božič,miklavževo,novo leto,valentinovo,sladice

Res najbolj pravi tiramisu

italijanski recept je vedno preprost

karapandža  Izvor: Italia
Res najbolj pravi tiramisu
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 5 porcij

500 g mascarpone sira

baby keksi (savoiardi)

2 sveži jajci

4 žlice sladkorja (lahko rjavega)

4 žlice kave

2 žlici ruma (čim boljšega)

pravi kakav

Postopek

1. Skuhamo grenko kavo, jo ohladimo, odlijemo.

2. Jajca ločimo, rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, da se ta povsem raztopi. Dodamo mascarpone in rum, nazadnje rahlo umešamo sneg, ki smo ga malo prej stepli.

3. Na dno primerne posode položimo kekse, lahko jih prelomimo, da čim bolje pokrijemo dno. Po občutku prelijemo posamezne kekse s kavo (keksi so lahko zelo natopljeni, a morajo vso kavo popiti). Premažemo s polovico kreme, nato položimo še eno plast keksov in jih enako napojimo (pomembno je zadeti ravno pravo količino kave). Kekse pokrijemo s preostalo kremo, jo zgladimo in skozi cedilo posujemo s pravim kakavom.

4. Obvezno za vsaj uro ali dve postavimo v hladilnik.


Opombe

Če ste spretni, boste za pripravo potrebovali še manj kot pol ure. Tiramisu pa je najboljši itak šele naslednji dan.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

banany  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 225

Objavljeno 1.12.2014 ob 8:12

Žalosten

Jaz se tudi nisem hecala niti glede smetane še manj pa glede snega iz beljakov. To kar sem napisala je sad mojega poizkušanja narediti čimbolj odličen tiramisu in sem kar dosti morala poizkušati preden se je rodil takšen za katerega vsi poizkuševalci ''končno'' trdijo da je ''za bogove''. Vi pa ga pač delajte kot se vam zdi in ga uživajte takšnega kot ste zadovoljni z njim. Pa lep dan vam želim kljub dežju.

banany

Lakica  

kuha že od: 24.7.2008

Št. objav: 254

Objavljeno 1.12.2014 ob 16:59

no, original tiramisu seveda ne vsebuje smetane; pobrskajte malo pod "la recetta originale tiramisu"; vsi recepti so skoraj enaki in nikjer se ne omenja smetane; nastajajo pa različice, enako kot pri pici in pri večini drugih jedeh, kar je logično, da se okusi izboljšujejo ali pa tudi ne, kakor za koga

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 4.1.2015 ob 17:46

anka, pravi, originalni tiramisu je brez sladke smetane. Amen. Ne po wikipediji, pač po zgodbi o nastanku, izvoru te sladice. Ki se je sprva ponudila v kozarčku, zato je krema tudi rahla, šele kasneje je prišla inačica z zlaganjem po plasteh in da ga jemo z žličko.

neic  

kuha že od: 16.3.2008

Št. objav: 1

Objavljeno 20.6.2016 ob 11:56

Prosim ne mi s temi podalpskimi različicami tiramisuja. Noben italianski chef ne bi nikoli dodal smetane v tiramisu. Moral je bit kakšern albanec, ki se je prodajal za italijana. Italijani so na svojo kuhinjo in sladice zelo ponosni in zelo pazijo, da se ohranja avtentičnost receptur. Gre za kulturno dediščino naroda. Pri nas je podobno. Ve se kaj sodi v prekmursko gibanico, blejsko kremšnito ali potico. Tako kot se ve kakšen je recept za avstrijski štrudel, turško baklavo, francosko tarte tatin, pavlovo torto,... Če je kaj, na kar so italijani še posebno ponosni in to vedno izpostavljajo, je to, da so njihovi recepti enostavni in dobri. In to velja tudi za tiramisu.

Iz lastnih izkušenj, bi temu receptu dodal še dve stvari. Ščepec soli in kapljico kisa, ki jih dodamo beljaku, da ostane čvrst. Kis dodamo ko so jajca na pol stepena in to res samo kapljico, da se ne čuti okusa. Kislina stabilizira sneg in prepreči, da bi se zračni mehurčki po koncu mešanja razpočili. Prav tako je potrebno biti izredno pozoren, ko stepen beljak zmešamo z ostalimi sestavinami. To je potrebno delati zelo pazljivo in počasi. Jaz mešam s kovinsko žlico ali silikonsko lopatico, in to parkrat toliko da se ustvari približno homohgena zmes. Nikakor pa se ne sme v tem delu pretiravati. Pazimo, da zrak ne uide iz stepenega beljaka, kar se navadno zgodi če na koncu vse skupaj preveč mešamo. Testo se "spusti". Končni rezultat pa je "tekoč tiramisu". Osebno mi je Tiramisu najboljši naslednji dan, ko čez noč odleži v hladilniku in postane bolj kompakten.

Lepo prosim, ne mi več s to smetano saj v naslovui piše "najbolj pravi tiramisu", če pa sami doma dodajhate smetano, skuto, borovnice, lešnike ali orehe, je to vaša izbira in vaš recept, ki pa z "pravim tiramisujem" nima veliko skupnega razen (mogoče) izgleda.

Nekaj virov z originalnem receptom za tiramuisu:

http://ricette.giallozafferano.it/Tiramisu.html

http://www.galbani.it/ricette/tiramisu.html

http://www.ricetta.it/tiramisu

http://www.leitv.it/cucina/ricette/dolci/dolci/ti

http://www.ricettedellanonna.net/tiramisu/

http://www.salepepe.it/ricette/dolci-dessert/dolci-a

http://www.lacucinaitaliana.it/ricetta/dolci-e-dessert/tiram

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12640

Objavljeno 26.7.2016 ob 18:40

Po dolgem času sem naredila te dni dvakrat tiramisu, v nedeljo s kakavom, ker je bil tudi za otroke, včeraj zvečer pa za odrasle. Moram povedati, da sem naredila en kiks in sicer, drugo plast piškotov sem pozabila napojiti, zato sem z rumom prelila kar čez kremo, malo počakala in čez vse premazala stepeno sladko smetano ,ter potresla s kakavom, danes je bil tiramisu odličen, res odličen, ocena ++5.

Venturini  

kuha že od: 29.1.2002

Št. objav: 1685

Objavljeno 27.7.2016 ob 19:57

Tudi jaz delam tiramisu podobno. Piškote pomakam v mešanici grenke kave in Tia Marie. Vmes pa krema, ki jo naredim po sledečem postopku. 5 žlic sladkorja in 5 rumenjakov stepam, da naraste. Posebej stepem sneg petih beljakov. Rumenjakovo zmes in mascarpone združim z mešalnikom. Na rahlo vmešam še beljakov sneg. Potem pa zlagam, namočene piškote in kremo, dokler ne porabim vseh sestavin. Nam je takšen najboljši. Pa čez noč mora odležat. Mi ga ne maramo posutega s kakavom. Smetana pa res ne sodi zraven.

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12640

Objavljeno 27.7.2016 ob 22:36

Smetana pa res ne sodi zraven. Vem, da ne sodi, itak, da ne, ampak, jaz sem naredila kiks in sem se bala ,da ne bo dovolj sočen, paše pa in to zelooo.

Anansie  

kuha že od: 30.4.2005

Št. objav: 194

Objavljeno 27.6.2018 ob 19:17

res top receptura in res pravi :D

justa  

kuha že od: 25.12.2007

Št. objav: 18

Objavljeno 18.9.2022 ob 16:36

Kako velika pa naj bo posoda v kateri ga pripravljate?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.