Torta "Zvezdno nebo"

torta s čokoladnim in borovničevim nadevom, primerna tudi za otroke

Katja D  Izvor: moj recept
Torta "Zvezdno nebo"
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za tortni model velikosti 24 × 24 cm

Za biskvit:

6 jajc (velikosti M)

150 g sladkorja

150 g ostre moke

2 žlički pecilnega praška

Za oblat iz krhkega testa:

100 g moke (tip 500)

10 g masla (sobna temperatura)

40 g sladkorja

1 jajce (velikost S ali M)

Za čokoladni nadev:

150 g mascarponeja

250 ml sladke smetane za stepanje

150 g jedilne čokolade

2 vrečki kremfix-a

Za borovničev nadev:

100 g mascarponeja

250 ml sladke smetane za stepanje

500 g ameriških borovnic ali 400 g gozdnih borovnic

2 vrečki želatine fix-a

agavin sirup in/ali sladkor v prahu (po potrebi)

Za navlažitev biskvita:

200 ml vode

malo arome vanilije

Za okrasitev:

1. možnost:

maslena krema (tj. dobro zmešano maslo in sladkor v prahu)

tičino masa, obarvana na rjavo (npr. s kakavom)

zvezdice iz bele tičino mase

ali

2. možnost:

temen čokoladni obliv

zvezdice iz bele čokolade

Postopek

Najprej pripravimo biskvitno testo: jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom stepemo v zelo trd sneg. Rumenjake s sladkorjem temeljito stepemo, da dobimo svetlo rumeno zmes. V zmes rumenjakov in sladkorja nežno vmešamo sneg, potem pa počasi dodajamo še presejano moko s pecilnim praškom.

Tortni model (s snemljivim obročem) na dnu obložimo s peki papirjem ali aluminijasto folijo. Če tortni model nima obloge proti prijemanju, stene obroča malo namastimo z maslom ali margarino.

Biskvit pečemo v vnaprej ogreti pečici pri 180 stopinjah. Imamo dve možnosti:

1. V tortni model vlijemo vso maso in jo pečemo približno 40 do 45 minut. Ohlajen biskvit prerežemo na dva oblata.

2. V tortni model vlijemo pol mase in jo pečemo približno 20 do 25 minut. Ko je oblat pečen, pekač na hitro očistimo, ga ponovno obložimo s peki papirjem (ali alu folijo) in v njem spečemo še drugo polovico mase (drugi oblat).

Tortni model očistimo in ponovno obložimo s peki papirjem (sten pekača ne mastimo), nato pripravimo še oblat iz krhkega testa: iz vseh sestavin na hitro zamesimo krhko testo, testo razvaljamo na velikost pekača in ga spečemo v pečici, ogreti na 190 stopinj (peče se približno 10 minut). Ko je testo pečeno, ga previdno vzamemo iz pekača. Hladi naj se na rešetki.

Medtem ko se oblati hladijo, pripravimo oba nadeva.

Čokoladni nadev: V večji posodi z električnim mešalnikom zmešamo mascarpone in sladko smetano, da dobimo gladko zmes, nato dodamo stopljeno čokolado. V dobljeno zmes ob stalnem mešanju vsujemo obe vrečki kremfixa. Dobro stepemo.

Borovničev nadev: Če nadev delamo iz ameriških borovnic, jih v mikserju na hitro zmeljemo in dobljeno kašo precedimo (ostanke lupin in peške zavržemo). Če nadev delamo iz gozdnih borovnic, jih ravno tako v mikserju na hitro zmeljemo, precejanje pa ni potrebno. Kašo po potrebi osladimo z agavinim sirupom ali sladkorjem v prahu (vmešamo ga z žlico). V večji posodi z električnim mešalnikom zmešamo mascarpone in sladko smetano, da dobimo gladko zmes, nato dodamo še borovničevo kašo. V dobljeno zmes ob stalnem mešanju vsujemo obe vrečki želatine fixa. Dobro premešamo in poskusimo, ali je nadev dovolj sladek. Če je prekisel, dodamo še malo sladkorja v prahu.

Obroč tortnega modela znotraj oblečemo s prozorno kuhinjsko folijo. Postavimo ga na pladenj, na katerem bomo torto servirali. V obroč najprej postavimo oblat iz krhkega testa. Na oblat razporedimo čokoladni nadev in ga lepo pogladimo, nato nanj položimo prvi biskvitni oblat. Oblat s pomočjo silikonskega čopiča navlažimo s 100 ml vode, v katero smo zamešali malo arome vanilije (po okusu). Na oblat razporedimo borovničev nadev. Nadev lepo pogladimo, nato nanj položimo drugi biskvitni oblat. Tudi ta oblat navlažimo s 100 ml vode, v katero smo zamešali malo arome vanilije.

Torto pokrijemo in jo vsaj za 12 ur postavimo v hladilnik. Potem previdno odstranimo tortni obroč in folijo. Torto okrasimo. Predlagam dva možna načina:

1. Torto na vrhu in ob straneh premažemo z masleno kremo (pripravimo jo tako, da z električnim mešalnikom dobro zmešamo maslo in sladkor v prahu). Obložimo jo z rjavo obarvano tičino maso in okrasimo z belimi zvezdicami.

2. Torto na vrhu in ob straneh oblijemo s temnim čokoladnim oblivom ter okrasimo z zvezdicami iz bele čokolade.


Opombe

Pri pripravi borovničevega nadeva priporočam, da ga za vsak slučaj pustite malo stati (če je toplo, kar v hladilniku), da se začne strjevati, šele potem z njim nadevate torto. Če se vam bo po 10 minutah počivanja zdel še preveč tekoč, vanj vmešajte še eno vrečko želatine fixa ali kremfixa.

Če boste torto oblekli v tičino maso, predlagam, da masleno kremo pripravite iz masla, ki ga kratek čas segrevate v mikrovalovni pečici (v moji mikrovalovki je zadoščalo 30 sekund pri polni moči). Tako bo krema zelo mehka in jo boste lahko namazali zelo na tenko. Jaz sem jo pripravila iz 120 g masla in približno 3 zvrhanih žlic sladkorja v prahu, pa mi jo je še nekaj ostalo.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

gogad  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 3697

Objavljeno 18.1.2010 ob 16:46

Zelo vesel

Dobra torta,naredila za taščo.Nisem delala krhkega testa ,ker imam manjši pekač in bi prišlo previsoko.Biskvit ,mi je bil res všeč in od sedaj delam tega.Zgleda da sem kiksnila pri čokoladnem nadevu,ker mi je prišel kar trd.Mora tak biti ali sem premalo stepla?Prosim za odgovor ,da vem za drugič.Zvzdice sem delala iz marcipana in posula s kokosom.

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 18.1.2010 ob 21:20

gogad, ko sem ustvarila to torto, sem improvizirala s čokoladnim nadevom. Bil je bolj gost, kot sem pričakovala, vsekakor pa ne trd. Sem pa kasneje razmišljala, ali je kremfix sploh potreben, saj je mascarpone tako gost, da zgosti celotni nadev. Ko bom naslednjič delala, bom še malo improvizirala. Če tebi uspe kakšna izboljšava, pa kar poročaj.

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 24.1.2010 ob 17:42

gogad, lepa tortica

gogad  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 3697

Objavljeno 24.1.2010 ob 17:54

Zelo vesel

Hvala Katja,vsi so torto pohvalili in tudi čokoladni nadev jim je bil všeč.Bom pa drugič spustila želatino fiks,pa da vidimo.

lp goga

tej_a  

kuha že od: 10.10.2005

Št. objav: 362

Objavljeno 5.6.2014 ob 9:26

Čokoladni nadev: ali se ne zmiksa najprej sladka smetana in potem doda maskarpone oz. maskarpone se samo primeša? Nato se ročno še vmeša stopljena čokolada? Zakaj pa se kremfix na koncu vmeša? V navodilih na kremfiksu je namreč navedeno, da se vmeša v sladko smetano? Hvala.

Katero sladko smetano pa uporabljate alpsko se pravi živalsko ali rastlinsko?

Kako pa se naredi borovničev nadev (isto sprašujem kot za čokoladnega)? Ali se lahko uporabi katero drugo sadje namesto borovnic npr. jagode? Ali se lahko uporabi tudi zamrznjeno sadje? Hvala.

Prosila bi za natančna navodioa. Hvala.

Ali krhkega testa nič ne navlažimo?

gogad  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 3697

Objavljeno 5.6.2014 ob 23:02

Zelo vesel

Teja,preberi tudi mnenja..kot pišem je meni prišla čokoladna krema trda,sploh ni potrebe po kremfiksu...jaz sem smetano stepla in potem dodala mascarpone...zmiksala samo malo,da se je vse povezalo potem dodala stopljeno čokolado in spet vse zmiksala ...isto narediš z borovnicamo..sevede lahko dodaš drugo sadje..sem delala z zmrznjenemi borovnicami ,malo zmehčanimi da se je lepo zmiksalo..Za krhko testo ne vem ,ker ga nisem delala..

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 11.6.2014 ob 12:58

Teja, jaz vedno uporabljam živalsko smetano.

Krhkega testa nič ne vlažim, se samo malo navlaži od nadeva, pa še fajn mi je, če ostane precej "pusto".

Od kar sem ustvarila tole torto, je preteklo že kar precej vode, tako da zdaj nadev delam že malo drugače (na podlagi izkušenj). Če delam nadev s sadjem, najprej stepem sladko smetano, posebej pa zmešam mascarpone in sadje (delam z jagodami, malinami, borovnicami ali zmrznjenimi višnjami - vso to sadje vedno najprej zmiksam). Potem vse skupaj zmešam in dodam želatino fix (se mi najboljše obnese). Glede količine želatine sledim navodilom na vrečki. Če nisem prepričana, da se bo krema res strdila, jo postavim v hladilnik in malo počakam, da vidim, če se začenja strjevati. Do zdaj še ni bilo problema.

Čokoladno kremo pa zdaj delam tako, da v mascarpone zamešam stopljeno čokolado. Nastane zelo gosta zmes, ki ji potem običajno dodam še stepeno sladko smetano, da postane bolj rahla. Če se mi zdi vse skupaj preveč tekoče, dodam kakšen krem fix ali želatino fix, kar imam ravno pri roki.

Skratka, improviziram - prilagajam se temu, koliko kreme potrebujem (če jo potrebujem več, vedno kombiniram mascarpone in smetano), pa seveda temu, kaj je "glavna" sestavina (čokolada ali sadje). Poglej še kakšen moj recept, pa boš videla nekaj mojih krem z natančno opredeljenimi sestavinami

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.