božič,novo leto,velika noč,pečenje,sladice

Potratna potica

Riko  
Potratna potica

Sestavine

Kvašeno testo:

500 g moke

30 g kvasa

50 g sladkorja

1 jajce

1 žlica olja

1/2 žličke soli

nekaj žlic mleka

5 dl mleka

za pekač surovo maslo

Svetli biskvit:

3 rumenjaki

120 g sladkorja

1 vrečka vanilijinega sladkorja

3 beljaki

4 žlice tople vode

120 g moke

1/2 pecilnega praška

1 žlica ruma

1 žlica olja

naribana lupinica 1/2 limone

za peko peki papir

Temni biskvit:

Iste količine kot za svetli biskvit z dodanimi tremi žlicami čokolade v prahu zmešane z malo vode.

Orehov nadev:

600 g mletih orehov

300 g sladkorja

6 žlic ruma

3 beljaki

15 žlic vode

Skutin nadev:

500 g skute

200 g sladkorja

1 vrečka vaniljinega sladkorja

2 rumenjaka

3 žlice pšeničnega zdroba

sok ene limone

sneg dveh beljakov

pest za 10 minut v vroči vodi namočenih ter obrisanih in z rumom poškropljenih rozin

1 rumenjak za premaz

Postopek

Zamesimo kvašeno testo iz navedenih sestavin in ga damo vzhajati.

Za pripravo svetlega biskvita z metlicami električnega mešalnika penasto vmešamo rumenjake s polovico sladkorja in vanilijinega sladkorja. Posebej, v skledi, prilijemo beljakom vodo in jih stepemo v trd sneg. Po malem dodajamo preostali sladkor in stepamo naprej, da dobimo res čvrst sneg, ki ga naložimo na zmes iz rumenjakov in sladkorja ter ga z žlico(!) rahlo vmešamo. Na vse presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo olje, nastrgano limonino lupinico, poškropimo z rumom in rahlo mešamo, da dobimo testo. Damo ga na peki papir v pekač, enake oblike in velikosti, kot za peko potice, poravnamo in spečemo na srednji višini, v poprej na 180 stopinj segreti pečici. Prvih 15 minut nikakor ne odpirajmo pečice. Biskvitna plošča je pečena takrat, ko po pritisku s prstom ali ročajem kuhalnice ne ostane na njej odtis.

Temni biskvit pripravimo enako, le da masi dodamo v nekaj vode vmešano čokolado v prahu.

Med peko in počivanjem biskvitov še enkrat premesimo na pol vzhajano kvašeno testo in ko ponovno vzhaja, ga damo v namaščeni pekač tako, da ena stran gleda preko daljšega roba pekača.

Testo, ki leži na dnu pekača, namažemo z orehovim nadevom in ga pokrijemo z ohlajenim temnim biskvitom, ki ga pritisnemo na nadev. Tega namažemo s skutinim nadevom ter ga pokrijemo s svetlim biskvitom, ki ga namažemo z orehovim nadevom. Preko vsega zapognemo testo, ki je segalo preko roba pekača, ga ob robu zatesnimo ter vse v enakomernih presledkih do dna prepikamo.

Premažemo z rumenjakom in pečemo 45 minut pri 180 stopinjah celzija.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

uharica  

kuha že od: 20.12.2004

Št. objav: 137

Objavljeno 24.3.2005 ob 14:01

Žalosten

Hm, včeraj sva to potico delali z babico, pa ne vem, če je glih ratala ... Naj razložim. Torej, kot vse babice, ki pečejo potice, ima tudi moja svoj prav in iz mase za biskvit sva naredili 2 biskvita. Zmedlo me je pa to, da je še vedno ratal tako visok biskvit, da ga je bilo popolnoma dovolj za 2 potički (če ne celo preveč). Zanima me, kako visoka - hudiča - pa je ta potica, če je ta biskvit tako "debel"? Ali je biskvit zaradi kajjazvemčesa ratal predebel? Namreč če potičko delaš v tem ozkem pekačku, ta sega vsaj 1x čez rob ...

Seveda bi morali narediti več mase, če sva že delali 2 potici, ampak je kar ok izpadlo. Edino skutina masa je nekam poniknila. Ratala nama je izredno tekoča (kaj je bilo narobe?), tako da se je po mojem vsrkala v testo ...

No, pa da ne bo izgledalo tako "črno": potica je še vedno odličnega okusa, naslednjič bo pa ta prava ;)!

MILANKA  

kuha že od: 2.9.2002

Št. objav: 54

Objavljeno 25.3.2005 ob 8:23

To je odlična potica. Že dolgo imam podoben recept. Najrajši spečem to potico ali pa kokosovo potico, za katero sem že lani poslala recept v bazo. Veliko bolj sočni sta in manj nasitni kot orehova.

Pa obedve še krasno izgledata.

tinca  

kuha že od: 3.9.2001

Št. objav: 907

Objavljeno 26.3.2005 ob 10:49

Evo še jaz s svojo izkušnjo - meni je kvašeno testo prišlo popolnoma tekoče - tekočine je odločno preveč za pol kile moke, tako da sem jo morala kar izdatno dodati, če sem hotela, da se je kolikortoliko dalo razvaljati. Po moje bi bila kila moke ravno prav. NAprej - oba biskvita sta mi ratala tako debela, da sem ju poprek prerezala in odvečni polovici porabila za drugo pecivo (ki je bilo popoln uspeh). Najbrž moja napaka in bi morala vzeti tisti veliki pekač iz pečice, samo sem se bala da bo potem pretanko. Kljub polovični dozi biskvita je prišla potica tako visoka, da sem dvakrat zamenjala pekač, preden sem jo uspela ukrotiti. Kako je to zgledalo, potem ko je bila spodnja plast orehov

že namazana si lahko samo mislite. Čas pečenja 45 minut je tudi malo prekratek, ker se spodaj ni kaj prida zapekla, no pa to me niti ne moti, ker ne maram zelo zapečene potice.

In končni izgled - za v izložbo. Preizkusili je še nismo, ker še ni čas, ampak sem jo prerezala da sem jo malo poslala tašči (pa še firbec me je dajal).

Me prav zanima, če je imel še kdo težave s količino tekočine. Po regelcih ki veljajo za kruh, se da cca 320 ml tekočine na pol kile moke. Ali pa je bilo z mojo moko kaj narobe (uporabila sem domačo moko iz mlina). Saj se ne bi nič kaj sekirala, ker sem zadevo uspela sanirati, ampak me res zanima.

uharica  

kuha že od: 20.12.2004

Št. objav: 137

Objavljeno 26.3.2005 ob 13:04

Tinca, po mojem je pri tekočini za testo napaka. Jaz sem se čudila že, ko sem brala recept, potem sem je pa dala samo toliko, da mi je uspelo lepo testo. Vidiš, tudi meni je ratalo preveč biskvita ... Riko! Pomoč! Razloži, kaj za vraga delamo narobe :( Je pa tudi nam ratala za v izložbo in dobra je tudi ;) Zakaj nam rata toliko biskvita?!

Glede pečice: pri nas pa je bilo 45 min. skoraj preveč; to je čisto odvisno od pečice; naslednjič jo peci 5_10 min. dalj (jaz jo bom npr. manj).

izid  

kuha že od: 31.8.2004

Št. objav: 261

Objavljeno 26.3.2005 ob 13:39

Imam podoben receppt le, da se imenuje Štajerska potica.

Kvašeno testo:

50 dkg moke

10 dkg masla

1/2 dcl olja

6 dkg sladkorja

3 rumenjake

4 dkg kvasa

1/4 l mleka

1 limonova lupina

1 žlico žganja ali ruma

Mogoče bo vam to kaj pomagalo.

juti  

kuha že od: 19.9.2002

Št. objav: 73

Objavljeno 26.3.2005 ob 19:47

Potico po tem receptu sva z mamo naredili včeraj. Ker sva jo delali prvič, sva bili kar malo v skrbeh.

Tudi men se je zdel biskvit previsok - naslednjič ga bom naredila samo iz dveh jajc (in ustrezno zmanjšala ostale količine). Če je za kvašeno testo res preveč mleka, ne vem, ker je to delala mama, ona pa vedno dodaja tekočino po občutku.

Sicer je potica krasno uspela (zelooooo mehek in okusen "obod" iz kvašenega testa, fenomenalna barva - jaz jo pripisujem rumenjaku, s katerim se potica pred peko premaže, potica je zelo sočna, lepa na pogled in seveda okusna), vendar jo bova naslednjič malo "priredili" našemu okusu: manj orehovega nadeva in malo manj alkohola.

t.t.

gibanica  

kuha že od: 18.4.2005

Št. objav: 1

Objavljeno 17.6.2005 ob 13:59

DRAGICA

Potratno potico sem delala prvič za možev 50-ti rojstni dan. Bila sem zelo vesela ker mi je po tem receptu odlično uspela.

Riko  

kuha že od: 30.8.2001

Št. objav: 275

Objavljeno 19.6.2005 ob 18:51

Veseli tudi mene in čestitke obema!

Riko

marelica  

kuha že od: 27.8.2005

Št. objav: 1398

Objavljeno 6.1.2006 ob 21:00

Glede tega, da je preveč tekočine: jaz za 80 dag moke (ostra+mehka) potrebujem približno 5 dl tekočine, če je suha moka pa celo 6 ali 7 dl. Vse je odvisno s kakšno moko pečete. Če se vam zdi testo premehko pa ali dajte manj tekočine ali pa še malo moke.

Naslednja potica bo potratna.

Lp,

marelica

fakin712  

kuha že od: 29.3.2005

Št. objav: 2682

Objavljeno 5.7.2006 ob 22:05

Vesel

Ta potica je zelo njami in sem jo že večkrat spekla. Tudi meni pride biskvit zelo visok(previsok). Nasplošno pa si zasluži oceno odlično!!!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.