Macarons

francoski piškoti iz beljaka in mletih mandljev z različnim nadevom

Misolovka  Izvor: Francija
Macarons
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  4,7
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: cca 25

Za macarone:

90 g beljaka (staranega 1 dan na pultu)

30 g belega kristalnega sladkorja

200 g sladkorja v prahu

110 g fino zmletih mandljev (po možnosti popolnoma belih)

barva v prahu po želji

Za kremo:

250 g mascarpone sira

marmelade: npr borovničeva, marelična, jagodna, aronija

Za ganache:

beli:

200 g bele čokolade

1 dl sladke smetane

črni:

200 g temne čokolade (70% kakava)

1 dl sladke smetane

Postopek

Dobro mlete mandlje in sladkor v prahu presejemo v posodo.

Beljak v čisti posodi stepemo s paličnim mešalnikom, dokler ne nastanejo mehurčki (par sekund). Dodamo mu kristalni sladkor in mešamo toliko časa, da dobimo lepo sijočo maringue zmes (izgleda kot pena za britje). Sneg mora stati, ne sme biti tekoč ali suh.

Dodamo mandlje in sladkor v prahu. Najprej hitro, nato počasneje zmešamo v gosto, ampak tekočo zmes. Nekje na sredini dodamo barvo v prahu (po želji). Ko mešamo, to počnemo tako, kot bi maso pregibali oz. zlagali (od spodaj na gor). Teh gibov naj ne bo več kot 50. Iz lopatice spustimo maso v posodo. Če se v cca. 10 sekundah izravna z ostalo maso, je masa gotova. Ne sme biti preveč tekoča.

Maso nadevamo v vrečko za okraševanje z navadno okroglo konico premera cca. 1 cm. Lahko je tudi kot rožica, ne bo razlike. Na peki papir jih nabrizgamo enakih velikosti (npr. 2 cm) in 2-3 cm narazen. Pustimo jih stati cca. 60 minut v prostoru, da se jim naredi rahla skorjica (odvisno od vlage).

V pečici jih pečemo na srednjem vodilu 22 minut na 140 stopinj. Ko se dvignejo, znižamo temperaturo na 130 stopinj.

Ko jih vzamemo iz pečice jih po 5 minutah s peki papirjem vred obrnemo okoli in peki papir počasi odstranimo z macarona.

Kreme naredimo po želji. Jaz sem mascarpone siru primešala različne marmelade. Eni porciji sem primešala samo Oetkerjev vanilin sladkor z bourbonsko vanilijo in je bila krema božanska.

Ne pozabite, da mascarpone sir ni dolgo svež, tako da je dobro, če macrone porabimo v cca. 1 tednu.

Črni ganache naredimo tako, da smetano segrejemo pred vretjem in nato koščke čokolade prelijemo. Pustimo 30 sekund, potem mešamo, dokler se čokolada ne stopi.

Za beli ganache naj temperatura smetane ne bo več kot 40 stopinj, saj se vam lahko čokolada sesiri. Če se vam ne stopi popolnoma, jo raje previdno do konca stopite nad paro ali v stekleni posodi na štedilniku nizke temperature. Beli ganache lahko tudi obarvate po želji.

Ganace je najboljši naslednji dan. Prav tako tudi za mazanje, saj se rahlo strdi in je enkraten za nadevanje z vrečko za okraševanje.


Opombe

Recept je pisan glede na različice, katere sem poskusila in so mi potem macroni dejansko uspeli.

Prvi so bili preveč pečeni (rjavi), ker se niso lepo odlepili od peki papirja (sredica je ostala na papirju) - potem takem jih še pecite, a dobro opazujte. Dno mora biti trdo in ravno.

Morda vaša pečica peče drugače, tako da eksperimentirajte. Po 2-3 pladnjih bi vam moralo uspeti.

Mandlje, ki jih kupite mlete v trgovini, v piškotu puščajo temne sledi. Če imate dober sekljalnik, kupite cele mandlje, jih blanširajte, olupite in zmeljite. Tako bo masa popolnoma svetla. Seveda se kupi tudi 100 g gramska vrečica mandljeve moke - bele, a je le ta 2,50 EUR.

Ko jih shranjujete, pazite, saj se hitro navlažijo, če ne od vlage v zraku, pa od sladkorja, ki ga spustijo. Mascarpone krema jih še posebej navlaži po določenem času. Ganache ali sama marmelada pa manj. Jaz sem jih hranila v celofanu, dobro zavezanem, ter v neprodušni škatli. Če se vam zgodi, da se v škatli navlažijo, jih lahko s snetim pokrovom posušite na radiatorju. Splošno znano pa je, da jih lahko hranite v hladilniku v posodi cca 2 tedna.

Najboljši za jesti so po 24 urah, ko se okusi pomešajo.

Ta recept je francoski, ki je težji. Obstaja še italijanski, s katerim se lažje opravlja, deli, barva tudi kasneje in macroni hitreje uspejo. Pri italijanskem receptu se sladkor zavre.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

valikaben  

kuha že od: 31.12.2008

Št. objav: 161

Objavljeno 16.3.2014 ob 8:26

Jezen

sem vesela, da vam vsem uspeva! Meni pa ne!!! Recept je super napisan, samo moji ne dobijo nogic! Mogoce zato, ker jih barvam s kakavom?? Sladkor nadomestim s kakavom...

tanja2525  

kuha že od: 22.9.2012

Št. objav: 16

Objavljeno 22.3.2014 ob 15:16

Zelo vesel

Skoraj zagotovo zato.. po moje pa ne bi bilo nič narobe, če daš recimo 185 g sladkorja v prahu in 15 g kakava. Ampak pri macaronih nikoli ne veš, tako da je treba poskusiti.

mmarush  

kuha že od: 4.5.2010

Št. objav: 9

Objavljeno 29.9.2014 ob 20:25

Vesel

Imam vprašanje. Tega recepta še nisem preizkusila, sem delala po nekem ameriškem receptu, kjer sem si sama prevajala, kakorkoli, zanima me, če se mogoče ve, kaj je narobe z maso, če je nastala nič kaj "tekoča". Na pekaču se mi enostavno niso sploščili, res pa da sem uporabila bolj rjave mlete mandlje, ki sem jih kupila v šparu (mislim da so bili kar malce še koščki vmes)?

Lp, Maruša

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 29.9.2014 ob 22:23

še malo bi morala premešati. par potegov s kuhalniico. Vedno je potrebno rpej rpeveriti konsistenco mase, preden se jo brizga. iz kuhalnice steče v ploščatem traku. takrat se neha mešati

Šalotka  

kuha že od: 11.10.2009

Št. objav: 9

Objavljeno 14.11.2015 ob 20:51

Zelo vesel

Pohvala avtorici recepta. V prvo so mi ratali. Sicer sem si na internetu pogledala video kako gosta mora biti masa.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.