Domača pikantna omaka (hot sauce)

enostavna pikantna omaka za vse vrste jedi - domači ''tabasco''

    omake: hladne
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

4 stroki česna

1 večja čebula (rdeča)

3 paradižniki

3 žlice olivnega olja

2 srednje pekoča feferona

4 habarero feferoni s semeni

2,5 dl destiliranega belega kisa

2 čajni žlički soli

2 čajni žlički sladkorja

Postopek

Česen sesekljamo, feferone narežemo na kolobarje, paradižnik in čebulo narežemo na kockice.

V posodi na srednje močnem ognju segrejemo olje, na katerem na hitro (4-5 minut) prepražimo česen, čebulo in feferone, katere sproti mešamo. Ko čebula porumeni, zmanjšamo ogenj ter dodamo kis, paradižnik, sol in sladkor. Kuhamo še okoli 6 minut, da se paradižnik razpusti, nato pa zmes prelijemo v mešalnik (ali pa s paličnim kar v posodi) ter mešamo do gladke mase, katero potem precedimo skozi čimbolj fino cedilo. Omako pustimo, da se ohladi in je pripravljena za uporabo.


Opombe

Pri teh količinah pride nekje 4-5 dl omake, odvisno od sočnosti paradižnika. Preverjeno zdrži v hladilniku 3 mesece, verjetno pa tudi še dlje.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

zzak1977  

kuha že od: 31.7.2009

Št. objav: 2193

Objavljeno 24.9.2011 ob 12:30

Ravno sam ugotavljam kako utekočinit domače čilije, da bodo primerni za uporabo dlje časa. Pa moram da se obregnem ob ta recept, čisto preveč vsega razen čilijev. Problem kupljenih omak je ravno česen ki prevlada v večini omak kar sem jih preizkusil, zakaj se ga ne bi tu izognili? Porumenela čebula res ne paše v neko svežo paradižniki/paprika omakco, mogoče kakšna šalotka, dodana bolj na koncu, nikakor prepražena. Jaz to vse skupaj samo pokuham v kisu.

Habanero bo pravilno in ne habarero.

Pa tudi primerjava s Tabascom tu ni na mestu, čeprav v narekovajih, v Tabascu so notri pač Tabasco chiliji, nobenih drugih zelenjavastih rastlin, in staran je kar precej časa.

Recept drugače ok, mogoče le naslov malo zmede, pa sam kadar objavim kako stvar vsaj osnove poguglam če nisem siguren v kak zapis ali besedo.

Seveda je vse tole moje pisanje dobronamerno, ko naštudiram svojega, ga objavim (me je vzpodbudil tale tvoj), čeprav mi bo prej zmanjkalo čilijev najbrž :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.