Gibanica z bučnicami in orehi

nenavadna in sočna mlinčna gibanica

Gibanica z bučnicami in orehi
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 10 do 12 oseb.

8 celih (nenalomljenih) plošč jajčnih mlincev (25 x 25 cm)

250 g oluščenih bučnih semen

2,5 dl kristalnega sladkorja

5 dl vode

200 g mletih orehov

50 g masla

Postopek

Bučnice grobo zmeljemo ali sesekljamo. Maslo v majhni kozici segrevamo le toliko, da postane tekoče. Plošče mlincev damo eno na drugo v pekač. Vodo in sladkor v kozici segrevamo do vrelišča. Odstavimo in z vrelo sladkorno raztopino prelijemo mlince. Pustimo jih stati v vreli sladkorni raztopini 5 minut. Nato mlince previdno vzamemo iz sladkorne raztopine in jih položimo na mrežico, da se odcedijo. Sladkorno raztopino prelijemo nazaj v posodo, v kateri smo jo segrevali ter jo še enkrat segrejemo do vrelišča. Odstavimo in vanjo vmešamo bučnice in mlete orehe. Dobro premešamo, da dobimo gladek nadev. Na dno pekača položimo eno ploščo mlincev, jo pokapamo z raztopljenim maslom in tenko namažemo z nadevom. Nato nadev pokrijemo z naslednjo ploščo mlincev, ki jo tudi pokapamo z raztopljenim maslom in tenko namažemo z nadevom. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo mlincev in nadeva. Na vrhu naj bo plošča mlincev, ki jo pokapamo z maslom. Pustimo, da se gibanica ohladi na sobni temperaturi, nato jo postavimo v hladilnik, kjer naj se ohladi do konca (najbolje čez noč). Dobro ohlajeno gibanico narežemo na poljubno velike kose in ponudimo.


Opombe

Glede na to, da v trgovinah težko najdemo mlince, ki niso nalomljeni, lahko v tem receptu uporabimo mlince, ki smo jih pripravili sami.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 5.1.2010 ob 16:23

Mora pa biti prava kalorična bomba, vsekakor nevsakdanja in posebna jed. Radovednost v okusu pa me vseeno mika, zato jo bo potrebno sprobat, vendar kot vsakič prvič v zelo zmanjšani količini sestavin.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.