(Pijane) breskvice

breskvice, ki ne pokajo, se ne drobijo in so prijetno rumove

Leyla_  
(Pijane) breskvice
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4 ure 4 ure
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: cca. 80 breskvic

Testo:

2 jajci

0,40 l sladkorja

0,20 l mleka

0,20 l olja

10 žlic moke

1 pecilni prašek

1 kg moke

Nadev:

250 g orehov

150 g čokoladnega prahu

drobtine

sladkor v prahu po okusu

cca. 0,20 l ruma

Dekoracija:

1 ekstrakt hruška (Etol)

1 ekstrakt jagoda (Etol)

kristalni sladkor

Postopek

Jajca penasto stepemo s sladkorjem. Počasi dodajamo mleko in olje. Na koncu dodamo še moko, pomešano s pecilnim praškom. Damo počivati v hladilnik za dve uri. Vzamemo s hladilnika in počasi dodajamo moko, dokler ne dobimo testa, iz katerega se da oblikovati kroglice. Pazimo, da ne dodamo preveč moke, ker bodo potem kroglice med peko pokale. Jaz sem dodala slab kilogram moke.

Iz testa naredimo klobaso, ki jo razrežemo na enake delčke, ki so tako veliki, da iz njih oblikujemo kroglico velikosti polovice oreha (manjše ko so breskvice, bolj prikupne so). Pečemo na 180 stopinjah, dokler po vrhu ne dobijo rahle barve. Namreč, če bodo premalo pečene, bodo pokale, ko jih bomo polnili, če bodo preveč, bomo imeli težave z dolbenjem.

Pečene kroglice damo v posodo s pokrovom in ga pripremo. Tako se bodo malo zmehčale. Če bomo čisto zaprli, se bo ustvarilo preveč kondenza.

Nato jih izdolbemo. Drobtinam dodamo orehe, čokoladni prah in zalijemo z rumom, da dobimo maso, ki je podobna testu za kroglice. Bolje, da je mehkejša, kot pa da je pretrda. Maso poskusimo in po potrebi dodamo sladkor v prahu.

Izdolbene kroglice napolnimo z maso in zlepimo po dve skupaj. V dve posodici (jaz uporabljam take, ki so za kosmiče za zajtrk) nalijemo po 0,10 l vode in prilijemo po en ekstrakt v vsako. Nato po dolgem pomočimo 2/3 breskvice v rumeno barvo in nato še 2/3 v rdečo. Tako bomo dobili rumeno, ki se preliva v oranžno in oranžno, ki se preliva v rdečo. Povaljamo v sladkorju in zložimo na pekač eno ob drugo. Pustimo čez noč, da se zmehčajo. Nikakor jih ne smemo zapreti v nepredušno posodo, ker se bodo preveč zmehčale in zlepile. Naslednji dan jih lahko zložimo v posodo eno na drugo in zapremo, da ohranijo aromo.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

čevapčič  

kuha že od: 4.5.2009

Št. objav: 13

Objavljeno 9.1.2014 ob 12:33

Prvič sem jih delala, nič pokanja, samo še namazati jih moram. Zanima me ali porabite vse drobtine, ki smo jih izdolbli?

gogad  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 3697

Objavljeno 10.1.2014 ob 20:41

Zelo vesel

Vse drobtine porabiš ,zraven orehov..jaz delam z lešniki :)

breskva  

kuha že od: 11.10.2007

Št. objav: 3074

Objavljeno 15.1.2014 ob 19:04

Piškoti so super. V kremo sem dodola kakav, namesto čokolade v prahu.

marcell  

kuha že od: 13.5.2013

Št. objav: 164

Objavljeno 19.3.2014 ob 18:40

Precej dober recept.

čevapčič  

kuha že od: 4.5.2009

Št. objav: 13

Objavljeno 13.5.2014 ob 7:38

Prvič sem jih delala in sem izbrala ta recept! SUPER!!! Sedaj jih delam samo takšne in vedno uspejo lepe, okusne in ne pokajo, delam pa majhne, ker so mi lepše!

alim  

kuha že od: 6.4.2012

Št. objav: 57

Objavljeno 14.6.2014 ob 13:13

Evo danes sem jih naredila, testo je čez noč počivalo v hladilniku. Kljub naoljenim rokam so mi popokale- morda zaradi ostre moke (dala sem pol-pol).. Ma nima veze, vseeno so perfektne! Moje prve :) Evo pošiljam slikico ;)

BABI 2+2  

kuha že od: 8.11.2009

Št. objav: 379

Objavljeno 18.5.2016 ob 7:58

Včeraj sem naredila breskvice točno po tem receptu. Brez da bi roke naoljila, so se izredno lepo oblikovale, med peko nič pokale in tudi mrzle z ostrim nožkom lepo dolble, brez da bi razpokale.Odličen recept!

trabant  

kuha že od: 29.11.2014

Št. objav: 1

Objavljeno 20.8.2018 ob 17:50

Vesel

Pozdravljene. Samo komentar na slikce in na postopek luknjanja.

Breskvice bom delala zdajle in ker se mi se ne ljubi sem sla malo po receptih kaj je fora pokanja. Meni redno popokajo. Zakaj ?pojma nimam upostevam vse ampak tako je.

Luknjanja pa se lahko lotite drugace. Jaz bom breskvice danes spekla jih zaprla v posodo in jih v petek dokončala. Če jih luknjaš z nožkom moraš tople, če pa mrzle pa s pormašino-vrtalni stroj. Nastavek je tišlarski frezarček in ga dobiš v Bauhausu za 12-15 eurov-odvisno od velikosti-in se ti vrtajo kot bi maslo vrtal. Prednosti so da jih lahko prej spečeš, da imaš v 30 minutah navrtano za 120 breskvic in sproti ti zmelje piškote. Pa zlomi se ti max1-2 kosa.

Druga stvar ki bi jo komentirala je pa sladkor na koncu. Pri večini vidim na slikcah da se vam sladkor packa. Jaz dobim lepe breskvice tako da jih ene 10-15 najprej namočim pa jih odlagam na papirnato brisačko potem pa po istem vrstnem redu potrkljam v sladkorju. In se ravno prav osušijo da se sladkor ne packa in pridejo veliko lepše. Pa še jezi te ne. Ne smeš jih pa preveliko število namočit ker predolgo traja in se prve osušijo preveč-če se preveč osuši potem se je pa sladkor ne prime. Vsaka naj proba svoj tempo. Saj probaš in vidiš.

Aja pa še ekstrat maline da veliko lepšo barvo-jagoda je bled.

Upam da je kateri kaj v pomoč

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.