novo leto,valentinovo,kuhanje,jesen,pomlad,zima,vegetarijanstvo,glavne jedi,jedi s sirom,kosilo,večerja

Bežigrajski fondue

malan  Izvor: Švica
Bežigrajski fondue

Sestavine

300 g zrelega sira, Gruyere (grojer),

300 g zrelega ementalca,

200 g zrele gorgonzole,

1 česen,

3 žlice olivnega olja,

četrt čebule,

3,5 dl suhega okusnega, belega vina,

2 zvrhani žlički škroba (gustin),

2 žlici češnjevca (žganja),

poper in muškatni orešček,

kocke kruha in priloge po okusu

Postopek

Posodo za sirov fondue malo segrejemo in namažemo s prepolovljenim strokom česna. Nato v njej segrejemo olje in zarumenimo zelo na tanko narezano čebulo. Prilijemo vino in zavremo. Nato v tekočino postopoma dodajamo kocke sira - najprej najtršega. Ves čas mešamo, najbolje s kuhalnico, ki ima luknjo. Ko se ves sir stopi, še nekaj časa mešamo, nato pa zgostimo s škrobom, ki ga zmešamo s češnjevcem. Na koncu popramo in naribamo muškatni orešček, posodo postavimo na namizni grelec. Tega uravnavamo tako, da je ves čas posoda na meji brbotanja.

V fondue pomakamo kocke kruha in vedno malo pomešamo, da se na dnu ne prime. Kocke kruha naj bodo velike cca. 2x2x2 cm in vsaka naj ima skorjico - napičiš jo na vilico tako, da nazadnje prebodeš skorjo in da se zobci vilice zataknejo preko skorje. Izgubljen kruh v posodi pomeni sankcije! Kruh naj bo kompakten, obnese se tudi francoska štruca, ki jo narežemo že pol dneva prej, da so koščki trdi.


Opombe

Recept temelji na tradicionalnem švicarskem, dolga leta bežigrajskih izkušenj pa so dodala nekatere podrobnosti (čebula, gorgonzola). Sir mora biti dober in kvaliteten, zato velika večina slovenskih ni primerna. Zraven priporočamo pikanje vložene zelenjave (gobice, kumarice, olive, srebrna čebulica), malo pikantne omake (enostavna rdeča omaka: kečap, česen, gorčica; bela omaka: majoneza, kisla smetana, curry in zelišča), lahko pa ponudite tudi popečene pikantne majhne koščke mesa, vendar dodatkov ne pomakajte v sir!

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

malan  

kuha že od: 10.9.2001

Št. objav: 412

Objavljeno 15.11.2001 ob 12:26

Soavtorji recepta so me pokarali, da nisem dodala zelo pomembne sestavine opisanega družabnega dogodka. Če pridejo gostje lačni na večerjo, bodo nad "skromnimi količinami" razočarani. Sir se lahko dejansko hitro porabi, nato pa obleži v želodcu. Mi smo razvili pravila, ki omogočilo počasnejše hranjenje in bolj zanimivo dogajanje.

Prvo pomakanje kruha opravijo vsi, naprej pa mečemo 20-stransko kocko (uporabite lahko tudi tri šeststrane kocke). Dobra polovica jedcev z najvišjim številom pomaka, ostali pa ne. Kdor vrže 20 (18 s tremi kockami), pomaka sam. Kdor vrže 1 (oz. najmanjše možno), mora dvakrat čakati. Vsak, ki ne pomaka, si prišteje točko plusa, tako da lahko tudi doseže 20, če je npr. vgrel 17 in že trikrat ni pomakal. V tem primeru pomaka sam. Čista 20 pa prevlada nad sešteto 20. Čista 1 je vedno ena (seštevanje ne pomaga). Če dva vržeta enako število, mečeta še enkart (ali večkrat), da ugotovita, kdo je višji.

Ko gre sir h koncu, ponavadi zavlada kaos in vsi spet pomakajo, neglede na kocko. Veliko zabave!

papaja  

kuha že od: 21.3.2006

Št. objav: 4

Objavljeno 10.5.2006 ob 10:38

Res dober recept!Ga bo treba bolj pogosto uporabit - škoda samo, ker je grojer tako drag!

papaja  

kuha že od: 21.3.2006

Št. objav: 4

Objavljeno 10.5.2006 ob 10:38

Zelo vesel

ups!

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 10.5.2006 ob 18:53

Res,ja, ta grojer je drag ko žafran, je pa tudi res, da sirov fondue brez grojerja ni tisto ta pravo...No, vsaj za nas ne. Sem zadnjič poskušala razen ementalerja z nekim drugim sirom, ne vem več katerim, pa samo s četrtino grojerja od vseh sirov, pa so me sesuli v prah in pepel...Pa tudi gorgonzole ne smem dodati, ker je nekaj "špuravih" pri mizi. Pa ustreži vsem, če lahko...Ajde, Bežigrajčani, uživajte ob fondiju še naprej, skockami ali brez. Mamamia

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.