Polnjeni kalamari

kalamari z nadevom iz pršuta, sira, drobtin

6goth6  Izvor: s
    morska hrana: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 3 osebe

22 očiščenih kalamarov

4 vejice peteršilja

3 stroki česna

2 rezini sira (katerega koli)

3 rezine pršuta

4 žlice krušnih drobtin

1 jajce

1 dl suhega belega vina

olje

sol

Postopek

Od 22 ih kalamarov jih damo 18 na stran. Sir na drobno narežemo, pršut zrežemo na tanke rezance

4 kalamare in lovke na drobno sesekljamo, dodamo sesekljan peteršilj in česen, jajce, krušne drobtine, sir in pršut, dobro premešamo (jaz pretlačim s prsti, kot pri polpetih), prilijemo tretjino kozarčka vina, solimo čisto malo, saj sta slana že pršut in sir.

Vzamemo kalamare, ki smo jih dali na stran in vsakega posebej z nadevom napolnimo -nekje do 3/4, na koncu ga zapremo z zobotrebcem v obliki črke "s".

Ko so vsi napolnjeni, damo v ponev žličko olivnega olja, gor položimo kalamare. Na vsaki strani jih popečemo po 4-5minut, da zakrknejo. Potem prilijemo preostalo vino, pokuhamo 2 minutki, potem dodamo še žličko drobtin in ščepec nasekljanega peteršilja, dušimo še 10 minutk.


Opombe

Ne pretiravati s soljo, ker je že pršut dosti slan, lahko jo tudi izpustimo.

Glede nadeva: ko je vse skupaj zmešano, lahko po potrebi dodamo še drobtine, če je potrebno- če je nadev preredek, če ni dovolj kompakten.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 3.2.2011 ob 13:52

Vse kar se naredi iz lignjev je lahko dobro. Recept je en tak povsem vsakdanji, klasika bi lahko rekel. Edino kar me pa firbec matra je zakaj se ta tvoja jed naredi ravno iz 22 -ih lignjev. A bo kaj narobe če jih bom imel npr.samo 21 ali 23 ? Evo to me zelo zanima in te prosim za poajsnilo.

lp

alenka5  

kuha že od: 24.2.2006

Št. objav: 196

Objavljeno 4.2.2011 ob 11:21

Nisem avtor recepta, vendar me jezik srbi, da odgovorim na zgornje, malo provokativn vprašanje. In zakaj se biskvit peče iz točno 25 dag moke? Verjetno so vse ostale količine preračunane tako, da nam ne ostane mase za polnjenje ali je ne zmanjka. Recept je pač podan tudi količinsko in meni se zdi prav, da je tako. Če imamo več lignjev, je verjetno potrebno tudi ostale količine prilagodit. Ne komentiram receptov, kjer piše, da spečemo kruh iz moke, vode, soli, olja in kvasa, takega je škoda objavit, ker najbrž vsak, ki ima malo pojma o kruhu, pozna tudi osnovne sestavine.

Pa brez zamere

lp

Alenka

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 4.2.2011 ob 11:54

Avtor že ve zakaj 22. Sam bi rekel, da je navajanje točnega števila tudi legitimen način podajanja količine sestavin, čeprav nekoliko neprecizen, saj niso vsi lignji enako veliki/težki. V receptu piše, da so sestavine za 3 osebe, torej dobi vsak jedec 6 kalamarov, kar je nekako velikost porcije polnjenih kalamarov v večini restavracij. Mogoče od tod številka 22.

6goth6  

kuha že od: 8.1.2011

Št. objav: 35

Objavljeno 5.2.2011 ob 18:54

SARABANDE:TU SE LAHKO PODPIŠEM POD ODGOVOR:)

TAKATALA  

kuha že od: 18.7.2010

Št. objav: 10

Objavljeno 24.7.2011 ob 9:19

ko sama pišem recepte po internetu sem vedno malo jezna, ker moram vse količine specificirati.... pač grem v trgovino in kupim 1kg kalamarov... kaj pa jaz vem koliko jih je notri... in kako veliki so... poleg tega, da čisto točno niti ne vem koliko petrešilja dam in koliko česna (ker vedno delam po občutku in, ko sprobam jed dodajam vse kar imam občutek, da manjka).

Se mi zdi pa prav, da če se že potrudimo in predajamo naše kulinarične recepte na spletnih straneh, da si vzamemo toliko časa, da napišemo čim bolj točne količine (22 kalamarov, 6 strokov česna, 2 žlici sesekljane bazilike... itd). Na ta način vsaj lahko nekdo, ki bere recept ve kakšna naj bi bila končna jed in s tem projecira kuharjeve "občutke" na svoj krožnik :)

6goth6  

kuha že od: 8.1.2011

Št. objav: 35

Objavljeno 17.9.2011 ob 9:57

Žalosten

saj,tko je..

napišem količino tako,da tisti,ki ne zna kuhti po občutku,dobi vsaj predstavo o količini..koliko naj se da na krožnik.

lahko bi napisala 1 kg kalamarov,vendar tisti,ki to dela prvič.oz tisti,ki ne kuha vsak dan ve,kako približno naj začne,potem itak vsak,ki to ponovi doda svojo magijo k receptu in ga stem izboljša,prilagodi k svojemu okusu.

nemaram da nekdo napipše:rabimo:kalamare,česen pršut itd..pa znajdi se tisti,ki delaš prvič

PixyPoxy  

kuha že od: 19.5.2011

Št. objav: 10

Objavljeno 20.10.2011 ob 20:16

Prvič delala polnjene kalamare in sem se po receptu zelo znajdla. Hvala! Bili so super :) Sem vzela malo več kalamarov in količine ostalih sestavin tudi temu primerno prilagodila.

6goth6  

kuha že od: 8.1.2011

Št. objav: 35

Objavljeno 4.1.2012 ob 16:04

Zelo vesel

PixyPoxy : lepo,da ti je prvič uspelo :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.