Karamelna torta

Torta s karamelom in čokolado

Vendelina jr.  Izvor: moj umislek
Karamelna torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za obod 26 cm

Za biskvit:

6 jajc

6 žlic sladkorja

6 dag temne čokolade

6 žlic gladke moke

1 dl gazirane mineralne vode

ščepec soli

Karamelna omaka: delamo jo dvakrat in sicer enkrat jo uporabimo kot sestavino za kremo, drugič pa kot karamelni preliv za dokončanje torte).

Sestavine za omako kot komponento kreme:

15 zvrhanih žlic sladkorja

1,5 - 2 dl smetane

1 dl ruma (lahko navaden, lahko svetel)

Karamelna omaka kot preliv za dokončanje torte:

15 zvrhanih žlic sladkorja

1,5 - 2 dl smetane

Preostale sestavine:

50 dag temne čokolade

5 dl sladke smetane

150 g grškega jogurta

150 g mascarponeja

2 vrečki želatine fix

Postopek

1. En dan prej naredimo osnovo za pariško kremo in sicer tako, da 50 dag temne čokolade in 5 dl sladke smetane zmešamo. Tvarino ohladimo in jo pripravimo za naslednji dan.

Prav tako lahko pripravimo karamelno omako, ki jo bomo uporabili za kremo. Pripravimo dve kozici. S karameliziranjem začnemo v večji kozici. Sladkor naj pokrije dno (npr, kakih 5 žlic sladkorja, več ne gre naenkrat), kanemo še nekaj kapljic vode in potem segrevamo in čakamo, da se začne delati karamel. Ko se sladkor karamelizira, odmaknemo s štedilnika, dolijemo smetano (se naredi pena) in to mešamo. To kozico premaknemo na drugo ploščo, ki je blago ogreta. V drugi kozici pa karameliziramo še preostali sladkor (npr. 5 žlic naenkrat) in ta karamel dodajamo v večjo kozico in malo premešamo. Ko smo v treh verzijah naredili karamelno omako, jo premešamo, odstavimo z ognja, dolijemo rum, premešamo in počakamo, da se shladi. Omako bomo uporabili pri pripravi kreme.

2. Biskvitno podlago bomo delali v dveh kosih. Ena bo imela premer 24 - 26 cm, druga plast testa pa bo imela 13 - 15 cm (najmanjši obseg raztegljivega obroča). Zato je udobno, da najprej na plitvem pekaču dimenzij 42 x 35 cm preverimo, kako postaviti posodo za torto in obroč za torto (v katerem bomo pekli manjši biskvit), pripravimo pekače in peki papir in se šele nato lotimo mešanja testa.

Priprava biskvita gre takole:

stopimo 6 dag čokolade, vmešamo 6 beljakov in sol v trd sneg,

vmešamo 6 rumenjakov in 6 žlic sladkorja v penasto kremo.

Jajčni mešanici dodamo stopljeno čokolado in mešamo dalje,

tej mešanici vmešavamo moko, vsako žlico posebej,

po treh žlicah moke dodamo mineralno vodo in nadaljujemo z vmešavanjem moke. V to maso blago vmešamo sneg.

Maso potem razdelimo v oba pripravljena pekača. 2/3 mase gre v veliko posodo za torto, 1/3 pa v obroč z majhnim premerom.

Pečemo 19 minut na 180 stopinjah.

3. Večji biskvit po kakih 10 minutah peke prestavimo na krožnik, na katerem bomo delali torto. Obilno in izdatno ga navlažimo z 2/5 karamelne omake (to znese približno 1,5 dl), ki smo jo naredili prejšnji dan in pokrijemo s folijo, s katero preprečimo nepotrebno izsuševanje. Manjši biskvit damo na papirnat krožnik in prav tako namažemo s karamelno omako in pokrijemo s folijo.

4. Zmešamo grški jogurt in mascarpone in v to tvarino vmešamo 1 vrečko želatine fix. Potem stepemo stopljeno smetano s čokolado in jo vmešamo v želatinirano belo tvarino. Če se zdi, da se zadeva malo grudiči, nič hudega. Damo še pol vrečke želatine fix. Nakar dolijemo vso karamelno omako in premešamo. Mešalnik mora puščati lepo vidne sledove metlic. Dodamo še zadnjo polovico želatine in premešamo.

5. Obroč, oblečen v alu-folijo namestimo okrog biskvitne podlage. Vsipamo dobro polovico kreme iz prejšnje točke in poravnamo kremo. Položimo manjši biskvit. Nadaljujemo z vsipavanjem druge polovice kreme. Na vrhu poravnamo. Glede na količine, bi moral biti rob obroča kak 1,5 cm višji, zato se kreme ne da lepo poravnati z glazurnim nožem. Namesto tega je bolje, da se finalno ravnanje izvede s silikonskim čopičem, ker dobi krema zanimivo nazobčano teksturo. Tako pripravljena torta gre za 3 ure v hladilnik.

6. Delamo karamelni preliv. Pripravimo dve kozici. S karameliziranjem začnemo v večji kozici. Sladkor naj pokrije dno (npr, kakih 5 žlic sladkorja, več ne gre naenkrat), kanemo še nekaj kapljic vode in potem segrevamo in čakamo, da se začne delati karamel. Ko se sladkor karamelizira, odmaknemo s štedilnika, dolijemo smetano (se naredi pena) in to mešamo. To kozico premaknemo na drugo ploščo, ki je blago ogreta. V drugi kozici karameliziramo še preostali sladkor (npr, 5 žlic naenkrat) in ta karamel dodajamo v večjo kozico. Nastane gost tekoč karamelni preliv, ki ga zlijemo na torto in počakamo, da se preliv razleze. NE prelivamo, NE mažemo, ker lahko vsak tak gib povzroči luščenje zgornje plasti kreme in potem nastane madež v karamelnem prelivu. Če smo delali prav, imamo sijoč gost in dišeč karamelni preliv na kremi. Na sobni temperaturi počakamo kakih 20 minut, potem gre torta spet v hladilnik, kjer je najmanj 8 ur.

7. Pred serviranjem odpremo obroč, snamemo folijo in z glazurnim nožem poravnamo rob torte.


Opombe

Ko se karameliziranemu sladkorju doda smetana, mora priti do penaste reakcije. Če se zmes ne openi, se bo omaka sesirila. Torej, če vam pri dodajanju smetane pena ni nastala, ponovite ves postopek in se opremite s potrpežljivostjo.

Prikaz izdelave je tule:

http://www.kulinarika.net/album.asp?hash=8j29v0w51tv9a5

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 30.10.2009 ob 17:26

Pravzaprav je čisto enostavno: sladkor sem dala v kozico in segrevala, dokler se ni raztopil in dobil lepo rjavo barvo. Pladenj sem obložila s peki papirjem, nato sem z žlico zajemala tekočo karamelo in delala vzorčke. Na začetku (s polno žlico) sem delala debelejše vzorčke, ko pa je bilo že bolj malo karamele na žlici, so nastajali tenki karamelni laski, ki sem jih prepletala od ene strani vzorčka na drugi. Ohlajene vzorčke sem sestavljala/lepila s pomočjo tekoče karamele. Priporočam tudi uporabo rokavic iz lateksa pri sestavljanju, ker se na karameli hitro poznajo prstni odtisi.

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 31.10.2009 ob 5:55

Tale torta tudi mene dolgo mika.

Zanima pa me ,stana.r. ali si v sladkor za okrasek dala tudi malo vode in ali si segrevala na visoki temperaturi ali ne?

Hvala vnaprej in seveda čestitke za enkraten izdelek.

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 31.10.2009 ob 8:28

Hvala :) Ti kar naredi, ker je torta res izredno dobra.

Sladkor sem 2x karamelizirala (delala z manjšo količino in sem imela premalo). Prvič sem dala par kapljic vode, drugič brez (pozabila) in v obeh primerih je bilo v redu. Na začetku sem imela višjo temperaturo, ko pa se je sladkor začel raztapljat, sem znižala.

Jaz žal nimam smisla za risanje in pri meni pride v poštev samo abstraktna umetnost ;)

Lahko pa naredite tudi tako, da narišete/prerišete vzorček preko katerega položite peki papir in vlivate karamelo.

anajtatt  

kuha že od: 30.12.2008

Št. objav: 1

Objavljeno 13.12.2009 ob 17:50

Vesel

Ker nameravam delat po opisu sodeč to zelo dobro torto,me zanima ali katera zna delat karamelazirane laske,Dala bi jih na torto za okras,ker se mi zdijo nekaj posebnega.

Hvala in lep pozdrav

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 13.12.2009 ob 21:53

Anajtatt, nisem jih še delala, predvidevam pa, da se tenek curek karamele vleče tako, da nastajajo laski.

KornelijaPT  

kuha že od: 27.12.2006

Št. objav: 73

Objavljeno 1.1.2010 ob 7:07

Danes sem se lotila delat to torto. Delala sem karamel. Vse je šlo dobro ampak, ko sem na koncu vmešala rum v karamel, so se naredile flokulice, torej, verjetno se sesirilo! . Delala sem iz včeraj kupljene rastlinske smetame (takšne, kot je na slikah). Ne vem, ali je tista flokuliranost normalna, da tako mora biti, ali pa sem delala kaj narobe. Če je narobe, pa ne vem kaj sem mogla narediti narobe. Prosim za nasvet.

Hvala

KornelijaPT  

kuha že od: 27.12.2006

Št. objav: 73

Objavljeno 2.1.2010 ob 11:59

Pozdravljeni!

Ker sebe ne smatram za dobro kuharico, sem se zelo pazljivo lotla tega, tako hvaljenega recepta. Natančno sem prebrala vsako črko in pregledala vsako sliko. Napotkom sem tudi natančno sledila, saj jo je dala oseba, ki je od vseh na Forumu tako zelo spoštovana. Po tem pa zadeva le ni izpadla kot je treba. Na to sem se lotila interneta in iskala še druge informacije na to temo. Rezultati povzvedovanja:

- Čeprav se rubrike o izvoru recepta (država izvora) lahko spusti, gospa Vendelina jr. Je poudarila da je recept »njen umislek«. Že po hitrem in površnem iskanju po internetu je postalo jasno, da to niti slučajno ni tako.

- Ni šlo za večnadstropno torto, kot sem prvotno sklepala na podlagi napotkov o velikosti pekač in tudi ne za »umetniško svobodo«, ampak, kot se po drugih zadevah da sklepati, za nesposobnost avtorice da izračuna koliko mase potrebuje za določeno velikost pekača.

- Ker sem želela super torto in zaupala avtorju in njenim tako zelo preciznim napotkom, sem kupila ta boljšo (seveda:temno) »čokolado za kuhanje« in brez pomislekov sem sledila napotkom in dala za en dan na teraso (saj ne zmrzuje) »počivati«. Danes pa sem imela, kot kamen trdo in grenko, skoraj neužitno maso. Tako se postavi vprašanje kom so ti napotki pisani? Tisti, ki vejo, jim tako in tako niso potrebni. Če so za nevedneže, po tem naj ne bi bili izpuščeni pomembni podatki in naj nas ne terjajo zapravljanje časa za dodatno delo in stroške okoli ponovnega taljenje strjene čokoladne mase

- Karamel sem naredila tudi kot je napisano. Se je spenilo, po tem po alkoholu se pa sesirilo! Dobro, to še ni tako hudo—sem mislila. Danes poskusim mešanico in je katastrofa. Kar greni zaradi preveč ruma. Mogoče je avtorica mislila 1 centiliter in ne pa 1 deciliter! Kot sem opazila, avtorica je druge i te kako ostro kritizirala zaradi tovrstnih napak. Namreč, na enem mestu sem našla da gospod Goljat daje samo nekaj kapljic limone. To pomeni, da bi mogoče lahko dali nekaj kapljic ruma in ne pa cel deci.

- Bilo je vprašanj, ali je rum nujno potreben. Iz tega sledi, da ni nujen, se ga lahko nadomesti z limono in nikakor ni nujen v tako ogromni količini kot je avtorica trdila.

- Enako tako moram omeniti, da ta torta z toliko ruma NI PRIMERNA ZA OTROKE. Nemreč, rane se tako in tako ne čistijo z alkoholom (kot kaj avtorica odgovarja na enem mestu!), a pri majhnih otrocih je PREPOVEDAN tudi na kožo saj se lahko resorbira in otroka zastruplja.

- Da bi vse naredila užitnim (čeprav imam zelo rada čokolado), sem v čokoladno maso mogla dati dvojo dozo mlečnih izdelkov in samo tretjino tako alkoholiziranega (in z tem tudi grenkega) karamela, a še vedno je grenkoba in moč ruma močno izstopa. In svoji vnučki je ne bom mogla dati. Niti jedla je ne bi.

- Tudi z to »korekcijo«, okusi niso harmonični ampak je vse »robustno« in preveč »težko«, nasploh, če bi kremo mogla jesti samo, brez testa, kot je po napotkih avtorice.

- Razen tega, količina kreme niti najmanj ni prilagojena količini testa. To pa tudi ne govori o strokovnem pristopu avtorice. Seveda! Krema ne bo propadla. To da bom še mogla pol leta jesti ostanke in vlačiti kremo po skrinji, ali celo ulico »fujtrati« z ostanki, ni opravičilo avtorici za nestrokovnost in »šlamparijo«.

KornelijaPT  

kuha že od: 27.12.2006

Št. objav: 73

Objavljeno 2.1.2010 ob 12:00

- Po pobranih informacijah, karamlni preliv se pa NE DAJE NA KREMO ampak se je daje na golo testo. Pod karamelom se krema topi, a rezati se tudi ne da. Napotke lahko najdete npr tudi na KulSlo pri Doboš torti

- V enem od novejših forumov sem ugotovila, da so tudi drugi ugotovili enako, kot se je meni zdelo: da želatina v to kremo ni potrebna (saj že sama čokolada se strdi kot kamen). Ker je gospa avtorica tudi sodelovala v teh pogovorih, bi mogla popraviti podatke na svojem »umisleku« in ne dajati naprej krivih informacij. Ja, nič nam ne bo zaradi tistih dveh želatinah!…..Ampak, ali smo res kante za smeti zaradi tujih napak? In zakaj bi si delali dodatnih stroškov če ni treba!

- Tudi to nisem prepričana, ali karamelna omaka lahko »navlaži« biskvit. Nisem poskusila, raj sem se zanašala na one napotke, katere je s seminarja od g. Goljata prenesla na ta forum ena članica.

- Enako tako lahko privarčujemo na staniolu, saj se v teh teflon pekačih nič ne zalepi na strani in vaditi iz modela ni noben problem. Ampak, dejansko niti ni treba dati nazaj v model, saj je krema precej trda in ne razleze. Ampak, to bi mogla vedeti in ugotoviti že avtorica, če naredi svoje torte.

- In na koncu: torta na sliki je čudovita, ampak dvomim, da jo je naredila avtorica. Forma in videz ne odgovarjata danim napotkom.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 2.1.2010 ob 13:52

Jezen

KornelijaPT, torto (in rezine) je naredila stana.r, kar se več kot lepo vidi po podpisih ob fotografijah. Poglej njene fotke. Ena fotografija pa je las Vložene marelice. Torej sploh nisi prebrala ampak kritiziraš kar na pamnet. Nefer, se ti ne zdi?

Sem imela priliko jesti karamelne kocke po tem receptu (in še zdaleč nisem edina, ki sem jih jedla, ob istem času, z istega pladnja, spekla jih je ista stana.r). In nobeden med nami ne bi podpisal drugega kot to, da so bile odlične. Najmanj to. Če bi prebrala še vse komentarje na 3 straneh pod recpetom, bi se tudi kak staninnm nasvet našel. Tak, vreden upoštevanja.

Ker si si vzela toliko časa, da si povsem sesula ta recept, bi bilo lepo, če bi bila še malo samokritična. Očitati, da torta z alkoholom ni za otroke? Saj si ti vedela, kdo jo bo jedel, lepo prosim. Niti v naslovu, niti v napotkih ne piše, da je namenjena otrokom.

tulka  

kuha že od: 9.8.2008

Št. objav: 2960

Objavljeno 2.1.2010 ob 14:52

KornelijaPT, lahko se zaneseš, da tako avtorica recepta in fotografij preverita količino sestavin in recept preizkusita, preden ga objavita.

Kolikokrat tudi meni ni uspela karamelna ali kakšna druga krema, vendar za to nikoli nisem obdolžila avtorja recepta! Kako neki je uspelo drugim, če je kriv recept?

O alkoholu je dovolj povedala rimljanka.

Če boš vlekla vzporednice s kuharskimi veščinami ter aktivnostmi nekoga na forumu... lepo prosim, no. Kakšno vezo ima to?

In še zadnje vprašanje: iz česa si sklepala, da gre za večnadstropno torto? Kaj pa fotografije ob receptu?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.