Karamelne ploščice s praženimi mandeljni in čokolado

čarovnija okusov in arom karamela, vanilije, čokolade in praženih mandeljnov

Karamelne ploščice s praženimi mandeljni in čokolado
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 6 do 8 oseb.

150 g temne čokolade (min. 45 % kakavovih delcev)

200 g kristalnega sladkorja

60 g grobo mletih mandeljnov

nekaj kapljic vanilijeve arome

ščepec soli

220 g masla

2 jušni žlici vode

Postopek

V majhno ponvico (brez dodane maščobe) stresemo grobo narezane mandeljne in jih na srednje visoki temperaturi med mešanjem pražimo, da lepo zadišijo in se obarvajo svetlo rjavo.

V primerno visoko (1) posodo damo maslo, sladkor, ščepec soli in dve jušni žlici vode (2). Mešamo in segrevamo na nizki temperaturi (3), dokler se vso maslo in ves sladkor ne stopi.

Temperaturo nekoliko zvišamo (skoraj na srednje visoko) in občasno premešamo. Mešanica masla in sladkorja se bo po določenem času začela peniti (4), kar ji bo močno povečalo volumen. V tem trenutku začnemo skrbno nadzorovati temperaturo s slaščičarskim termometrom (5). Od trenutka, ko se začne tvoriti pena, ne mešamo več, sicer se lahko zgodi, da se maščoba in stopljeni sladkor ločita. Mešanica bo počasi postala enakomerno svetlo rumene barve. Ko večina vode povre, se bo mešanica masla in sladkorja bistveno manj penila, postala bo gostejša in njen volumen bo močno upadel. Temperatura mešanice bo začela naraščati. Mešanica bo začela dobivati barvo svetlega karamela. Ko temperatura doseže 150 stopinj, posodo odstavimo (6).

K mešanici dodamo vanilijevo aromo in hitro premešamo. Mešanico stresemo na peki papir ali silikonsko podlago. Mešanico nato hitro enakomerno razporedimo po peki papirju (7). Ko je karamel še vroč, ga prelijemo z na vodni kopeli ali v mikrovalni pečici raztopljeno in nekoliko ohlajeno čokolado, ki jo enakomerno razporedimo. Po čokoladi čim bolj enakomerno potresemo prežene mandlje. Pustimo, da se sladica ohladi na sobno temperaturo, nato jo damo v hladilnik za vsaj pol ure. Odstranimo peki papir ali silikonsko podlago, karamelno ploščo nalomimo na poljubno velike kose in ponudimo.


Opombe

(1) Posoda, v kateri bomo topili maslo in dodali sladkor, naj bo dovolj visoka, saj bo med segrevanjem mešanice masla in sladkorja nastala pena. Dovolj visoka posoda bo preprečila prelivanje pene čez rob.

(2) Voda bo pripomogla, da se sladkor enakomerno segreje.

(3) Pomembno je, da mešanico počasi segrevamo na nizki temperaturi in da nehamo mešati, ko se začne tvoriti pena, kar bo preprečilo, da se sladkor in maščoba (maslo) ločita.

(4) Pena nastaja zaradi vode, ki jo vsebuje maslo in vode, ki smo jo dodali. Medtem ko se mešanica masla in sladkorja peni, bo njena temperatura skoraj nespremenjena in bo nekaj stopinj nad vreliščem vode.

(5) Pri nadzorovanju temperature moramo biti pozorni. Ko se mešanica enkrat neha močno peniti, bo temperatura začela hitro naraščati.

(6) Temperatura nikakor ne sme preseči 160 stopinj, saj bi v tem primeru karamelne ploščice s časom izgubile hrustljavost. Če posodo odstavimo, preden temperatura doseže 150 stopinj, ploščice ne bodo imele pravilne teksture in ne bodo hrustljave.

(7) POZOR: Uporabimo slaščičarsko špahtlo ali nož, nikakor tega ne počnemo z rokami, saj nam bo visoka temperatura stopljenega sladkorja povzročila hude opekline. Če želimo mešanico razporediti v tanki plasti, moramo biti hitri, saj se bo zaradi relativno nizke temperature podlage in velike površine začela hitro ohlajati in ne bo več voljna.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Zalshka  

kuha že od: 28.9.2007

Št. objav: 110

Objavljeno 30.11.2009 ob 17:19

Vesel

Kot nalašč za kakšno božično-novoletno darilo :)

emina  

kuha že od: 15.10.2006

Št. objav: 126

Objavljeno 9.12.2009 ob 22:19

Vesel

to pa zgleda super! res je dobra ideja za darila

nakita  

kuha že od: 14.12.2010

Št. objav: 15

Objavljeno 14.12.2010 ob 18:32

Odlične so, jaz nisem uporabila termometra, ker ga nisem imela. Sladkor sem odstranila, ko je dobil rjavo barvo - pena se niti ni zmanjšala, zato sem raje prej odstavila, kot da bi se mi sladkor zažgal. Prilagam slike.

magnolija  

kuha že od: 16.4.2006

Št. objav: 688

Objavljeno 26.12.2010 ob 14:55

Zelo vesel

Mmmm, zelo dobre ploščice. Tudi jaz sem jih naredila brez termometra in čez nekaj časa so nehale hrustljati, vendar pa so kljub temu odlične. Tudi pri meni se pena ni zmanjšala, zato sem jih verjetno pregrela, saj sem čakala, da pena upade.

Še bodo na sporedu, saj so bile gostom všeč in jih bom pripravila kot novoletna darilca.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.