Govedina stroganov

govedina malce drugače, a še vedno odličen recept, razvit doma!

    mesne jedi: govedina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

60-70 dag govejega mesa (da se lepo reže, je brez kosti in ni preveč mastno)

rastlinsko olje

1 velika čebula

2 stroka česna

ostra moka

1-2 rumeni ali rdeči papriki

1-2 sveža paradižnika

paradižnikov koncentrat ali doma kuhana mezga

sladka paprika v prahu

jušna osnova za zalivanje cca. 0,5 l

sol, poper (lahko tudi vegeta)

sesekljan svež peteršilj

15-20 dag kislih kumaric in nekaj žlic kisa, v katerem so vložene

Postopek

Na nekaj žlicah olja najprej prepražimo 2-3 velike žlice moke. Nato dodamo sesekljano čebulo in še malce popražimo.

Predhodno narežemo goveje meso in sicer na trakove, dolge približno 5 cm. S tem zagotovimo, da bo govedina zagotovo mehka in dobro prepojena z omako. Govedino nato prepražimo na moki in čebuli, da zakrkne, nato posodo pokrijemo in dušimo 15 minut. Tako govedina spusti sokove in naredi se naravna omaka.

Medtem sesekljamo česen. Papriko narežemo na kratke in tanke rezine, paradižnik pa na majhne kockice. Po želji ga predhodno olupimo, ampak ni nujno potrebno. Sesekljamo tudi peteršilj, katerega bomo dodali bolj proti koncu. Pripravimo si tudi kisle kumarice in sicer jih prav tako narežemo na tanke trakove, debeline malce več kot zobotrebec in dolžine približno takšne kot smo narezali meso. Narezanim kumaricam dodamo še nekaj žlic kisa, v katerem so bile vložene.

Ko je govedina do konca podušena, dodamo najprej česen, papriko in paradižnik ter pustimo kakšno minuto, da se zelenjava malce posede. Nato dodamo še paradižnikovo mezgo in kakšne pol žličke sladke paprike v prahu ter rahlo popopramo. Po malem zalivamo z jušno osnovo, saj ne želimo, da bi bila omaka preveč redka. Solimo bolj proti koncu, glede na to, koliko je predhodno že bila slana naša jušna osnova.

Za tiste, ki imajo raje malce ostrejši okus, se v omako lahko doda še ena majhna žlička gorčice.

Nato pustimo da se jed kuha 30-40 minut (najbolje je, da poskusite meso, če je že mehko). Nato dodamo še sesekljan peteršilj ter narezane kumarice s kisom. Vse skupaj pustimo še kakšnih 10 minut in govedina stroganov je končana.


Opombe

Ponavadi naj bi se ta jed pripravljala z gobami, vendar meni to ni preveč všeč. Kisle kumarice in dodan kis razbijejo tipičen okus omake in mu dodajo svežino. Meni osebno je jed zelo všeč, kot prilogo pa ponavadi najbolj paše dušen riž.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

pe3ca  

kuha že od: 9.1.2009

Št. objav: 292

Objavljeno 10.10.2010 ob 21:31

Napisano je že tako...jaz delam nekaj podobnega, le da najprej prepražim čebulo in nato dodam na trakove narezano govedino (zrezke narežem na 1 cm široke trakove). Vmes zalivam in malo pred koncem dodam moko za zgostitev, čisto na koncu pa še kisle kumarice narezane na kolobarje in pokuham le 2-3 minutke. Delam pa brez sveže in mlete paprike, brez svežega in kocentrata paradižnika in brez petršilja. Evo in to bo najino kosilu jutri.

Bella90  

kuha že od: 24.9.2010

Št. objav: 4

Objavljeno 17.10.2010 ob 16:41

Vesel

Ja, moram priznati da se malo prijema, zato prvih nekaj minut bolj pogosto mešam. Ko pa pokrijem pa spusti govedina sokove in s tem ni več problema. Odvisno od vrste mesa, tudi od posode, saj se v nekaterih hrana bolj prijema in v nekaterih manj. In ja tudi če je izmišljen, to še ne pomeni da sem si prežganje na moki izmislila sama. Veliko starih mam dela tako

Meni tako uspe in res je malce drugače. Če pa ste navajeni delati po svoje, se pravi olje-čebula-meso in šele nato moka pa ne bo nič narobe. Pa tudi pražim ne na prevelikem ognju. Pač prilagodite zadevo kakor vam ustreza, jaz to že zelo dolgo kuham in je zmeraj slastno.

Bella90  

kuha že od: 24.9.2010

Št. objav: 4

Objavljeno 18.10.2010 ob 15:38

Uhm, moram dodati k receptu še to, če se lotevate naprej prepražiti moko po mojem receptu: Lahko se jo prepraži le malo, žlico ali dve, preostanek moke za zgoščevanje pa se lahko dodaja kasneje.

Se pravi da ni tisto praženje na začetku presuho.

Enjoy the meal!

kotoriba  

kuha že od: 14.6.2011

Št. objav: 1

Objavljeno 14.6.2011 ob 7:18

Sem nova članica in moram reči,da mi je portal zelo zanimiv le eni preveč kritizirajo ko se drugi

trudijo posredovati recept.Sem izučena kuharica in mislim,da skoraj vsaka kuharica ali kuhar nekaj naredi po svoje oz.kaj mu tisti dan nudi hladilnik.Moram pa priznati,da tudi recept vsakemu ne rata eneko, ker imamo različne ukuse. Ika

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.