Kruh iz krušne peči

kruh, pečen v majhni krušni pečki, ki jo imam postavljeno kar zunaj-sledeči recept je enostaven, osnoven, vendar s pravo črno moko daje zelo okusen kruh...

Kruh iz krušne peči
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4 ure 4 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 1 kg hlebec

660 g črne moke (tip 1100)

debel ščep morske soli

30 g kvasa

žlica olivnega olja

350 g mlačne vode (cca. 30 stopinj)

Postopek

Ker je peka v krušni peči nekoliko bolj ustvarjalna od navadne električne pečice, katero samo nastavimo na ustrezno temperaturo, bom opisoval celoten vrstni red mesenja kruha ter kurjenja - segrevanja peči. Morda je za začetek najbolje, da pečete v dvoje - prvi je zadolžen za segrevanje in pripravo peči, drugi za mesenje ter peko kruha.

Moko, sol in nadrobljen kvas na suho zmešamo v primerni skledi. V sredo mase zlijemo vso vodo in vanjo dodamo še žlico olivnega olja. Z rokami ali s podolgovato kuhalnico za mesenje mešamo tako, da se voda čim bolj enakomerno razporedi po suhih delih. Tako na pol zmešano maso pokrijemo in pustimo nekaj časa pri miru.

Zakurimo peč in takoj, ko v njej primerno gori, potisnemo ogenj na zadnjo stran peči. Od sedaj naprej vsakih 15 minut dodajamo primerno debela polena, da v peči zmerno gori in da se postopoma akumulira toplota. Počasno segrevanje mrzle peči traja cca. 3 ure.

Vrnemo se k testu in začnemo gnesti z rokami. Masa naj ne bo pretrda (dodamo vodo) ali premehka (dodamo moko). Točno količino vode je potrebno dodati po občutku, saj je odvisna od vrste in vlažnosti moke. Zgnetemo v gladko kepo, jo pomokamo in damo vzhajati. Ko nastane primerna konsistenca, z gnetenjem ne nadaljujemo več kot 5 minut.

Pustimo vzhajati pol ure, potem pretlačimo in damo ponovno vzhajati za pol ure.

V tem delu razdelimo testo v hlebčke, če mesimo večjo količino, jih na hitro pregnetemo in damo vzhajati vsakega posebej. Če bomo pekli en sam hlebec, potem samo ponovno na hitro pregnetemo, da iztisnemo zračne mehurčke ven iz testa. Pustimo vzhajati.

V peči se naj do tega trenutka nabere zadosti žerjavice (nič več plamenov - do sedaj je gorela cca. dobri dve uri). Le-to enakomerno razgrebemo po celotni površini peči. Vrata v peč zapremo .

Sedaj hlebec/hlebce pregnetemo in pazimo, da testo vedno prepogibamo, kot da bi hoteli velikokrat prepogniti list papirja. Vsak hlebec dobro pomokamo in ga damo vzhajati v peharje. Pokrijemo jih s prtom, da se ne izsušijo - da po vrhu ne naredijo skorjice. Ko jih damo vzhajat pod prt gledamo na to, da romajo v peč nekje v roku 20-30 minut, odvisno od temperature okolice. Če jih pustimo vzhajati predolgo (prehajanje), se ob vnosu v peč sesedejo...

V peči je žerjavica skoraj dogorela, zato jo pogrebemo ven in pomedemo tla. Če imamo občutek, da je peč prevroča, damo žerjavico ven takoj po pripravi hlebcev. Če se nam zdi, da je temperatura v peči ok, potem žerjavico odstranimo nekoliko pozneje.

Peč zapremo in čakamo kakšnih 5 do 10 minut, da se temperatura vrhnje plasti tal v peči nekoliko zniža. Sedaj enakomerno vržemo moko po tleh v peči, da preverimo pravilno temperaturo. Če moka počasi porjavi (svetlo rjava), potem je peč pripravljena.

Takoj na lopar postavimo hlebec (tukaj ga lahko tudi pomažemo z vodo, sladkano vodo, belo kavo...), ga zarežemo in postavimo v peč. Zapremo vrata in nestrpno čakamo :-).

Kilski hlebec se peče cca. 45 minut. Takrat vzamemo iz peči ven mikavno porjavel kruh, ga zavijemo v prt ali servet. Tukaj se "peka" nadaljuje kakšne pol ure, da se hlebec primerno ohladi. Čeprav je mikavno, poskusite ne odrezati krajca pred pretekom teh nekaj minut, saj se peka konča šele po ohlajevanju...

Ko vzamemo ven kruh, je peč ravno prav topla, da vanjo roma kakšen jabolčni štrudelj...


Opombe

Kruh pečem v krušni peči že kar nekaj let. Letos je prvič, ko ga pečem občasno, prejšnja leta pa smo ga pekli vsak petek. Za razliko od navadne, kmečke krušne peči, sem svojo postavil kar zunaj in od pomladi do jeseni odlično služi svojemu namenu pri peki pic, podpeke, kostanja, kruha, štrudljev in ostalih jedi...

Dokler temperatura ne pade pod 15 stopinj, vedno mesim zunaj. Shajalo je nekoliko počasneje, nikdar pa se kruh ni "prehladil".

Ker je peka v krušni peči nekoliko bolj ustvarjalna od navadne električne pečice, katero samo nastavimo na ustrezno temperaturo, bom opisoval celoten vrstni red mesenja kruha ter kurjenja - segrevanja peči. Morda je za začetek najbolje, da pečete v dvoje - prvi je zadolžen za segrevanje in pripravo peči, drugi za mesenje ter peko kruha.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Dorothea  

kuha že od: 25.1.2002

Št. objav: 142

Objavljeno 1.4.2010 ob 10:36

Za opis postopka samo pohvale, sploh nimam besed, da bi kaj komentirala. Imam pa vprašanje glede peči. Proizvajalec, ste postavljali sami, ali se ta peč zapre ali kako? Skratka, navdušena prosim za več informacij...

lp, Dorothea.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 1.4.2010 ob 11:17

Kolega Dvawolk,ta peč zanima tudi mene.

lp

silven  

kuha že od: 26.8.2009

Št. objav: 130

Objavljeno 1.4.2010 ob 12:58

Tudi mene zanima. Za zdaj znam speči samo kruh v štedilniku na drva. V peči ga je pred mnogimi leti pekla mama. Sedaj krušne peči ni več, pa bi taka prav prišla.

Vse pohvale avtorju.

LP

Silva

regina  

kuha že od: 17.9.2007

Št. objav: 724

Objavljeno 1.4.2010 ob 17:28

Ja, se nam kar toži po takšni krušni peči. Tudi jaz se spomnim pečenja kruha pri stari mami. Vendar, nje ni več, pa tudi krušne peči ne, ker so jo ta mladi podrli. Sem pa pred kakšnim letom videla v eni izmed trgovin, kombinacijo roštilja in manjše krušne peči. Je bilo videti kar zanimivo.

Avtorju recepta pa čestitke.

Dark  

kuha že od: 25.11.2009

Št. objav: 40

Objavljeno 1.4.2010 ob 20:15

Bravo Dvawolk! Tudi jaz vedno pečem kruh v krušni peči in se popolnoma strinjam s teboj, da je za začetek bolje, da se peke lotita dva, namesto eden sam. Mene je stara mama naučila peke kruha v krušni peči.

marmeladka  

kuha že od: 15.1.2005

Št. objav: 258

Objavljeno 3.4.2010 ob 20:54

Cestitke Dvawolk za zelo podroben opis.Tudi mene zanima Proizvajalec mogoce na ZS.

Lepa hvala.

dvawolk  

kuha že od: 24.10.2009

Št. objav: 3

Objavljeno 5.4.2010 ob 13:26

Zelo vesel

Najprej hvala za pohvale glede pisanja recepta - sem delal na tem, da bi bilo čim bolj razumljivo...

Dorothea:

Pečka se zapre. Zapre se notranja odprtina, tako, da se loči tudi dimnik...

Glede pečke sem poslal ZS tistim, ki so izrazili željo...

LP,

Klemen

Balenka  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 2825

Objavljeno 4.7.2013 ob 14:37

Zelo vesel

Lepa pečka. Pohvalim pa te za opis postopka, sedaj pa še vija vaja in kruh bo morda uspel.. Po nekaj poskusih pa zagotovo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.