet odločili za izdelavo te mase, bodite pozorni, da delate točno po recepturi. Pa sej pravijo, da osel gre samo enkrat na led, torej boste naslednjič že točno vedeli, da te napake ne smete ponoviti! ;)

Uspešno izdelovanje mase vam želim in čudovito nosečnost !! ;))

Anansie  

kuha že od: 30.4.2005

Št. objav: 194

Objavljeno 21.4.2012 ob 14:31

Pupika001 sicer ne vem kako je lahko na šoli tako draga tičino masa, jaz jo kupujem za 7e/kg, torej se mi zdelava svoje sploh ne splača, pa še sami nepristaši maslenih in tičino mas mi naročajo torte :)))

PUPIKA001  

kuha že od: 20.10.2006

Št. objav: 41

Objavljeno 23.4.2012 ob 14:59

Anansie, na šoli jo prodajajo pod tako ceno zato, ker morejo od nje tudi oni imet profit ;P Meni se zdi, da je kila drugače nekje 10€.

Ja, to pa je res, da jih je veliko takšnih, ki te mase ne marajo... ravno zaradi sladkosti... maslena krema pa da zraven še tisti specifičen okus, zato mnogi mislijo, da je takšen samo ticino ! :)

Lep pozdrav! ;)

ninkica  

kuha že od: 31.10.2008

Št. objav: 632

Objavljeno 16.5.2012 ob 12:53

Zelo vesel

Kako pa shranjujete to maso?V vrečki na sobni temperaturi?

Jaz sem jo nekaj dni nazaj naredila in je zelo lepo uspela.

PUPIKA001  

kuha že od: 20.10.2006

Št. objav: 41

Objavljeno 16.5.2012 ob 22:04

ninkica: naj bo temperatura vsaj nekje pod 20°C ! Drugače je pa že tako zgoraj napisano da najbolje v vrečki in dodatno še v plastični zaprti posodi.

Preden se boš lotila izdelovanja, jo zeloooo dobro pregneti. Ne ustraši se, če bo morda masa na začetku malo krhka. Z gnetenjem boš dobila odlično teksturo :D

Veliko uspeha pri ustvarjanju ;) Ne bom se branila kakšne fotografije nastalih izdelkov ;)

angie.orhideja  

kuha že od: 14.7.2008

Št. objav: 866

Objavljeno 17.5.2012 ob 19:42

Pupika....prekrasna torta za birmo!! S čim si pisala, ker je tako lepo?

PUPIKA001  

kuha že od: 20.10.2006

Št. objav: 41

Objavljeno 17.5.2012 ob 22:47

angie.orhideja: hvala ! :)

Pisala sem s papirnato vrečko iz peko papirja in nutelo :) je boljša od čokolade... se ne trdi ;)

Če vas zanima, lahko prilepim skico izdelave vrečk za brizganje iz peko papirja :) Enostavne za izdelavo in praktične :)

angie.orhideja  

kuha že od: 14.7.2008

Št. objav: 866

Objavljeno 19.5.2012 ob 13:41

Ja, ti kar prilepi, sem prepričana da ne zanima samo mene... A si nutelo pred pisanjem malo pogrela?

ZalaPek  

kuha že od: 19.5.2012

Št. objav: 1

Objavljeno 19.5.2012 ob 14:30

PUPIKA001 vau kao lepo torto si naredila.

Tudi jaz sem se odločila, da prvič poskusim. Bomo videli kako bo šlo. Prijateljica mi je namreč svetovala, da ticcino kupim kar v http://pekis.si/trgovina/sladkorna-masa-ticin

Verjetno si bom postopek olajšala ker nisem slaščičarka. Upam da ni pretežko, da se lotevam takšnih stvari. Imam samo veselje znanja pa nič.

Vsekakor pa sem prepričana, da se za mojega malčka splača potruditi :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.