martinovo

Kvašen sadni kruh

marta  
Kvašen sadni kruh

Sestavine

20 dkg suhih marelic

20 dkg suhih sliv

20 dkg suhih fig

20 dkg rozin

20 dkg datljev

20 dkg mletih orehov

Sestavine za namakanje suhega sadja:

1 dl ruma

sok 2 pomaranč

naribana lupina 1 limone

1 vanilin sladkor

10 dkg sladkorja

pol čajne žličke cimeta

pol čajne žličke mletih nageljnovih žbic

pol čajne žličke mletega janeža

Testo:

50 dkg moke

4 dkg kvasa

10 dkg sladkorja

60 g margarine

2 rumenjaka

2,5 dl mleka (v primeru bele moke) oz. 3,5 dl mleka (v primeru moke za domači kruh-mešanica ržene in bele moke)

pol žlice soli

Postopek

Suho sadje narežemo na majhne koščke. Dodamo mu vse sestavine za namakanje suhega sadja, premešamo in pustimo pokrito najmanj 5 ur.

Priprava kvašenega testa:

Kvas (sobne temperature) razstopimo v malo mlačnega mleka, kateremu smo primešali 1 žličko sladkorja. Po površini posujemo 1 žličko tople moke, pokrijemo in pustimo na toplem, da kvasec vzhaja. V skledo damo toplo moko; v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo vzhajan kvasec. Ob mešanju z električnim mešalnikom dodamo preostalo mlačno mleko, rumenjaka, sladkor, sol in nazadnje razstaljeno, a ne vročo margarino. Pazimo, da maščoba in sol ne prideta v direkten stik s kvascem (zato te sestavine dodamo k masi bolj proti koncu mešanja). Nazadnje testo dobro pregnetemo z roko. Nastati mora mehko, voljno testo, ki se ne oprijemlje rok, kar uravnavamo s količino dodane moke oz. mleka-glede na vrsto moke, ki jo uporabimo, je lahko potrebno več ali pa manj moke. Dobljeno testo pustimo pokrito na toplem, da vzhaja na dvojno velikost (cca 1 uro). Nato z roko vmešamo namočeno suho sadje, ki ne sme biti hladno. Oblikujemo v štruco in prestavimo v pekač ter pokrito pustimo, da vzhaja 2 uri. Tik preden damo v pečico, po površini namažemo z mlačno stopljeno margarino ali pa s stepenim jajcem. Nato pečemo prvih 20 minut v predhodno ogreti pečici na 170 C, potem pokrijemo z alu folijo, nakar temperaturo nekoliko znižamo in pečemo še cca 20 minut.

-Lahko pa testu, preden mu vgnetemo sadje, odvzamemo 1/3 testa; sadje vgnetemo v 2/3 testa, oblikujemo štruco, ki jo zavijemo v razvaljano preostalo tretjino testa. Prestavimo v model, po površini namažemo z jajcem ali maščobo in spečemo.

Še ena možnost: vzhajano testo tanko razvaljamo-tanjše kot za potico; nanj položimo namočeno suho sadje in ga tesno zavijemo ter spečemo.

Kruh dobi sijočo skorjo, če ga še vročega premažemo s sladkorno razstopino: v 4 žlicah vode razstopimo 2 žlici sladkorja, pustimo, da prevre, ohladimo in uporabimo za premaz.

Pečen sadni kruh ohladimo in hladnega zavijemo v alu folijo ter ga pustimo nekaj dni počivati.. Zanj je značilno, da postaja iz dneva v dan boljši. Na hladnem lahko počaka tudi do 10 dni.


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

barbii  

kuha že od: 12.1.2012

Št. objav: 42

Objavljeno 26.2.2013 ob 20:02

Vesel

Super recept, hvala!

Obožujem sadni kruh in to dobesedno SADNI, zato vedno sestavine sadja še povečam, dodam kakšno drugo sadje, in še malce po svoje eksperimentiram. Očitno uspešno - prejela sem že dva zlata priznanja za svoj sadni kruh :)

ORHIDEJA00  

kuha že od: 21.1.2012

Št. objav: 201

Objavljeno 24.12.2013 ob 22:29

Odličen, narejen kot potica in s solno-kvasno emulzijo, z malo manj sadja!

Hvala za recept!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.