Pesto Genovese

omaka za testenine iz bazilike, pinjol ali indijskih oreščkov, olivnega olja, parmezana in česna

SLONCICA  Izvor: Italija
Pesto Genovese
    omake: prelivi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 6 kozarčkov

120 g sveže bazilike v listih

200 g pinjol (ali indijskih oreščkov, če ne najdete pinjol)

400 g parmezana v kosu

12 strokov česna

približno 500 ml olivnega olja

sol po okusu

Postopek

Olupimo in nasekljamo česen, naribamo parmezan.

V sekljalnik/mikser damo sestavine razen olja in soli-predlagam da razdelimo količine na polovico, ker gre za večjo količino in bolje da meljemo v 2 rundah, da bo sekljalnik lepše sesekljal. Sestavinam dodamo malo olja - toliko, da se vse sestavine lepo povežejo in nato med mletjem počasi, po potrebi dolivamo olje. Masa je na koncu kar kompaktna. Nato po okusu solimo-ni za pretiravati, ker je že parmezan slan. Količino za olje sem približno ocenila, ker sem dolivala po lastni meri. Nato napolnimo omako v kozarčke in damo v zamrzovalnik, kjer jih tudi hranimo do odprtja. Ko odmrznemo kozarček, omako porabimo v roku 1 tedna. Verjetno za eno serviranje za 4 osebe ne bomo porabili celega kozarčka, ker je omaka precej močna-zato nad preostalo omako v kozarčku nalijemo nekaj olivnega olja, toliko, da prekrije omako in damo v hladilnik. Na ta način se bo omaka ohranila v hladilniku še kak teden. Serviranje-skuhane in odcejene tople testenine zmešamo z nekaj žlicami pesta in potresemo po vrhu s parmezanom.


Opombe

Obvezno uporabimo parmezan v kosu, ki ga naribamo, ker parmezan v vrečkah ni svež in samo pokvari okus te res fine omake.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

guiness  

kuha že od: 11.9.2008

Št. objav: 18

Objavljeno 29.8.2012 ob 14:52

Zelo vesel

Slončica, tale tvoj pesto je resnično slonje odličen! Sama sem vzela kozarčke od Naturete (tiste, v katerih prodajajo marmelade) in sem s količino sestavin napolnila 3 kozarčke in polovico še enega. Uporabila sem indijske oreščke in je bombastično. Hvala za tole

š3kar  

kuha že od: 20.10.2012

Št. objav: 3

Objavljeno 20.10.2012 ob 16:18

Oo, draga moja za pravi pesto genovese ti manjka ključna oz. druga najbolj pomembna sestavina, italijanska sladka skuta (Ricotta), ki daje prijeten nežen in kremast okus (pravemu) pestu. Ter po okusu se še doda Pecorino (ovčji sir). Očitno si ljubiteljica močnih okusov, ker če mene vprašaš 12 strokov česna, 400g parmezana in 120g bazilike je ubijalsko izrazit okus (zame preveč). Sam živim blizu italijanske meje in imam kar nekej znancev v Trstu po poklicu pa sem gastronomski tehnik. Tako, da ti lahko rečem, da je to pomanjkljiva kopija pesta. Brez zamere upam. Pa lep pozdrav z obale.

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 20.10.2012 ob 16:36

Vesel

Opala..tukaj pa nekaj ne štima...Š3kar..tudi sama živim ob zahodni meji..malo severneje od tebe :))..toda ,če pogledaš tudi italijanske kulinarične strani,nisem zasledila nikjer v recepturi ricotte..seveda jo lahko dodaš po svoji izbiri,možno da obstajajo taki recepti,toda to so že osebni presežki recepta.. v osnovi pa ricotta ne gre noter.

š3kar  

kuha že od: 20.10.2012

Št. objav: 3

Objavljeno 21.10.2012 ob 13:04

Zelo vesel

Ja, sem si pričakoval tak odziv. Tudi jaz dosti časa nisem vedel za to, dokler nisem bil v Parmi na enem sejmu domače kulinarike. Med vsemi, ki so tam bili me je najbolj pičlo v oko, kadar sem videl moža, ki je delal Bucatine alla Genovese. Bil sem zelo presenečen kadar sem videl, da uporablja Ricotto in Rdečo Bazilikov katero sem se dobesedno zaljubil in je mam zdaj poln vrt. No v glavnem vprašal sem ga od kje njemu Ricotta in pokazal mi je eno knjigo napisano leta 1952, kjer je dejansko pisalo, da je Ricotta ena od sestavin. No in po daljši, debati in krajši degustaciji, mi je pojasnil, da so Ricotto umaknili iz prvotnega recepta, ne vem pa točno zakaj ker ga nisem razumel prav (imel je neko močno narečje). No njegov pesto

pa je bil kljub temu ''bombastičen''. Sej vem, da ne more vsak tega vedet zato pa se tudi opravičujem, če je prvi del mojega prejšnjega komentarja zvenel preveč arogantno. No še enkrat LP in dober tek.

kuhinja.slo  

kuha že od: 26.6.2010

Št. objav: 108

Objavljeno 18.4.2016 ob 18:33

Jezen

Enkrat je bil moj komentar na to temo zbrisan, sedaj ga objavljam drugič. Upam, da bo ta ostal.

Ko prebiram te komentarje, ti lahko postane slabo. Ko vidiš, kako so eni pametni, takoj pomislim, če sem jaz tukaj na Kulinariki najbolj neumen.

Nasvet:

Recept za pesto je napisal v kameni dobi človek, po imenu Ritoguz. Če niste prebrali original recepta, potem raje nehajte.

Ti Slončica pa kar objavljaj dalje in se ne oziraj in sekiraj na te traparije.

Ostali pa v kuhinjo, pa začet delat orehovo potico.

Lp

lenybaby  

kuha že od: 23.9.2009

Št. objav: 8

Objavljeno 17.8.2023 ob 21:21

Zelo vesel

Tole je pa tako okusno... odlično! Še moji izbirčni froci so ga na žlice jedli, še preden so bili kuhani makaroni.🤪👌5-ka!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.