martinovo

Kvašen sadni kruh

marta  
Kvašen sadni kruh

Sestavine

20 dkg suhih marelic

20 dkg suhih sliv

20 dkg suhih fig

20 dkg rozin

20 dkg datljev

20 dkg mletih orehov

Sestavine za namakanje suhega sadja:

1 dl ruma

sok 2 pomaranč

naribana lupina 1 limone

1 vanilin sladkor

10 dkg sladkorja

pol čajne žličke cimeta

pol čajne žličke mletih nageljnovih žbic

pol čajne žličke mletega janeža

Testo:

50 dkg moke

4 dkg kvasa

10 dkg sladkorja

60 g margarine

2 rumenjaka

2,5 dl mleka (v primeru bele moke) oz. 3,5 dl mleka (v primeru moke za domači kruh-mešanica ržene in bele moke)

pol žlice soli

Postopek

Suho sadje narežemo na majhne koščke. Dodamo mu vse sestavine za namakanje suhega sadja, premešamo in pustimo pokrito najmanj 5 ur.

Priprava kvašenega testa:

Kvas (sobne temperature) razstopimo v malo mlačnega mleka, kateremu smo primešali 1 žličko sladkorja. Po površini posujemo 1 žličko tople moke, pokrijemo in pustimo na toplem, da kvasec vzhaja. V skledo damo toplo moko; v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo vzhajan kvasec. Ob mešanju z električnim mešalnikom dodamo preostalo mlačno mleko, rumenjaka, sladkor, sol in nazadnje razstaljeno, a ne vročo margarino. Pazimo, da maščoba in sol ne prideta v direkten stik s kvascem (zato te sestavine dodamo k masi bolj proti koncu mešanja). Nazadnje testo dobro pregnetemo z roko. Nastati mora mehko, voljno testo, ki se ne oprijemlje rok, kar uravnavamo s količino dodane moke oz. mleka-glede na vrsto moke, ki jo uporabimo, je lahko potrebno več ali pa manj moke. Dobljeno testo pustimo pokrito na toplem, da vzhaja na dvojno velikost (cca 1 uro). Nato z roko vmešamo namočeno suho sadje, ki ne sme biti hladno. Oblikujemo v štruco in prestavimo v pekač ter pokrito pustimo, da vzhaja 2 uri. Tik preden damo v pečico, po površini namažemo z mlačno stopljeno margarino ali pa s stepenim jajcem. Nato pečemo prvih 20 minut v predhodno ogreti pečici na 170 C, potem pokrijemo z alu folijo, nakar temperaturo nekoliko znižamo in pečemo še cca 20 minut.

-Lahko pa testu, preden mu vgnetemo sadje, odvzamemo 1/3 testa; sadje vgnetemo v 2/3 testa, oblikujemo štruco, ki jo zavijemo v razvaljano preostalo tretjino testa. Prestavimo v model, po površini namažemo z jajcem ali maščobo in spečemo.

Še ena možnost: vzhajano testo tanko razvaljamo-tanjše kot za potico; nanj položimo namočeno suho sadje in ga tesno zavijemo ter spečemo.

Kruh dobi sijočo skorjo, če ga še vročega premažemo s sladkorno razstopino: v 4 žlicah vode razstopimo 2 žlici sladkorja, pustimo, da prevre, ohladimo in uporabimo za premaz.

Pečen sadni kruh ohladimo in hladnega zavijemo v alu folijo ter ga pustimo nekaj dni počivati.. Zanj je značilno, da postaja iz dneva v dan boljši. Na hladnem lahko počaka tudi do 10 dni.


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Encijan  

kuha že od: 11.5.2004

Št. objav: 399

Objavljeno 26.4.2006 ob 7:16

Zelo vesel

Sadni kruh sem spekla letos za velikonočne praznike in se je potica lahko kar skrila proti temu kruhu. Bil je tako sočen, aromatičen, okusen in rahel, da se sploh ne da opisati. Pri pripravi sem se večinoma držala recepta, le da sem izpustila mlete orehe in namesto rozin uporabila tretinjske deleže rjavih in zlatih rozin in suhih brusnic. Za namakanje suhega sadja sem uporabila sok kar 4 pomaranč, ker je bilo sicer sadje premalo namočeno. Uporabila sem moko za domači kruh in solno-kvasno emulzijo, vzhajala sem ga mogoče še kakšno minuto več kot piše v receptu. Ker nisem imela mletega janeža, sem uporabila kar celega. Za oblikovanje hlebca sem uporabila drugi način, naslednjič pa bom najbrž sprobala še tretjega in morda nekoliko zmanjšala količino sadja in ruma, da se bo videlo, da je tole vendarle kruh, saj je sedaj vidno skoraj samo sadje. Sem se pa za ta recept odločila zato, ker sem zelo dober sadni kruh jedla že večkrat na zimskem planinskem pohodu in domnevala, da kaj tako dobrega jaz ne bi spravila skupaj. Pa je kruh po tem receptu še veliko boljši od tistega.

Zelo priporočam!

škarpina  

kuha že od: 3.11.2005

Št. objav: 294

Objavljeno 26.4.2006 ob 11:48

Delam po receptu drugačnih količin,sestava enaka - vsekakor super dobro. LP

ariella_3  

kuha že od: 3.7.2006

Št. objav: 664

Objavljeno 14.4.2007 ob 20:46

sem ga pekla in je zelo dober, tudi za izboljšanje prebave. Vsak dan košček pa ni več problemov-pa veliko vode zraven piti.

marmeladka  

kuha že od: 15.1.2005

Št. objav: 258

Objavljeno 8.12.2007 ob 15:11

Naredila sadni kruh in je zelo dober.Delala sem ga kot potico cista 5ka.Ker pa mi ga je prislo zelo veliko,me zanima ,ce ga lahko zamrznem?Ali ima katera izkusnje?

bojanam  

kuha že od: 18.7.2003

Št. objav: 598

Objavljeno 8.12.2007 ob 18:17

Jaz ga tudi ponavadi naredim kar nekaj in ga potem dam zmrznit. Se okus čisto nič ne spremeni. Me pa zanima "marmeladka", kako si ga naredila kot potico?

lp BOjanca

marmeladka  

kuha že od: 15.1.2005

Št. objav: 258

Objavljeno 8.12.2007 ob 20:55

Bojanam pozdravljena!

Testo sem zelo na tanko razvaljala,po testu razporedila sadno maso in zvila kot potico.Pustila sem vzhajati dve uri namazala z maslom in spekla.Sem tudi poslikala upam da mi bo uspelo naloziti sliko.

marmeladka  

kuha že od: 15.1.2005

Št. objav: 258

Objavljeno 8.12.2007 ob 20:55

Slika prihaja!

Lp

ribica  

kuha že od: 31.10.2002

Št. objav: 525

Objavljeno 23.11.2008 ob 17:24

Za moj okus je bilo prevec nadeva. Najprej sem naredila eno dozo testa. Potem sem ugotovila, da je prevec nadeva za tako kolicino testa, pa sem na hitro zamesila se eno dozo testa in dobila zelo dober kvasen kruh. Oblikovala sem kot potico.

yrla  

kuha že od: 17.4.2007

Št. objav: 155

Objavljeno 3.5.2011 ob 13:35

Ta kruh sem delala za minulo veliko noč in ga oblikovala kot potico. Tudi za moj okus je malo preveč nadeva (ker nisem ravno največja ljubiteljica suhega sadja), tako da ga bom naslednjič dala malo manj. Okus je res nekaj posebnega, vedno znova me preseneti, ko ugriznem v potičko. Se pa precej čuti pomarančni sok (oziroma okus malo vleče na kislo), ker sem dala sok 4 pomaranč in še 1 limone - da slučajno ne bi bilo presuho :))

jovita  

kuha že od: 8.7.2007

Št. objav: 394

Objavljeno 26.12.2012 ob 9:19

Vesel

Hvala za odličen recept, predvsem za popolna navodila ta pripravo.Včeraj sem spekla 5 manjših hlebčkov pa ne vem, če bo kateri dočakal 10 dni.Ga bom pa delala ponovno

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.