Kruh - quick time on my way

namesto kupljenega kruha lahko seveda naredimo domači kruh, ki je zelo enostaven in povrh vsega še bolj zdrav-še tako neizkušenemu peku bo ta kruh zagotovo uspel - zato kar pogumno :)

    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1,5 kg bele moke

1,5 zavojčka svežega kvasa

pol velike jedilne žlice soli

pol velike jedilne žlice sladkorja

2,5 dl mleka

2,5 dl vode

0,5 dl olivnega ali sončničnega olja

Postopek

V posodo z roko nadrobimo kvas, nato stresemo čez 1 kg moke.

Potem damo v posodo že omenjeno količino soli, sladkorja in olja. Čez vse to polijemo 0,5 l tekočine (2,5 dl mleka+2,5 dl vode), ki smo jo predhodno segreli na sobno temperaturo. Sestavine dobro premečkamo z roko, saj želimo, da se vse sestavine dodobra premešajo. Ko dobimo dobro premešano zmes, postopoma dodajamo moko, saj želimo, da se nam bo kruh sam odlepil od roke. Moko dodajamo toliko časa, dokler ne dobimo lepega testa, ki se ne lepi na roko - (ne pretiravati z moko, seveda).

Pustimo vzhajati od 30-45 minut, vzhajano testo damo peči za 45 minut v segreto pečico na 180 stopinj. V kolikor vam po 45 minutah ne bo dovolj zlato rjavo zapečen, povečajte temperaturo na 220 stopinj, dokler ne dobite želene barve.


Opombe

Kvas v začetni fazi ne sme priti v stik s soljo, saj drugače uničili glive kvasovke, ki so glavne pri vzhajanju testa.

Ko testo vzhaja, ga lahko pustite v obliki hlebčka ali pa ga sami oblikujete v žemljice (te se pečejo 15 minut na 180stopinj).

V kruh lahko po želji zamesite tudi razna semena (sončnična, bučna, laneno seme...).

Ko hlebček vzhaja (preden gre v pečico), ga lahko po želji posujete z lanenim semenom ali z makom. Preden hlebček posujete s temi semeni, ga morate zmočiti z mlačno vodo, da se bodo semena dobro prijela na kruhek in ne bodo popadala dol s prvim rezanjem hlebčka. Pa dober tek :)

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.