Brezglutenski kruh v aparatu za peko kruha

za alergike na gluten

Brezglutenski kruh v aparatu za peko kruha
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

500 g moke Schär Mix B

450 ml tople vode

žlička suhega kvasa

žlička olja

ščepec rjavega sladkorja

žlička soli

Postopek

V aparat za peko kruha najprej zlijemo vodo, nato dodamo olje. V moko damo žličko soli in dobro premešamo. Nato moko stresemo v aparat, na vrh moke pa na eno stran v kot damo sladkor, na drugo stran v kot pa kvas. Pečemo na dolgem, 3-urnem programu. Takoj, ko aparat začne mesiti, spremljamo, če nastaja kepa (ker je takšno testo malo bolj "zoprno" kot iz glutenskih mok, si jaz pomagam kar s kuhalnico, tako da postrgam testo, ki se nabere na robovih in ga tako poskušam spraviti bližje k mešalki). Ko je kruh pečen, ga še kakih 10 minut pustimo počivati v aparatu, nato ga vzamemo ven in zavijemo v vlažno krpo.


Opombe

Moj aparat za peko kruha je Clatronic BBA2605 z eno mešalko in z osnovnimi programi ter programom za polnozrnato testo. Pomembno je, da kruh spečemo na dolgem programu, saj meni na ostalih ni uspel.

Znamko moke omenjam zgolj zato, da ne bi prišlo do zmešnjave (vrsta Mix C ni primerna za kruh).

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

ak84  

kuha že od: 20.8.2004

Št. objav: 31

Objavljeno 9.3.2011 ob 20:41

Hvala za recept - celiakašem vedno prav pridejo različna mnenja, izkušnje. Po mojih izkušnjah je kruh v aparatu za peko najboljši na čim krajšem programu, ampak sama pečem s Finax moko (po navodilih proizvajalca), tako da je lahko drugače.

Se tudi vam zdi, da je naslednji dan kruh 200 % slabši (bolj drobljiv, manj okusen)? Jaz imam s tem največji problem - jem ga sama, s 500 g moke ga je veliko, pojem ga v 3-4 dneh, ampak dober je pa samo prvi dan.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 9.3.2011 ob 21:09

Vesel

ak84, kaj pa, če bi takoj ohlajenega razrezala na 4 dele in zamrznila? Odmrznjen bi bil morda boljši. Morda bi veljalo poskusiti. S kruhom iz obiičajne moke je tako.

NaturensGalleri  

kuha že od: 8.12.2007

Št. objav: 272

Objavljeno 11.3.2011 ob 23:01

Se strinjam z rimljanko, jaz ga vedno razrežem na rezine in zamrznem, potem pa jemljem sproti iz zamrzovalnika. Se kar obnese, ker ga tudi jaz jem večino časa sama. Se pa definitivno strinjam tudi z ak84, da je kruh čez kak dan že suh in bolj drobljiv, ni več tako dober kot prvi dan. Finax moka pa nimam pojma kakšna je, do zdaj sem vedno pekla s Schärovo, na kratki program pa kruh niti približno ni uspel. Ak84, poskusi ga zamrznit, mogoče bo potem ostal malo boljši..in seveda poročaj o rezultatu

patka  

kuha že od: 16.8.2008

Št. objav: 372

Objavljeno 12.3.2011 ob 12:23

Jaz ga vedno pečem iz Sharove moke in vedno na najkrajšem programu - moj traja 58 min. Normalno je, da je prvi dan kruh najboljši, vendar je tudi drugi in tretji dan veliko boljši od najboljšega ki ga kupiš. Jaz ponavadi še vročega zrežem na rezine in jih vržem v zamrzovalnik. Odtajam v mikrovalovki in je prav tako dober kot svež.

Vendar pa delam po mojem receptu, to je, da dam 2 dag olja, 350g mleka, 1 jajce,350g moke 2 dag svežega kvasa, 2 dag sladkorja. Ne dodajam nič soli, ker mi je dovolj slano že s tem kar je že dodano v moki in po napisanem zaporedju stavim v aparat.Meni je božanski.

rag_doll  

kuha že od: 24.8.2011

Št. objav: 505

Objavljeno 25.8.2011 ob 10:34

Jaz tudi pečem s Schärovo - poskusila Felix oz .Celiax-pan in se mi zdi Schärova boljša. Imava en kruhomat, ki ima program za brezglutenski kruh, traja slabe 3 ure, edino posodico ima tako majhno, da več kot cca. 500 g moke ne upam dat noter. Pečem z receptom iz 350 g moke, bom poskusila še omenjene zgoraj. Zanimiv se mi zdi ta z mlekom in jajcem, bom sprobala. KEr je celiakaš samo fant, ga tudi nareževa na rezine in dava zmrznit, ko odtaja z mikrovalovko, je kot svež. 3 dni star (nezmrznjen) pa res skorajda ni več za jest :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.