Nadevana kokoš

priprava primerna za kokoške v tretjem življenjskem obdobju

nola  
Nadevana kokoš
    mesne jedi: perutnina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 6 oseb

3000 g starejše kokoške

50 g masla

200 g pancete

2 čebuli

2 stroka česna

4 do 5 pesti suhih sliv brez koščic

približno polovica sredice starega kruha

mleti mandlji (ali orehi itd.)po potrebi

2 do 3 dl mleka ali smetane

2 jajci

zajemalka ali dve juhe

2 dl vina

sol, poper

pehtran,

majaron

timijan,

peteršilj

piment,

muškatni orešček

krušne drobtine

Postopek

Kokoš zunaj in znotraj natremo s soljo. Krušno sredico namočimo v smetani ali mleku.

Na tretjini masla hrustljavo zapečemo panceto, narezano na palčke. Dodamo sesekljano čebulo in pol, nazadnje pa še grobo sesekljan česen. Odstavimo z ognja in primešamo namočeno krušno sredico in na kose narezane suhe slive.

Dodamo zmlete mandlje ali druge orehe. Če je zmes premehka, dodamo še malo krušnih drobtin, če je pretrda, pa malo smetane. Ko se zmes malo ohladi, dodamo jajci, popramo in posolimo in dodamo še vse začimbe.

Nadevamo kokoš pod kožo in v trebuh. Odprtino zapremo s polovico čebule.

Pečico ogrejemo do maksimuma, kokoš postavimo na bok v pekač (ne prevelik, ker se bo drugače sok sušil in žgal), polijemo jo z vinom in vrelim stopljenim maslom. Če nam je ostal kakšen košček pancete, ga postavimo zraven kokoši.

Postavimo pekač v razgreto pečico za 15 minut, nato prilijemo malo vrele juhe in pečemo še toliko časa, da juha ponovno zavre.

Nato zmanjšamo temperaturo na 100 stopinj.

Po uri in pol obrnemo kokoš za 90 stopinj (zdaj bo ležala na hrbtu in jo premažemo s sokom iz pekača. Najbolje gre s kuhinjskim čopičem.Tako naj se peče spet uro in pol, potem jo spet obrnemo, tokrat na drugi bok in jo spet premažemo s sokom. Po potrebi prilijemo juho.

Pa spet uro in pol, spet jo obrnemo, tokrat na trebuh, premažemo in še enkrat v pečico za uro in pol.

Zadnjih petnajst minut (malo več ali manj, vsekakor do faze, v kateri bo ptica lepo zlato rumeno zapečena) nastavimo pečico na najvišjo temperaturo ali na gril.

Kokoš prestavimo na pladenj in z razkosavanjem počakamo vsaj deset minut, sok pa prelijemo v majhno kozico in ga na močnem ognju povremo do polovice. Serviramo ga posebej.


Opombe

To je hitra varianta za pripravo starih ptic s trdim mesom, uporabna je tudi za divjo perutnino.

Še bolj udobno se pripravi taka kokoš čez noč.

Ko se začnejo Odmevi, jo z juho vred potisnite v vročo pečico (s hrbtom navzdol), takoj po Odmevih zmanjšajte temperaturo na 70 - 80 stopinj.

Zjutraj jo obrnite in pustite v ohlajajoči se pečici. Kakšno uro pred obedom pečico spet vključite, za kakšne pol ure na 150 stopinj ali tam okoli, potem pa še na maksimum, da dobi pečenka lepo barvo.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 20.8.2010 ob 9:28

Fajn recept samo malo dolgo pa tole traja ane ? Verjamem pa , da je rezultat vrhunski in morda bom celo probal, čeprav če povem po pravici, nekako nimam potrpljenja tako dolgo čakati na pečenko. Na fotki se vidi, da kure nisi nadevala pod kožo ampak le v trebušno votlino. Zakaj ?

Drugače pa hvala za recept, v tem trenutku imam polna usta slin.

lp

neznan uporabnik

Objavljeno 20.8.2010 ob 10:07

Ker je imela premajhen pekač, hehe...

Verjamem, da je to dobro, edino Odmevov ne gledam, a lahko grem tačas, ko se peče, mal na sprehod?

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 20.8.2010 ob 10:43

@hedonist: tako dolgo traja, ker je je kokoška starejša. Če imaš mlajšo ptico, lahko seveda skrajšaš čas peke in ustrezno zvišaš temperaturo. Ali pa jo spečeš čez noč.

Kokoš je nadevana tudi pod kožo, na hrbtni strani. Ker na fotki gotove jedi leži na hrbtu, nadeva ni videti. Če pogledaš fotografijo, kjer je položena na bok, pripravljena za pečico, boš videl da je tudi pod kožo obilono nadevana.

@japaja: seveda lahko greš na sprehod, lahko tudi v Opero ali pa v kino. Vendar prav Odmevi dajo pečeni kuri tisto nepozabno aromo.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 20.8.2010 ob 14:06

Ja Nola, res je kot praviš, sem malo bolj natačno pogledal. Pri polnjenju je tudi problem, ker pri kurah, ki so kao domače po novem grozno poka koža. In če jo preveč nafilaš adijo mare, vse ti razpoka in je potem prav čuden pogled na vse skupaj. Zanimivo pa je, da kure od npr. Perutnine Ptuj imajo pa bolj odporno kožo in se ne trga niti ne razpada. Postavlja se torej vprašanje: zakaj imajo domače kure tako nežno kožo farmske pa ne ? Kdo zdej bolj krmi kure z briketi, kemikalijami in sploh z umetnim futrom ? Kot vem iz mladosti ,kure ,ki jih je gojila moja stara mama so imele tako kožo da ni nikoli razpadla. pa tudi deformiranih nog niso imele, jedle so pa res tisto kar so nabrale same na travniku (in včasih na vrtu, če so noter ušle) pa koruzo in pšenico.

Me pa resno ima, da bi danes nafilal eno kuro.......

Lepo se imej in lp

sonic  

kuha že od: 1.3.2006

Št. objav: 319

Objavljeno 20.8.2010 ob 14:20

Uf. Za tole si bo pa treba elektrarno omislit.

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 21.8.2010 ob 11:43

Sonic, mislim da ne bo treba. gre za zelo nizke temperature in če pečica dobro tesni, vklučuje gretje le za dogrevanje in za zelo kratek čas.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.