Macarons

francoski piškoti iz beljaka in mletih mandljev z različnim nadevom

Misolovka  Izvor: Francija
Macarons
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  4,7
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: cca 25

Za macarone:

90 g beljaka (staranega 1 dan na pultu)

30 g belega kristalnega sladkorja

200 g sladkorja v prahu

110 g fino zmletih mandljev (po možnosti popolnoma belih)

barva v prahu po želji

Za kremo:

250 g mascarpone sira

marmelade: npr borovničeva, marelična, jagodna, aronija

Za ganache:

beli:

200 g bele čokolade

1 dl sladke smetane

črni:

200 g temne čokolade (70% kakava)

1 dl sladke smetane

Postopek

Dobro mlete mandlje in sladkor v prahu presejemo v posodo.

Beljak v čisti posodi stepemo s paličnim mešalnikom, dokler ne nastanejo mehurčki (par sekund). Dodamo mu kristalni sladkor in mešamo toliko časa, da dobimo lepo sijočo maringue zmes (izgleda kot pena za britje). Sneg mora stati, ne sme biti tekoč ali suh.

Dodamo mandlje in sladkor v prahu. Najprej hitro, nato počasneje zmešamo v gosto, ampak tekočo zmes. Nekje na sredini dodamo barvo v prahu (po želji). Ko mešamo, to počnemo tako, kot bi maso pregibali oz. zlagali (od spodaj na gor). Teh gibov naj ne bo več kot 50. Iz lopatice spustimo maso v posodo. Če se v cca. 10 sekundah izravna z ostalo maso, je masa gotova. Ne sme biti preveč tekoča.

Maso nadevamo v vrečko za okraševanje z navadno okroglo konico premera cca. 1 cm. Lahko je tudi kot rožica, ne bo razlike. Na peki papir jih nabrizgamo enakih velikosti (npr. 2 cm) in 2-3 cm narazen. Pustimo jih stati cca. 60 minut v prostoru, da se jim naredi rahla skorjica (odvisno od vlage).

V pečici jih pečemo na srednjem vodilu 22 minut na 140 stopinj. Ko se dvignejo, znižamo temperaturo na 130 stopinj.

Ko jih vzamemo iz pečice jih po 5 minutah s peki papirjem vred obrnemo okoli in peki papir počasi odstranimo z macarona.

Kreme naredimo po želji. Jaz sem mascarpone siru primešala različne marmelade. Eni porciji sem primešala samo Oetkerjev vanilin sladkor z bourbonsko vanilijo in je bila krema božanska.

Ne pozabite, da mascarpone sir ni dolgo svež, tako da je dobro, če macrone porabimo v cca. 1 tednu.

Črni ganache naredimo tako, da smetano segrejemo pred vretjem in nato koščke čokolade prelijemo. Pustimo 30 sekund, potem mešamo, dokler se čokolada ne stopi.

Za beli ganache naj temperatura smetane ne bo več kot 40 stopinj, saj se vam lahko čokolada sesiri. Če se vam ne stopi popolnoma, jo raje previdno do konca stopite nad paro ali v stekleni posodi na štedilniku nizke temperature. Beli ganache lahko tudi obarvate po želji.

Ganace je najboljši naslednji dan. Prav tako tudi za mazanje, saj se rahlo strdi in je enkraten za nadevanje z vrečko za okraševanje.


Opombe

Recept je pisan glede na različice, katere sem poskusila in so mi potem macroni dejansko uspeli.

Prvi so bili preveč pečeni (rjavi), ker se niso lepo odlepili od peki papirja (sredica je ostala na papirju) - potem takem jih še pecite, a dobro opazujte. Dno mora biti trdo in ravno.

Morda vaša pečica peče drugače, tako da eksperimentirajte. Po 2-3 pladnjih bi vam moralo uspeti.

Mandlje, ki jih kupite mlete v trgovini, v piškotu puščajo temne sledi. Če imate dober sekljalnik, kupite cele mandlje, jih blanširajte, olupite in zmeljite. Tako bo masa popolnoma svetla. Seveda se kupi tudi 100 g gramska vrečica mandljeve moke - bele, a je le ta 2,50 EUR.

Ko jih shranjujete, pazite, saj se hitro navlažijo, če ne od vlage v zraku, pa od sladkorja, ki ga spustijo. Mascarpone krema jih še posebej navlaži po določenem času. Ganache ali sama marmelada pa manj. Jaz sem jih hranila v celofanu, dobro zavezanem, ter v neprodušni škatli. Če se vam zgodi, da se v škatli navlažijo, jih lahko s snetim pokrovom posušite na radiatorju. Splošno znano pa je, da jih lahko hranite v hladilniku v posodi cca 2 tedna.

Najboljši za jesti so po 24 urah, ko se okusi pomešajo.

Ta recept je francoski, ki je težji. Obstaja še italijanski, s katerim se lažje opravlja, deli, barva tudi kasneje in macroni hitreje uspejo. Pri italijanskem receptu se sladkor zavre.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

yulchi  

kuha že od: 16.8.2007

Št. objav: 630

Objavljeno 6.12.2013 ob 23:48

Zelo vesel

Nekaj sem tu brskala po kulinariki in me je vrglo na to stran:

http://www.naredilaana.com/2012/10/moji-prvi-cetrti-maca

Jih ne bi šla nikoli delat, ker se mi zdijo misija nemogoče. Po drugi strani pa jih vsakič kupim v Mariboru v Europarku v čokoladnici. Kako do super lepih makronov je na tej strani zelo lepo in natančno napisano in opisano! Mi je dalo pogum in zagon, da se jih jutri lotim.

ladydi  

kuha že od: 29.3.2009

Št. objav: 58

Objavljeno 21.12.2013 ob 17:54

Jezen

Meni pa niso uspeli...znotraj so bili prazni okoli pa trdi

smoootka  

kuha že od: 5.2.2006

Št. objav: 35

Objavljeno 7.1.2014 ob 12:26

Zelo vesel

meni je tale recept cisto razumljiv in super. prvic, ko sem jih delala, niso cisto uspeli, ker sem uporabila tekoce barvilo. danes sem poskusila z barvo v prahu in so uspeli. beljak je stal kaksen dan vec kot le enega, pa nic za to. vidim, da je boljse delati manjse, ker se tudi lepse pecejo. pecica po obcutku, ker je plinska in ni stopinj, pekla sem nekje med 5 in 6, nato pa za 5 minut zmanjsala na 4 :D cokoladni ganache se hladi zunaj, morda ga ze danes namazem. se bomo delali, super so tile makaroncki! :D

smoootka  

kuha že od: 5.2.2006

Št. objav: 35

Objavljeno 9.1.2014 ob 16:50

danes jih ponovno delam, pa me pecica zafrkava, tako da je nekaj ze "temnejsih" - upsi. vseeno bodo dobri, ni prehudo :D pozabila sem povedati, da sem prejsnjic namesto mandljev uporabila kar lesnike, danes tudi. prav tako opazam, da je boljse, ce beljak stoji kak dan vec kot le enega. prva runda je posla tren oka, tako da je danes masa dvojna. ravno prav za jutrisnji rojstni dan! njam!

Azra17  

kuha že od: 8.12.2012

Št. objav: 44

Objavljeno 6.3.2014 ob 2:28

Nekako se bojim po vseh tek komentarjih ter slikicah (ne vse seveda) ki ne spominjajo na macarone, lotiti tega podviga.

Trenutno živim v istanbulu in bom najverjetneje vložila finance v LaDuree ki ga imamo tukaj saj ga očitno ne morete prehvaliti. :)

Morda ko bankrotiram zaradi visokih cen se lotim tudi sama :D

pesjanarka  

kuha že od: 27.2.2011

Št. objav: 14

Objavljeno 6.3.2014 ob 9:16

Vesel

Hojla! Se mi kr hlače tresejo od želje in hkrati strahu se lotit teh dobrot. Mi je pol fuuul hudo, če mi kej ne rata. Sam se bolj nagibam k temu, da riskiram

mangobanana  

kuha že od: 21.7.2009

Št. objav: 484

Objavljeno 6.3.2014 ob 9:50

Kar probajta obedve, pesjanka in azra17...ni noben bavbav...Važno, da so beljaki starani (tudi do 3 dni) in da, ko jih nabrizgaš stojijo vsaj eno uro preden jih damo v pečico. Jaz sem jih pustila zunaj 2 uri in pol (zaradi drugih opravkov med peko) in se mi zdi, da so še lepši ratali...

pesjanarka  

kuha že od: 27.2.2011

Št. objav: 14

Objavljeno 7.3.2014 ob 8:47

Sem gledala Rudolpha - unga od Rudolph`s bakery ( mimogrede - obožujem to oddajo ) in jih je pustu 3 ure sušit pred peko. Definitivno za probat!

tanja2525  

kuha že od: 22.9.2012

Št. objav: 16

Objavljeno 9.3.2014 ob 12:09

Včeraj sem jih prvič delala in moram reči, da so uspeh. Ne morem povedati kako vesela sem bila, ko sem v pečici videla, da se jim dela nogica. Recept je zelo dober in podrobno napisan.

Na internetu sem pri več avtorjih prebrala, da je treba pladenj nabrizgan z macaroni večkrat močno udariti ob trdo podlago, zato da se zrak iz njih izloči. Ne vem če je pomagalo ali ne, a škodilo ni.

Našla sem zelo dober video na Youtubu s še nekaj dobrimi nasveti

http://www.youtube.com/watch?v=xJ636Y8N6E8

Mogoče kdo ve, če lahko barvo dodam na koncu, ker bi jih rada naslednjič naredila v dveh različnih barvah?

Takoj ko sem jih namazala s kremo in zlepila skupaj, sem mislila da mi ni uspelo, ker so bili macaroni tako trdi, a se je naslednji dan vse skupaj zmehčalo in so naravnost božanski

Zgoraj sem objavila sliko

Lp. Tanja

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 13.3.2014 ob 12:01

Barvo lahko dodaš za tem ko so sestavine zagotovo enakomerno premešane, vendar še nisi do konca premešala. Takrat razdeliš maso na dva dela in vsakega do konca premešaš.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.