Komiška pogača

slavna pogača iz Komiže, malo bolj bogata sorodnica tiste iz mesta Vis

fresh  Izvor: Hrvaška, otok Vis
Komiška pogača
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

Testo:

80 dag moke

vrečka suhega kvasa

1 žlička soli

1 žlica sladkorja

2 žlici olivnega olja

mlačna voda

Za paradižnikovo omako:

75 dag dobrega, mesnatega paradižnika

1 čebula

olivno olje

sol

poper

Za nadev:

10 do 15 očiščenih slanih sardel, odvisno od velikosti

peteršilj

Postopek

Iz sestavin za testo zamesimo voljno testo, ki naj ne bo pretrdo. Bolj kot bo voljno, boljša bo pogača. Testo razdelimo na dva dela in ga pustimo vzhajati na toplem.

Čebulo prepražimo na olivnem olju in ji dodamo narezane paradižnike. Začinimo in dušimo tako dolgo, da dobimo gosto omako, ki ni več vodena. Omako dobro ohladimo.

Polovico vzhajanega testa raztegnemo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Testo naj bo tanko. Robove testa potegnemo čez rob in obrežemo. Na testo nadevamo paradižnikovo omako vse do skrajnega roba. Na omako v enakomernih presledkih položimo slane sardele in potresemo s peteršiljem.

Drugo polovico testa razvaljamo na dobro pomokani površini. Razvaljamo zelo na tanko. Testo položimo na pogačo. Robove obrežemo in dobro stisnemo.

Pečemo približno 10 minut pri 160 stopinjah, potem pa še približno 20 minut pri 180 stopinjah.

Postrežemo kot samostojno jed s solato ali kot prigrizek k vinu.


Opombe

Viška pogača se od komiške razlikuje le v tem, da v njej ni paradižnikove omake.

Jed po želji lahko še nadgradimo z drugimi zelišči, kaprami, malo balzamičnega kisa v paradižnikovi omaki,..., vendar potem to ni originalna pogača. Ta je izjemno preprosta in takšna je v resnici tudi najboljša.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 16.10.2009 ob 13:58

Koliko cm se testo dvigne v višino - sama imam namreč za sabo nekaj ne posebej dobrih poskusov?

fresh  

kuha že od: 4.5.2006

Št. objav: 1856

Objavljeno 16.10.2009 ob 14:03

Skoraj se ne dvigne. Pol do enega centimetra. Testo je potrebno rategniti/ razvaljati zelo na tanko, tako kot za pizzo, vrhnji del testa pa nujno prebosti z vilicami. V glavnem, če znaš narediti pizzo, znaš tudi slavno pogačo.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 16.10.2009 ob 14:51

Te pogače mene od nekdaj navdušujejo. Pred kakima dvema letoma sem dobila recept za bračko, je z rdečo čebulo, slanimi sardelnimi fileti in kaprami ...

Mamamia

fresh  

kuha že od: 4.5.2006

Št. objav: 1856

Objavljeno 16.10.2009 ob 15:05

Saj, v končni fazi zmečeš vanje, kar je pri roki. Najboljša pa je, če se speče tako, da se tik ob vodi, ob ravni steni zakurijo storži, iglice, dračje. Ko ogenj ugasne, se pepel pomete, nanj pa se vrže pogača. Ko je pečena na eni strani se obrne in zapeče še na drugi strani. Če je pri roki še kakšno sparjeno vino in malo mlačne vode za bevando, potem je pa tak obrok sploh najboljši na tem planetu. Mislim, mamamia, da se boš kar strinjala z mano in da te je tole odpeljalo v mislih v kak skriti zalivček, a?

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 17.10.2009 ob 11:27

Fresh, zadetek v polno! (sploh opis v tvojem zadnjem postu)

Sama v (improvizirani) pogači uporabim poleg slanih sardončkov tudi pečene sardele, ki so ostale od kosila, včasih s paradižnikovo omako, včasih brez, včasih kapre, česen, oljke - odvisno od vsebine hladilnika. Seveda to ni več originalna komiška ali viška pogača, vseeno pa obudi spomine na poletje :)))

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 18.10.2009 ob 18:26

Kakšno testo pa narediš MamaF, meni je večna neznanka namreč testo?

Bom hvaležen za tvoj namig.

LP

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 19.10.2009 ob 11:40

Testo? Nič kaj ne kompliciram, ne tehtam sestavin, takole "od oka" zamesim precej mehko "krušno" testo (kot za pico) z dodatkom oljčnega olja - kot je tukaj v originalnem receptu. Na 1 kg moke dam 25 g svežega kvasa, ne glede na to, ali pečem navaden kruh ali pa pogačo/pizzo itd., dodam precej vode, da je mehko, pustim vzhajati kake tričertrt ure, nato pa enako kot Fresh - tanka plast testa spodaj, nato nadev, tanka plast testa zgoraj, prešpikam z vilico, da se v notranjosti ne nabira zrak, pokapam z olivnim oljem, pomažem kar z roko in hop v pečico! Še mlačno na mizo s kozarcem domačega vina ali poleti piva, pa dobra družba, pa smo takoj, vsaj v duhu, nekje v Dalmaciji :)

Hedonist, poskusi kdaj testo napolniti s koščki pečene plave fibe, pokapanimi/potresenimi z ol.oljem, kaprami, česnom in peteršiljem in nekaj zdrobljenimi zrni belega popra.

fresh  

kuha že od: 4.5.2006

Št. objav: 1856

Objavljeno 19.10.2009 ob 12:03

Sama tudi ne tehtam sestavin za testo. Naredim po občutku, pravilo je le to, da naj ne bo pretrdo testo. Mora biti lepo voljno, potem je uspeh zagotovljen.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.