Bučke

slastne dušene bučke na maslu in česnu

Bučke
    priloge: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za dve osebi

1 velika jedilna bučka

4 veliki stroki česna (sicer po želji)

1 žlica masla

1 kisla smetana (200 g)

0,3 ml mleka

Začimbe:

poper

sol

vejica peteršilja

timijan

Postopek

Postopek za mojstre:

bučke olupimo, nasolimo in pustimo stati 10 minut. Na maslu prepražimo česen. Bučke odcedimo, jih dušimo, začinimo in čisto na koncu primešamo kislo smetano, razredčeno z malce mleka.

Priprava za telebane:

bučko olupimo in jo naribamo na lističe. Nato jih nasolimo in pazimo, da stojijo vsaj 10 minut, da se iz njih spusti voda. Olupimo česen in ga nasekljamo ali stisnemo (po želji in kakor ste vajeni).

Pripravimo si malo večjo ponev ali posodo s pokrovom. Na njej stopimo žlico masla in na maslu prepražimo česen, vendar le toliko, da fino zadiši.

Nato v posodo damo bučke, malo premešamo in pokrijemo. Ne pozabite bučke, preden jih date v posodo, odcediti ali bolje rečeno izcediti (stisnemo jih v pesti, kot to delamo s kumarami, da iz njih steče odvečna voda).

Osebno začinim jed, ko je ta nekje na polovici priprave, vendar lahko začimbe dodate tudi prej. Poper seveda po okusu. S soljo nikar še ne hitite, ker ste jih prej nasolili in v bistvu ne veste, koliko so slane. Sol uporabite torej šele proti koncu. Glede timijana pa lahko ponovno rečem, da je stvar okusa. Če timijana ne marate, se na koncu poslužite mešanice začimb s soljo ali začinke.

Med tem, ko se bučke dušijo, si pripravimo še kislo smetano, za piko na i. Prilijemo ji malce mleka (okoli 0,3 dl), da postane bolj tekoča. Ko so bučke mehke, smetano prilijemo, pustimo še dve minuti in jed je končana.


Opombe

Sama pri tem najraje kot prilogo postrežem krompir v kosih z maslom in natrganim peteršiljem. Menim, da ti dve stvari še najbolje pašeta skupaj - nevpadljivi, preprosti in odlični!

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 7.9.2009 ob 11:52

Bučke sicer niso moja favorizirana hrana in zdaj v bistvu vem zakaj. Praviš da moraš iz njih izcediti vodo ,ker je ta strupena. Evo to pa prvič slišim, nisem vedel da so bučke v bistvu strupena hrana. Me pa ta ugotovitev še bolj potrjuje da jih ne bom jedel tudi v prihodnje ,tko da hvala za to informacijo.

LP

Abby  

kuha že od: 25.7.2008

Št. objav: 16

Objavljeno 7.9.2009 ob 12:28

Je res voda od bučk strupena?? Jaz jih ogromno uporabljam in vodo iz njih iztisnem samo, kadar jih naribam.

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8688

Objavljeno 7.9.2009 ob 12:41

Od kod je pa to zdaj privlečeno ...da so bučke strupene? Še svoj živi dan nisem stisnila nobene bučke, razen seveda, ko sem jih ribala za "bučnico", da ne bi bilo testo preveč mokro.

Pozdravček!

miis  

kuha že od: 24.3.2008

Št. objav: 173

Objavljeno 7.9.2009 ob 19:00

Jezen

Tako pripravljene bučke so meni 1A, le da jih jaz nikoli ne nasolim in odcejam. Tudi jaz prvič slišim, da je voda iz bučk strupena... Zraven pa ponavadi pripravim krompir v kosih ali pire. Namesto timijana pa ponavadi uporabim koper.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 7.9.2009 ob 20:18

Vesel

TOTALNA NEUMNOST, jasno. Če bi bila voda strupena, bi bile seveda tudi bučke. Gobica001, od kod ti ta ideja? Prosim, popravi to v receptu, da ne bo nepotrebnega zavajanja.

Moram reči, da je vsako odcejanje bučk in kumar čista neumnost, ker s tem zavržemo ravno tisto, kar je dobro: vitamine, minerale,.... Izjema je, kadar želimo pač manj tekočine, kot je npr, bučnica, kar je napisala že dragička. Povsem odveč je soljenje PRED kuho, ker brez potrebe bučke oddajo vodo. Solimo pač, ko so že zdušene, s tem se manj vode izcedi iz bučk. (v ozadju je povsem jasna razlaga, povezana z difuzijo, da ne zapadem v strokovne razlage bom tule končala).

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 7.9.2009 ob 20:28

Jezen

Še nekaj te moram vprašati, Gobica 001, a tiste 0,3 ml odmeriš z navadno ali elektronsko pipeto? Sploh veš, koliko je to? 1ml je 1 kubični cm, 0,3ml je torej tretjina kubičnega cm, še malo manj. S tem pač ne razredčiš 200ml smetane, se ti ne zdi? Vsekakor je to manj tekočine kot jo je običajno na smetani, ko lonček odpremo.

elaphus  

kuha že od: 27.9.2002

Št. objav: 6945

Objavljeno 7.9.2009 ob 21:03

Hja, ljubčki, vsi zelo površno berete - to, da je voda bučk strupena, piše samo v pripravi za telebane. Potemtakem je verjetno strupena samo za telebane (hm, od zdaj naprej bom vse bučke res temeljito ožela, predvsem tiste, ki jih bom jedla tudi sama).

lp

petardica  

kuha že od: 15.9.2008

Št. objav: 728

Objavljeno 7.9.2009 ob 21:24

Jaz pa jih naribam, posolim in dodam malo kisa.Pustim in odcedim.Če jih okisamo se med kuhanjem ne razkuhajo in ostanejo čvrste. Take so meni všeč.

Lejla13  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 390

Objavljeno 8.9.2009 ob 9:04

Postopek za dušene bučke se da napisat v nekaj stavkih. Oprosti Gobica001, ampak tale tvoj je res čisto mimo.

Sveže mlade bučke nakockaš, starejše prej olupiš, vržeš na popražen česen, soliš, popraš, dodaš baziliko, timijan in podušiš do mehkega. Na koncu lahko zamešaš smetano ali pa tudi ne. In to je vsa kunšt.

Enako dobre so tudi iz skrinje, jaz jih le na pol odtajam, da ja ostane čimveč tekočine.

Hedonist le poskusi, saj razen krompirja zraven prav fajn paše tudi kakšen lep kos mesa.

L.p.

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 8.9.2009 ob 9:16

Zdi se, da se je Gobica001 čisto ustrašila po številnih komentarjih, ki jih je povzročilo navodilo o stiskanju strupene vode iz bučk. Po mojem bo recept kmalu popravila. Vzrok za sporno navodilo je lahko dejstvo, da je kje slišala, da so določene buče res strupene, in sicer tiste okrasne. In ker med bučami lahko pride do križanja, se lahko ta strupenost tudi prenese. Vendar bučke, ki jih uživamo zagotovo niso strupene, za to poskrbijo že pridelovalci (preprečevanje križanja med okrasnimi in užitnimi vrstami). Obstaja preprost test užitnosti: Okrasne buče, tiste ki so strupene, so grenke. Užitne buče in bučke nikoli niso grenke.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.