Piščančja mesna pašteta s pistacijami

okusna hladna predjed

Piščančja mesna pašteta s pistacijami
    predjedi: hladne
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 15 do 20 oseb.

600 g piščančjih prsi (brez kože in kosti)

50 g masla (za praženje)

60 g masla (za pašteto)

1 majhna čebula

1 manjši korenček

1 steblo stebelne zelene (brez listja)

približno 2 dl sladke smetane

sol in beli mleti poper

približno 100 g pršuta (narezanega na tanke rezine)

1 jušna žlica konjaka

70 g pistacij (brez zunanje trde lupine)

1 jušna žlica kaper v slanici

2 lista želatine

1 čajna žlica začimbne mešanice za paštete

Postopek

Piščančje prsi narežemo na majhne koščke (odstranimo vse žilice). Korenje, čebulo in stebelno zeleno narežemo na drobne kockice.

Pistacije blanširamo, odcedimo, nekoliko ohladimo in jim odstranimo rjavo kožico.

V segreto ponev damo maslo, ga stopimo in na njem pražimo piščančje meso skupaj s čebulo, korenjem in stebelno zeleno. Pražimo pokrito na srednje močnem ognju, da meso ostane sočno. Med praženjem nekajkrat premešamo. Ko vidimo, da je meso spustilo svoj sok, odkrijemo in pražimo, dokler tekočina ne povre na polovico. Prilijemo konjak in flambiramo. Ko ogenj ugasne, odstavimo.

Lističa želatine namakamo približno 5 minut v mrzli vodi. Ko je želatina mehka, jo počasi segrevamo, dokler se ne stopi. Odstavimo in hranimo na toplem, da se ne strdi.

Vsebino ponve prestavimo v posodo multipraktika in temeljito zmeljemo. Zmleto mešanico mesa in zelenjave prepasiramo in vrnemo v posodo multipraktika. Dodamo sol, beli poper, paštetne začimbe, maslo in sladko smetano (sladko smetano dodajamo postopoma, dokler ni masa gladko tekoča, vendar še zmeraj gostljata). Vklopimo multipraktik in med mešanjem v še toplo maso dodajamo stopljeno želatino. Preverimo okus in če je potrebno, še solimo in popramo. Maso prestavimo v skledo, dodamo še kapre in pistacije ter temeljito premešamo s kuhalnico.

Ustrezen model najprej obložimo s peki papirjem ali PVC folijo za živila, potem s pršutom. Model nadevamo s piščančjo pašteto, pokrijemo s pršutom in ohladimo. Ko je pašteta popolnoma ohlajena, jo vzamemo iz modela, z zelo ostrim nožem narežemo na rezine in ponudimo.


Opombe

Začimbno mešanico za paštete sestavljajo: seme koriandra, ingver, gorčica, muškatni orešček, črni poper, cimet, piment, lovorjev list. Lahko jo pripravimo sami ali pa kupimo gotovo mešanico.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.