Skutina torta obrnjenka

osvežilna in hitro pripravljena torta

    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: model fi 28

Biskvit:

6 jajc

15 dag sladkorja

1 vanilin sladkor

15 dag moke

1 kavna žlička pecilnega praška

sok ½ limone + lupinica

Nadev:

1 kg pasirane skute

½ l sladke smetane

20 dag sladkorja

1 vanilin sladkor

8 listov želatine

1-2 kompota (ananas-kolesca ali breskve ali marelice)

3 žlice ruma

Okras:

2 dl sladke smetane

kokos, ostružki čokolade, lešniki,…

Pripomočki:

Tortni model premera 28 cm

Postopek

Za biskvit iz beljakov, sladkorja in vanilinega sladkorja naredimo trd sneg, postopoma dodajamo rumenjake, sok in lupinico limone ter moko, pomešano s pecilnim praškom – zmes rahlo mešamo, da se ne sesede. Vlijemo jo v pomaščen tortni model in pečemo cca. 25 minut pri 170 stopinjah. Pečen biskvit ohladimo na rešetki. Ohlajenega prerežemo (pomagamo si s sukancem) na 2 dela.

Za nadev delno stepemo smetano skupaj s sladkorjem in vanilinim sladkorjem, dodamo skuto in gladko razmešamo. Posebej segrejemo (max. do 60 st.) 1/8 l kompotovega soka in v njem raztopimo že prej v hladni vodi razmočene liste želatine (navodila na vrečki želatine). Vsebino vmešamo v skutino kremo in dobro premešamo (pomagamo si z mešalnikom, da se želatina ne sprime v grudice).

Ostalo kompotovo tekočino pomešamo z rumom in 1,5 dl vode in to uporabimo za navlažitev biskvita.

Za sestavo torte potrebujemo tortni model premera 28 cm (enak kot za peko biskvita). Obložimo ga s sadjem (dekorativno, ker je to sadje vidno na vrhu torte), na to razporedimo ½ skutine kreme, na to pa položimo 1 biskvit in ga dobro pritisnemo, da se krema "vleze" med sadje. Biskvit nato namočimo s ½ tekočine in ga obložimo s preostalim sadjem (razrežemo ga na manjše koščke), nato premažemo s preostankom kreme in nazadnje položimo drugi del biskvita, ki ga spet dobro pritisnemo. Namočimo ga z ostankom tekočine. Tako sestavljeno torto pustimo v tortnem modelu na hladnem čez noč. Nato torto obrnemo na tortno podlago in ji odstranimo obod in dno tortnega modela. Obod torte zaradi lepšega izgleda premažemo s stepeno sladko smetano, kateri dodamo nekaj žlic kokosove moke. Po vrhu torto okrasimo poljubno - lahko s kokosovo moko, čokoladnimi ostružki, lešniki,.. - ni pa nujno, ker je okras že sadje, če je bilo lepo razporejeno na dnu tortnega modela. Torto hranimo na hladnem.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.