Pijanka

precej sladka, a res dobra sladica

neznan uporabnik
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 8 do 10 oseb

Biskvit:

6 rumenjakov

6 beljakov

6 žlic vode

30 dag sladkorja

30 dag moke

1 pecilni prašek

Šodo:

0,75 l mleka

5 rumenjakov

5 ravnih žlic sladkorja

1 dl ruma

Kuhan sneg (šam):

5 beljakov

35 dag sladkorja

marmelada za namaz

Postopek

Iz beljakov stepemo sneg, proti koncu dodajamo sladkor in vodo in še stepamo. Postopno dodajamo rumenjake, nato še rahlo primešamo moko. Zlijemo v pekač manjših dimenzij (cca. 18 x 36 cm) in postavimo v ogreto pečico na 180 stopinj. Pečemo 35 do 45 minut.

Ko se ohladi, ga prerežemo in v sredini namažemo z marmelado. Potem obe plasti skupaj narežemo na koščke (poljubna velikost – cca 2 x 2 cm) in jih zlagamo nazaj v pekač.

Šodo pripravimo tako, da umešamo rumenjake s sladkorjem, potem pa to umešamo v mleko. Damo kuhati in ves čas mešamo. Ko se začne zgoščevati, odstavimo. Ne sme zavreti. Dodamo še rum in premešamo. S šodojem polijemo rezine v pekaču. Počakamo, da biskvit popije vso tekočino. Lahko malo pospešimo, če z vilicami malo preluknjamo biskvit.

Stepamo beljake. Ko se že skoraj naredi sneg, postopoma dodajamo sladkor. Posodo postavimo nad vrelo vodo in še mešamo, dokler se ne segreje. Namažemo na biskvit in lepo poravnamo.

Za kakšno uro postavimo na hladno. Režemo lahko kot tortico ali manjše kose. Na hladnem ostane dobro kar nekaj dni. Je pa precej sladko.


Opombe

Biskvit lahko naredite tudi po svojem receptu.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.