Mesni Haše vs. Dušeno Zelje

v receptu je napisana priprava neke vrste "hašeja" s prilogo dušenega zelja

Dereck  Izvor: Hmm... ne bi vedel
    mesne jedi: mešano meso
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 2-4 osebe

5 dag grumpov (maščobe)

zajetna pest na grobo sesekljane čebule (poskusite jo sesekljati tako, da jo boste kasneje v sami jedi lahko dodobra okusili in vanjo tudi ugriznili)

približno 50 dag mletega mesa (lahko ga je tudi manj ali več, odvisno od tega, kako radi ga imate)

5 dag moke

sesekljan česen

1 dl penine (priporočam znamko Asti, rumeni muškat, polsuh - če nimamo penine, je dobro tudi navadno belo vino, a za vrhunski okus priporočam penino)

sol in poper

peteršilj, ki ga na drobno sesekljamo

Sestavine za dušeno zelje, ki ga postrežemo kot prilogo - namesto krompirja ali riža :

ena zeljna glava

kumina

sol

olje (ena majhna žlička ali po potrebi več)

žlica moke, ki zelje kasneje malce zgosti (deluje kot jušni prenih)

veliko strokov česna (vsaj 4 do 5), za priokus lahko dodamo tudi nekaj žajblja ali timijana

Postopek

Potek (opomba! vse mase so zaokrožene na cca. in odvisno je od vas, koliko nečesa boste uporabili, saj se vse skupaj lahko prilagaja).

Na približno petih dekah maščobe pražimo čebulo, vse do tja, da čebula "spusti" svoj sok, a tukaj se praženje ne konča. Čebulo je treba pražiti tako dolgo, da se posuši ves čebulni sok. Nato dodamo mleto meso in ga prav tako pražimo tako dolgo, da se posuši tudi mesni sok. Za tem dodamo moko, h kateri lahko po lastni želji marsikaj umešamo (od pecilnega praška, pa vse tja do vanilijevega sladkorja). Moka se nato praži skupaj s čebulo in mesom. Ko boste začutili, da se moka že prijema na posodo, vse skupaj zalijemo z do dva dl kropne vode, katero poprej zavremo, dokler ne začne vreti. Prav ta krop bo kasneje posrkal okus čebule in ga nekako prenesel na meso.

Glede dišav imamo več izbir. Lahko jih dodamo sedaj, med vretjem ali pa počakamo, da jed dokončno skuhamo in jih dodamo na koncu. Sam sem pobudnik druge možnosti, saj tako dišave in začimbe pridejo veliko bolj do izraza. "Haše" pustimo vreti od pol do ene ure. Odvisno od količine vode, s katero smo haše zalili, saj ga je sproti treba po potrebi še dodatno "zalivati," saj se večina vode absorbira v zrak (se zaradi vrenja sublimira). Čas vretja je še bolj odvisen od vrste mletega mesa (ali prevladuje govedo ali svinjina) in njegove starosti, saj vsi vemo, da je treba starejše meso že nasploh kuhati dlje. Proti koncu, ko vidimo, da je meso že dovolj kuhano in je večina vode izhlapela, ga na koncu še malo popečemo in prilijemo penino ali vino.

Sedaj jed ne sme več vreti, pač pa se le še malce "pokuha". Sedaj napoči pravi čas za dodajo soli, popra in peteršilja. Naj omenim le še to, da prijatelj k temu večkrat doda tudi limonin sok. A glede tega se odločite sami. Vredno je poizkusiti. Morda vam bo okus všeč.

Potek :

poprej očiščeno in poljubno narezano zelje poparimo, odcedimo in skuhamo do mehkega v osoljeni vodi, v kateri so dodani tudi kumina in timijan oz. žajbelj (ali celo oboje - kakor želite). V ponev nalijemo olje in ga močno segrejemo. Nato k olju primešamo najprej moko, nato zelje! in na koncu še česen! (glejte, da boste upoštevali pravo zaporedje, saj v primeru neupoštevanja jed ne bo uspela). Treba je najti pravi "tajming" kdaj je olje dovolj segreto. To najlažje kar zavohamo ali pa slišimo, ko se začne "cvreti". Vse to skupaj nato dušimo, dokler zelje ne postane ohlapno. Če dušeno zelje serviramo z zgoraj omenjenim mesom, lahko tudi k zelju (po želji) dodamo žlico ali dve vina (tudi rdečega).


Opombe

Priznam, da jed ni ena izmed najnasitnejših, zato sam zraven največkrat odrežem tudi zajeten kos kruha. Belega, seveda.

Poskusite narediti jed tudi sami, pri tem pa popazite, da bo vaša "stranka" lačna. Saj veste kako pravijo "Lakota je najboljši kuhar". In če boste zeeelo lačni, vam bo drugače še tako slaba jed teknila bolj kot si lahko mislite. A to ne mislim za to jed, ta bi vam teknila tudi, kadar bi bili siti.

En lep pozdrav in želim vam uspešno pripravo jedi - je vredna greha ! ;)

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.