,rižote

Rižota z morskimi sadeži v parmezanovi košarici

atraktiven način serviranja rižote z morskimi sadeži.

Rižota z morskimi sadeži v parmezanovi košarici
    morska hrana: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 4 osebe.

280 g riža

2 srednje veliki čebuli

2 srednje velika korenčka

1 majhen strok česna

kakor krhelj pomaranče velik kos gomoljne zelene

1 jušna žlica janeževega žganja (pernod, pastis, ouzo, ...)

500 g zmrznjenih morskih sadežev

2 l čiste ribje juhe ali ribje osnove

sol in sveže mleti beli poper

1 čajna žlica posušenih koprovih listkov

2 ali 3 jušne žlice olivnega olja

majhen šopek svežega peteršiljevega listja

2 dl suhega belega vina

2 do 3 majhne kockice masla

parmezan v kosu

Postopek

Najprej pripravimo parmezanovo košarico: dno ponve, ki jo lahko damo v pečico, obložimo s peki papirjem. Na peki papir drobno naribamo parmezan (naj bo parmezana toliko, da popolnoma pokrije dno ponve). Ponev postavimo v pečico ogreto na 220 stopinj in parmezan pečemo le toliko časa (približno 5 minut), da dobi zlato - rumeno barvo. Pazimo, da ga ne zažgemo. Parmezan se bo najprej začel topiti, nato bo začel spreminjati barvo. Ko dobi zlato - rumeno barvo, ponev vzamemo iz pečice ter parmezan na peki papirju vzamemo iz ponve (bodimo previdni, kajti parmezan bo zelo vroč). Takoj ga skupaj s papirjem položimo na narobe obrnjeno skledo (peki papir naj bo obrnjen navzgor). Oblikujemo košarico in ko se sir nekoliko ohladi, odstranimo peki papir. Pustimo, da se košarica na skledi popolnoma ohladi. Nato jo snamemo s sklede in položimo na servirni krožnik.

Čebulo in česen drobno sesekljamo, korenček narežemo na kolobarje, gomoljno zeleno narežemo na drobne kockice. Ribjo osnovo ali čisto ribjo juho zavremo in pazimo, da ves čas rahlo vre. Lonec segrejemo in vanj vlijemo olivno olje. Takoj za tem dodamo čebulo in jo pražimo toliko, da ovene. Dodamo riž, premešamo in pražimo, da ostekleni. Nato ga zalijemo z belim vinom, dodamo korenček, česen in gomoljno zeleno, premešamo in na srednje močnem ognju med mešanjem kuhamo, dokler riž ne vpije vina. Potem dodamo zajemalko juhe ali osnove in spet med mešanjem kuhamo, dokler ne začne primanjkovati tekočine. Dodamo naslednjo zajemalko in postopek ponavljamo, dokler ni riž skoraj kuhan. Nekaj minut pred koncem dodamo morske sadeže, po okusu solimo in popramo, dodamo koprove listke, prilijemo janeževo žganje, premešamo in kuhamo še toliko, da se morski sadeži skuhajo. Na koncu dodamo še nekaj kockic masla in drobno sesekljanega peteršiljevega listja ter premešamo, da se maslo stopi.

Rižoto serviramo v parmezanovi košarici (preden rižoto naložimo v košarico počakamo, da se nekoliko ohladi, da se nam košarica ne stopi).


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

katja07  

kuha že od: 7.11.2008

Št. objav: 15

Objavljeno 9.7.2010 ob 9:33

Včeraj sem za hec pripravila te parmezanove košarice... enostavno kot pasulj! Super ideja, fantastična dekoracija, skoraj nič veliko dela, efekt je pa po drugi strani fenomenaln. Pa še nori smo na parmezan tako, da res nisem mogla zgrešit. Super, gotovo še kdaj ponovim tudi za kake obiske! Hvala za idejo in recept!

petruska81  

kuha že od: 7.5.2010

Št. objav: 50

Objavljeno 10.3.2011 ob 23:22

rada bi naredila te košarice pa me zanima,če lahko počakajo kak dan ali dva? po moje že,kako naj jih pa shranim?če kdo ve,bi bila zelo hvaležna za odgovor!!

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 11.3.2011 ob 8:20

petruska81, nisem jih še shranjeval za kasneje, vendar mislim, da ne bo nič narobe, če jih ohladite in spravite v kakšno škatlo, ki se lahko dobro zapre, potem pa v hladilnik.

petruska81  

kuha že od: 7.5.2010

Št. objav: 50

Objavljeno 11.3.2011 ob 9:36

hvala za odgovor sarabande,jih bom naredila,saj jim nima kaj bit.Je samo oblikovan sir! Najlepša hvala!!

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 25.4.2012 ob 8:15

Vesel

Včeraj sem naredila testno dve parmezanovi košarici..super sta uspeli..po 24 urah na hladnem sta enaki,tako da jih lahko naredimo že kak dan prej..jutri pa zares v akcijo za žurko..čista petka..tudi za rižoto.. :))

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.