Chili omaka

domači približek Tabascu, le da ni staran in so v njem različni chiliji

Chili omaka
    priloge: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

20 srednje velikih chilijev (cca. 6 cm)

4 dl kisa (barik)

1 velika žlica sladkorja

1 velika žlica soli

sojina omaka (light)

poper v zrnih

Postopek

Čilije očistimo pecljev in jih narežemo na manjše kose. V ponev zlijemo 2-3 dl kisa, dodamo poper in skuhamo chilije do mehkega.

Zadevo prelijemo v mešalnik, dodamo sladkor in sol in dobro zmeljemo. Prestavimo nazaj v ponev, dodamo par žličk sojine omake in segrevamo do vrenja, vmes dodajamo preostali kis, da dobimo želeno gostoto omake. Poizkusimo in okus uravnavamo s sladkorjem, soljo in kisom (zgornje sestavine naj bi bile kar v redu, seveda je več dejavnikov, ki vplivajo na to, predvsem moč kisa in lasten okus).

Vrelo omako z žlico pretlačimo skoraj do suhega, skozi ne prav drobno cedilo, v ogret kozarec. Zapremo in ohladimo zunaj hladilnika.


Opombe

Uporabljeni so bili različni čiliji (Habanero Orange, Habanero Chocolade, Purple Tiger, Jalapeno, Aji Jellow, Scotch Bonnet Red, Anaheim, in še nekaj njih, katerih ne vem imen). Omake bi bile verjetno še bolj specifičnega okusa iz ene same vrste. Žal sem jih imel premalo.

Barik kis doda podobno aromo, ki je tudi v Tabascu, aromo staranja, lesa, dimljenja, seveda lahko uporabimo navaden kis. Jaz priporočam vinski kis.

Sojina omaka doda lep odtenek barve, in je dodana zgolj temu namenu. Poper ne vem, če napravi kakšno razliko, meni zgleda v redu, ko se kuha skupaj s čiliji.

Priporočam rokavice, če ste bolj občutljivi, in odprta okna na stežaj.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Mygrace

Št. objav: 6506

Objavljeno 26.10.2011 ob 12:18

NUJNO odprta okna na stežaj!!!!!!

Sicer sem delala nekaj podobnega in ne tole čili omakco...človek ne more verjet, kako te lahko to zaduši!!

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 26.10.2011 ob 13:10

To mora biti odlično (sem ljubitelj pekočega tako, da ne morem biti objektiven) ... Sploh pa ko vidim take lepe fotografije ...

OlivaB  

kuha že od: 5.7.2011

Št. objav: 649

Objavljeno 27.10.2011 ob 22:10

Kolikor vem, ni pomembna le dolžina oz velikost temveč tudi vrsta čilijev. Za moj okus čim manj kisa, lahko pa kakšen paradižnik vmes ali paprika. So pa zelo praktične tele zadeve ;)) In dobre...

zzak1977  

kuha že od: 31.7.2009

Št. objav: 2193

Objavljeno 28.10.2011 ob 7:56

Dolžino sem podal zaradi razmerja sestavin ( da imamo približen vtis kolikšna količina sadežev je potrebna v razmerju z ostalimi sestavinami). Ni pa namen velikosti čilijev, da kakorkoli vplivajo na okus/omako. Napisane so tudi vrste čilija. Kisa pa more biti tam nekje kot piše za zgornjo količino čilijev, uravnavaš pa okus kisa v omaki s sladkorjem.

polarbear  

kuha že od: 7.8.2010

Št. objav: 382

Objavljeno 28.10.2011 ob 16:49

Zelo vesel

Delam podobno vendar tisto žlico sladkorja nadomestim z lepim domačim naribanim korenčkom za sladkobo in lepo oranžno barvo!

linolina  

kuha že od: 15.3.2008

Št. objav: 531

Objavljeno 11.8.2013 ob 9:39

Odlična omaka,trenutno delam drugo rundo. Sem pa tudi jaz sladkor nadomestila z naribanim korenčkom kot je zgoraj zapisal polarbear.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.