Kremšnite, kremne rezine-kot z Bleda + VIDEO priprave

res prave kremšnite in to brez pudingov in različnih praškov za kremo

   sprememba: 4.7.2018ID recepta: 13838priložnost: valentinovo, rojstni dan otrokapriprava: kuhanje, pečenjevrsta jedi: sladice
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  30 minut
  • količina: 15
  • povprečna ocena: 515

Sestavine

500 g listnatega testa

 

Za kremo:

mleko (čim bolj mastno)

jajca

sladkor za mešanico rumenjakov

sladkor za sneg

moka (če je moka zelo mehka, uporabite pol ostre, pol mehke)

vanilinega sladkorja (2 paketka)

velika žlica ruma (lahko tudi 2, če vam je okus ruma všeč)

 

Za smetano:

500 ml smetane

0,5 velike žlice sladkorja v prahu

 

Za serviranje:

1 velika žlica sladkorja v prahu

 

Enciklopedija začimb » Merske tablice »

Najboljši TOP recepti meseca »

Postopek

Povezava na video: http://www.youtube.com/watch?v=69ht-kQn_rI&feature=p

Priprava testa in izbira pekača:

testo razvaljamo za kakšen centimeter več, kot je velikost pekača, ker se bo med peko malo skrčilo. Položimo ga na pekač in ga prepikamo z vilicami, da se testo ne napihne. Pečemo ga približno 10-15 minut na okoli 200 stopinj oz. dokler ni zlato rumeno zapečeno. Testo je bolje peči v nizkem pekaču in ne v pekaču, v katerem bodo kremšnite, ker se pečenega lažje da iz pekača. Če je pečeno testo preveliko, ga obrežemo z nožem na velikost pekača za kremšnite.

Pekač, v katerem bodo kremšnite, naj bo velikosti 35x25x7 (d,š,v) - zadostuje za 15 ravno prav visokih kremšnit. Na dno pekača položimo eno plast pečenega testa.

Krema:

bolj mastno mleko kot je, boljša bo krema. Jaz uporabljam mleko od kmeta, ki je še malo bolj mastno kot trgovinsko.

Iz količine 1,6 l mleka vzamemo približno 2 dl hladnega mleka, ker ga bomo porabili za jajčno mešanico. Ostalo količino (1,4 l) pa damo zavreti.

Rumenjake in beljake ločimo tako, da damo beljake v veliko posodo, rumenjake pa v manjšo. Med rumenjake dodamo sladkor, vanilin sladkor, rum, moko ter mleko, ki smo ga prej odvzeli za jajčno mešanico. Vse skupaj zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes, približno 1-2 minuti mešanja.

Iz beljakov naredimo trd sneg. Ko je le ta dovolj trden, začnemo počasi dodajati med nenehnim mešanjem sladkor. Sladkor ne smemo vsuti naenkrat, ker lahko sneg pade skupaj. Po tem, ko dodamo sladkor, sneg mešamo še kakšne 2 do 3 minute, da postane resnično čvrst.

V vrelo mleko počasi vlijemo jajčno mešanico in jo nenehno mešamo. Jaz uporabljam za mešanje kar električni mešalnik, ker mešanje z metlico po kašni minuti ali dveh postane zelo težko, ker se krema zgosti. Za mešanje ne uporabljajte kuhalnice, ker boste dobili grudice. Po tem, ko smo vlili jajčno mešanico v mleko, zmes kuhamo s stalnim mešanjem približno 3-5 minut. Zmes mora stalno rahlo vreti, ne sme biti na prevelikem ognju, da se zmes ne prime posode ali celo zažge.

Ko je jajčna zmes kuhana, pa pride tisti del, pri katerem večina reče, da jim kremšnite niso uspele ali pa da so jih na krožnik dajali z zajemalko.

V čem je torej trik. Nujno, kar potrebujemo, je zelo velika metlica za stepanje, sneg pa mora biti v zelo veliki posodi, kajti ne daje se ga v vrelo kremo, ampak se da vrelo kremo v sneg. Najbolje, da vam nekdo pomaga vlivati jajčno zmes v sneg.

Torej, ko je jajčna zmes kuhana, jo počasi vlivamo v sneg, druga oseba pa naj stalno meša oz. stepa z metlico. Če jajčno mešanico vlivamo prehitro, bo beljak prehitro koaguliral in dobili bomo grudice. Bolje počasneje, kot prehitro. Pazimo tudi, kako mešamo - ne mešamo, kot bi mešali s kuhalnico, ampak delamo krožne gibe z metlico in hkrati zmes privzdigujemo. Celotno vmešavanje naj ne poteka dlje kot 1 minuto.

Nato zmes vlijemo v pekač, v katerem je že ena plast testa. Enakomerno porazdelimo zmes po pekaču in postavimo na stran, da se ohladi. Ko je zmes ohlajena, dodamo stepeno smetano ter drugo plast pečenega testa. Pečeno testo je bolje prej narezati na 15 enakih delov in ga zložiti na smetano, kot pa da bi ga rezali po tem, ko smo ga položili na smetano. Posujemo še s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Če boste uporabljali točne količine, ki so v receptu, ter točen postopek, vam mora uspeti. Pa dober tek.

Pošlji prijatelju »Prispevaj recept » Slovarček gesel in pojmov » Predlogi za vino »

Opombe

Če vas zanima kalorične vrednosti za eno kremšnito...

KALORIČNE VREDNOSTI ZA ENO KREMŠNITO (če iz recepta pripravite 15 komadov) (1,4 do 1,6 PAL korespondenca za lažje fizično delo npr. pisarniško delo)

RDA=recommended daily allowance

ŽENSKA

Kalorije, 378 = 19% RDA,

Beljakovine, 9g = 24% RDA,

Maščobe, 19g = 27% RDA,

Holesterol, 183mg = 61% RDA,

OH, 44g = 17% RDA,

Sladkor, 35g = 68% RDA

MOŠKI

Kalorije, 378 = 15% RDA,

Beljakovine, 9g = 19% RDA,

Maščobe, 19g = 21% RDA,

Holesterol, 183mg = 61% RDA,

OH, 44g = 13% RDA,

Sladkor, 35g = 54% RDA

Poleg priporočamo Pomoč

Za priporočanje, kaj vam tekne zraven, morate biti član kulinarika.net

Mnenja o receptu

  

kuha že od: 16.10.2014

Št. objav: 18

Objavljeno 28.7.2018 ob 21:15

Žalosten

Meni niso uspele.. Takoj, ko sem dodala jajcno zmes, in pricela z mesalnikom mesati, je prisla cisto puhasta tekocina in sploh ne krema. Absolutno se mi zdi 300 g cukra prevec . Jutri poskusim ponovno, ampak bom z metlico mesala in ne z elektricnim.

  

kuha že od: 16.10.2014

Št. objav: 18

Objavljeno 21.11.2018 ob 20:32

V tretje gre rado.

Spremembe:

Dala samo ostro moko, nujno pocakati, da mleko zavre, jajcno kremo mesala z el.mesalnikom na 4ki 13 minut, obvezen asistent pri vmesavanju kreme v beljake, nezno privzdigovanje z metlico. 200 g sladkorja za kremo, 100 za beljake.

  

kuha že od: 6.6.2003

Št. objav: 15

Objavljeno 12.1.2019 ob 17:29

Zelo vesel

Vedno s slastjo pojedeno! Bi bila pa vseeno hvaležna za (ponoven) zapis količin v receptu in ne samo v videu. Bolj praktično.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?
Kaj danes za zajtrk
malo za hec
MOJ vrt
Ločevanje živil 90. dni - 5. del
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.