Čili z morskimi sadeži

inovativen recept, ki vam bo odprl nova obzorja v pikantni kuhi in pripravi morskih sadežev!

Primoz_G  Izvor: Lastna kreacija
    morska hrana: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 5 porcij +

1 dl olivnega olja

2 skodelici sesekljane čebule

2 pora (pomladanska čebula) - samo beli del, sesekljan

10 strokov česna - sesekljanega

5 čajnih žličk origana

1 kg zelo zrelega paradižnika ali pelatov

1/2 litra soka školjk

3 dl suhega rdečega vina

1/2 skodelice čilija v prahu ali svežega sesekljanega

3 žličke popražene mlete kumine (po okusu)

sol po okusu

1 čajna žlička kajenskega popra

2 rdeči papriki - sesekljani

1,5 do 2 kg morskih sadežev

Postopek

Segrejemo olje v globoki ponvi na srednji temperaturi. Dodamo čebulo in por ter dušimo, da se zmehča oz. postekleni. Dodamo česen in origano, po potrebi zalijemo z malo vode in rahlo popražimo. Dodamo paradižnik ali pelate ter spasiramo. Dodamo sok školjk, vino, chili, kumino, sol in kajenski poper. Na srednji temperaturi zavremo, potem pokrijemo posodo in pustimo, da počasi vre približno 1 uro. Dodamo papriko in pustimo dušiti še kakšnih 20 minut. Omako odstavimo in pustimo stati čez noč, da se arome razvijejo.

Naslednji dan spet zavremo omako. Ko zavre, zmanjšamo plin, da čisto rahlo vre. Dodamo morske sadeže, pokrijemo in pustimo, da se skuhajo (približno 5 minut). Ko so morski sadeži mehki, odstavimo in postrežemo s testeninami, rižem ali pa pikantnimi pivskimi hlebčki.


Opombe

Podani morski sadeži so mišljeni kot različne dobrote iz morja - kot različne školjke, rakci in tudi ribe, lahko pa seveda uporabimo tudi zamrznjene morske sadeže.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 12.3.2010 ob 10:40

V osnovi mi recept deluje v redu predvsem če upoštevam dejstvo, da se ga dela z svežimi morskimi sadeži. Zmrznjenih ne preferiram preveč, morda jih kdaj uporabim le v skrajni sili. Zanima me, kaj imaš v mislih pri sestavini "sok školjk", kar pol litra naj bi ga rabili ?

Vsekakor pa bom ob priliki skuhal to dobroto in to takoj, ko pridem do kakih fajn sestavin, morskih seveda.

Aja, tri uteži so pa za tale precej simpl recept malo veliko, se ti ne zdi ?

LP

Primoz_G  

kuha že od: 12.12.2008

Št. objav: 9

Objavljeno 14.3.2010 ob 1:55

Pozdravljen hedonist!

Toliko uteži sem dal zato, ker vsi ki se bolj ukvarjamo s kuhanjem in radi uporabljami različne sveže školjke in druge dobrote, moramo tudi približno vedet kako in v kakšnem vrstnem redu različne školjke kuhamo in jih dodajamo jedem. Školjke seveda kupimo še zaprte in jih s kuhanjem odpiramo postopoma. Nekateri radi školjke pustijo kar z lupino in se tudi tako postreže, brez da bi jih jemali ven. Je spet odvisno od posameznika kajne :) Školjkin sok se da dobit ali kot koncentrat ali pa v razrečeni obliki. Lahko pa ga pripraviš sam na način, da skuhaš osnovo iz školjk in jo zgostiš z vretjem. Upam da sem dovolj podrobno razložil :) ČE še kaj ni jasno, kar napram z vprašanji :)

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 15.3.2010 ob 11:42

No nekaj si povedal okrog treh kvihotv ,ki so po mojem mnenju označba za zapletenost kuharskega postopka , med katerim je tudi vrstni red dodajanja sestavin, ki pa ga itak predpiše recept in ni stvar groznega znanja. Ampak, ne bom ti več težil okrog tega ker v zadnji fazi ni pomembno. Bolj me zanima, kje dobiš (kupiš ali kaj ? ) sok od školjk ? Tega čisto zares nisem zaledil še nikjer je pa tudi res, da ga niti iskal nisem. Bolj jasno mi je , da si ga pripraviš sam če npr. školjke skuhaš in jih vzameš ven iz tekočine , jih očistiš ali pa tudi ne, ter jih vložiš v neko drugo jed. No in na ta načih ti seveda ostane tista župca ki je, jasno, zelo aromatična in bi bil velik greh, če bi jo zabrisal stran. Torej če je to to, mi je stvar razumljiva ,res me pa zanima kje se ga da kupit sicer.

Sem pa vesel Primož, da so tudi tebi morske dobrote izziv in da bova okrog tega lahko še kakšno rekla.

LP in hvala za odgovor.

Primoz_G  

kuha že od: 12.12.2008

Št. objav: 9

Objavljeno 16.3.2010 ob 19:29

Pozdravljen!

Res je da je sok ful težko dobit. Ponavadi ga samo importirajo, če bi ga kdo v slovenijizačel proizvajat bi postal prava tržna niša :D Dobi se v kakih posebnih trgovinah ki nabavljajo za prestižne restavracije. Enkrat sem ga mislim da saledil v interšparu. JE pa pisalo v angleščini Clam Juice. Jaz ga po navadi naredim kar sam, tako da školke zalijem z belim vinom in vodo, malo začinim in jih skuham, potem školjke ven poberem in še malo povrem da se zgosti osnova. Mislim da je to najboljši način to naredit.

Glede nakupa, se najboljše pozanimaš v bližnji restavraciji ki je specializirana na morsko hrano, ker ga ziher nabavljajo od nekje. Pri nas je drugače redek za nakup in težko za dobit, vsepovsod po svetu pa je osnova za vsako morsko jed. Prav smešno no...

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.