Hrustljave kozice

na hitro pripravljene kozice

Robi S  
Hrustljave kozice
    morska hrana: raki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 15 minut 15 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

0,5 kg kozic (rakcev brez klešč)

olje za cvrenje - pol olivnega, pol sončničnega

Postopek

Te kozice so me že nekaj časa "matrale". S pomočjo foruma sem skombiniral tale recept.

Najbolje je uporabiti sveže kozice, a se da narediti tudi z že kuhanimi. Pri pripravi kozic je pomembno, da jih dobro popivnamo s servieto - morajo imeti čim manj vode. Odstranjevanje tipalk in nožic je po lastni izbiri - potrebno ni nič.

V ponvi razbelimo olje. Sam uporabljam pol olivnega, pol navadnega sončničnega. Kozice vržemo v olje in jih cvremo kakšnih 5 minut. Če je olja več, so ocvrte hitreje (ni treba obračati, manj se olje ohladi).

Po cvrtju kozice poberemo iz olja na cedilo, malce jih pustimo odcediti in nato še vroče postrežemo. Soliti jih po mojem okusu ni treba, so že dovolj slane.

Glavni trik je v tem, da se kozice jedo CELE. Glava, tipalke, nožice in hitinast oklep postanejo prijetno hrustljavi. Ne splača se jih luščiti in spravljati iz oklepa - se vmes preveč ohladijo. Če ste res "občutljivi," se odtrga stran glava in se poje samo rep (seveda neolupljen).

PAZITI JE TREBA:

- da je olje res vroče

- da so kozice pred cvrtjem čim bolj "popivnane"

- da so kozice vroče postrežene

NIKAKOR NE SMETE

- pustiti, da se kozice ohladijo (jedci morajo biti za mizo, preden se začnejo cvreti)

- ne smete jih pokrivati s pokrovko, kajti potem sopara zmehča hitinast oklep


Opombe

Hvala mamiF za ideje!

Kar se serviranja tiče je najbolje, da se jih jé kar iz skupne posode (cedila) na sredi mize. Ves pribor, ki ga potrebujete, je prtiček za brisanje ust in rok :)

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

s0ncek*  

kuha že od: 23.4.2007

Št. objav: 1191

Objavljeno 7.1.2010 ob 21:59

:))

veš, nisem take vrste, da bi se kdaj kaj posebej jezila, sploh pa ne, kadar nimam v celoti prav. (ráčji 1 -a -e prid. (ȃ) nanašajoč se na race: kupila je račji puh; račje jajce / račja farma / ob praznikih so jedli račjo pečenko; račje meso ◊ bot. račja zel vodna kuga; med. račja hoja racava hoja; mont. stresalke z račjim kljunom stresalke z lopatasto razširjenim žlebom) ;)

No, tega pa res nisem vedela, niti v sanjah ne bi pomislila, če bi mi kdo rekel, da je račje meso okusno, da je mislil na rakovo meso. Prepričana bi bila, da je mislil raco (do danes) :)

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 7.1.2010 ob 22:35

Vesel

Ja, vidiš, race in raki.......Saj res ne moremo reči rakje meso..... Saj vem, da imaš tudi ti prav. Sicer pa je tudi račje mso dobro, ne le račje. Kajneda? :)))

s0ncek*  

kuha že od: 23.4.2007

Št. objav: 1191

Objavljeno 7.1.2010 ob 22:37

Res je, dobro je tako račje, kot račje meso. :)

Rakje res ne moremo reči, lahko pa rečemo rakovo? :) No, v vsakem primeru pa je OK račje ;)

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 7.1.2010 ob 23:08

RobiS, moram reči, da me zelo veseli, da so kozice izpolnile tvoja pozitivna pričakovanja! Recept bom (zaradi izkušenj in enakega načina priprave) kar ocenila s 5 :)

@kuhamuha, no, ti si pa vsaj odkril, kaj ti ni najbolj všeč - kar pa tudi ni slabo, a ne :))) Saj se vsak dan kaj novega naučimo, če poskušamo razne stvari. Upam le, da se ti kozice za vse večne čase niso zamerile :)

Morda bi naslednjič poskusil uporabiti olupljene repke kozic ali škampov in jih na mešanici oljčnega olja in masla (vsakega čisto malo) na hitro popražiti, nežno soliti in servirati kot "aperitiv" oz. toplo predjed v kombinaciji z mini brusketami (popečenimi kruhki, natrtimi s česnom, paradižnikovo omako ali pasto iz oliv).

Poskusi, morda ti bo pa bolj všeč!

Dusano  

kuha že od: 29.9.2001

Št. objav: 322

Objavljeno 2.10.2015 ob 13:36

Zelo vesel

probal recept , okus je enkraten .. ne rabiš ničesar poleg :) , samo po moje sem premalo rakce posušil , ker je olje kar precej špricalo na okoli, sem malce pokril s pokrovko za pohanje .. pa je bilo isto grustljavo , tko da priporočam , poskusite :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.