Žur kruh

pecivo iz beljakov, orehov in rozin

BLACKY30  Izvor: slovenija
Žur kruh
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: pekač 16cm x26 cm

6 beljakov

24 dag sladkorja

12 dag moke

12 dag drobno narezanih orehov

12 dag rozin

6 dag stopljenega in mlačnega masla

Postopek

Orehe najprej drobno sesekljamo. Beljake stepemo v zelo trd sneg. Počasi dodajamo sladkor. Ko je dobro premešano, ročno vmešamo moko. Mešamo na rahlo, da ostane biskvit rahel. Potem primešamo še narezane orehe in rozine. Ročno premešamo z metlico. Čisto na koncu dodamo stopljeno maslo.

Vzamemo majhen pekač (jaz pečem v 16 x 26 cm) in na dno položimo peki papir, da gre potem biskvit lažje iz pekača. Maso prelijemo v pekač in pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 45 minut. Ohlajenega ob robu ločimo od pekača z nožem in ga obrnemo na desko ali pladenj.


Opombe

Pecivo je zelo dobro, hitro narejeno in pride prav, če nam ostajajo beljaki. Lahko ga hranimo v zaprti posodi, da ostane mehak in svež, eni pa ga imajo kar zunaj, da se malo posuši. Stvar okusa.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 31.5.2010 ob 12:20

Imam praktično identičen recept, neštetokrat preizkušen. Še majhen nasvet. Ko je sneg trd, nanj presejem moko in takoj dodam orehe in rozine (ki jim zelo koristi, da so se kakšno uro namakale v rumu), tako da jih rahlo primešam skupaj z moko. S tem se pomokajo in ni nevarnosti, da bi potonile na dno kolača. Včasih dam poleg ali namesto rozin še citronat in oranžat.

Jaz ga pečem v podolgovatem pekaču ali v tistem za srnin hrbet. Tudi spadam med tiste, ki jim je bolj enostavno namazati pekač in ga potresti z moko, kot uporabljati peki papir (razen pri piškotih). Ampak to nima nobenega vpliva na okus peciva!

To je res moj najljubši način uporabe beljakov, ki ostanejo. Kadar delam kakšno pecivo samo iz rumenjakov, dajem beljake v jogurtov lonček, ki ga zaprem s polivinilom in elastiko in nanj napišem število beljakov (v lonček jih gre ravno 6 za gornji recept). Nato jih zamrznem in uporabim, ko potrebujem kakšno sočno pecivo, ki ni preveč sladko. Zelo primerno je za izlete in potovanja (narezano in zavito aluminijasto folijo), ker toliko časa ostane sveže.

BLACKY30  

kuha že od: 5.10.2008

Št. objav: 246

Objavljeno 31.5.2010 ob 12:53

meni je tudi zelo dobro pecivo, bi ga kar jedel, ko je na mizi. pa praktično za shranjevanje in rezanje. Je pa dobra ideja to z moko in rozinami. čeprav pri žur kruhu še nisem opazila, da bi se rozine na dno spustile, pri kakem drugem pecivu pa rado, tako da bomo probali.:)

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 31.5.2010 ob 13:50

Meni tudi rozine še niso "poniknile", sem pa že jedla kolač po tem receptu, kjer se je to zgodilo.

BLACKY30  

kuha že od: 5.10.2008

Št. objav: 246

Objavljeno 1.6.2010 ob 7:51

lahko stokrat pečeš, pa je vsakič drugač. je pa dober nasvet, ki bo sigurno prav prišel

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.