Žametna limonina torta

za tole dobroto boste porabili samo dvakrat po 30 minut in dvakrat po pol dneva hlajenja - limetin sok lahko uporabite namesto limoninega, za čisto drugačen okus

Žametna limonina torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,4
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Torta 18 cm premera

Tortna podlaga:

250 g maslenih piškotkov

125 g masla

Limonina krema:

250 g sladkorja

4 žličke jedilnega škroba

2,25 dl limoninega soka

4 velika jajca

4 rumenjaki

175 g masla

Mousse:

limonina krema po zgornjem receptu

5 žlic vode

4 žličke želatine

6 beljakov

3,5 dl sladke smetane

1 dl rahlo osladkane sladke smetane za okras

Postopek

1. Maslene piškote zdrobimo v multipraktiku ali pa jih zapremo v plastično vrečko in zdrobimo z valjarjem. Dodamo stopljeno maslo. To precej drobtinasto zadevo s prsti pritisnemo v tortni model obložen s peki papirjem in pečemo pri 175 stopinjah 10 minut. Ohladimo.

2. Naredimo limonino kremo:

sladkor in škrob gladko zmešamo z limoninim sokom. Škrob se mora stopiti, da krema kasneje ne bo grudasta. Dodamo jajca, rumenjake in na koščke narezano maslo. Nad paro in stalnim mešanjem z metlico segrevamo toliko časa, da se masa zgosti in izgleda kot navaden puding. To traja približno 15 minut. Pazimo, da ne segrevamo prehitro, ker se sicer lahko zgodi, da nastanejo limonina vmešana jajca. Odstranimo z ognja in pokrijemo s plastično folijo. Folija se mora dotikati kreme, da se ne naredi skorjica. V hladilniku naj stoji čez noč.

3. Strjenka:

želatino stresemo v 5 žlic vode in pustimo stati nekaj minut.

Limonino kremo razdelimo v 3 dele:

2 dl limonine kreme damo v hladilnik, to se uporabi šele po drugem hlajenju za premaz.

Druga 2 dl limonine kreme segrejemo na majhni temperaturi in ko je zelo toplo, dodamo želatino, stopljeno v vodi. Mešamo na toplem toliko časa, da se vsa želatina raztopi, zavreti pa ne sme.

Toplo limonino kremo z želatino vmešamo v preostanek (tretji del) kreme. Zdaj naredimo sneg iz beljakov in jih nežno vmešamo v limonino kremo. Stepemo še sladko smetano in tudi to previdno dodamo strjenki. Stresemo jo na piškotno osnovo v tortnem modelu. Pokrijemo s plastično folijo in pustimo v hladilniku nekaj ur, da se strdi.

Zdaj uporabimo 2 dl kreme, ki jo namažemo na torto.

Iz stepene, rahlo osladkane sladke smetane nabrigamo zvezdice.


Opombe

Po navadi zvečer naredim najprej tortno podlago in kremo.

Zjutraj nadaljujem s strjenko in okrasim na koncu dneva.

Tudi tale tortica se odlično obnese, če jo narezano na koščke zmrznete. Moj mož jo ima najraje, ko je še malo zmrznjena.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 31.1.2009 ob 13:03

Rimljanka, a veš, da sem včeraj (BTW zadelo dala med favorite) razmišljala, če boš ti tule napisala, kako se ta količinska enigma izračuna...

Anyway, katti, blazno fino je, da človek v praktičnem življenju razume, kako se uporablja matematika (super dolga razlaga, da boš v prihodnje znala in da ne boš zardevala, ko bo treba mulariji kaj razložiti). Tu ima dve kategoriji:

- količine

- razmerja,

ki ju je treba prevesti v ustrezni matematični kategoriji.

Količine so v jeziku geometrije prostornine. Kar pomeni, da moraš uporabiti formule za računanje prostornin. Razmerja so pa stvar računstva.

Torta ima obliko valja. Prostornina valja je enaka produktu ploščine kroga in višine. Ploščina kroga pa je enaka produktu Ludolfovega števila in kvadrata polmera.

Ob predpostavki, da bo višina torte enaka tako pri premeru 18 ali 26 cm, pomenitto naslednje: V1:V2=3.14*9*9*6:3.14*13*13*6

Ker se Ludolfovo število in višina pojavljata v obeh volumnih, ju lahko pokrajšamo (oziroma se razmerje ne spremeni, če ju ni v izračunu) in ostane nam razmerje 81:169*=1:2,08, ergo za premer 26 cm moraš upoštevati dvakrat večje količine kot za premer 18 cm.

katti  

kuha že od: 4.11.2005

Št. objav: 2109

Objavljeno 31.1.2009 ob 17:37

Zelo vesel

No, hvala lepa vsem, sem vedela, da je 2Xno pa sem vseeno vprašala. Ja, naredila sem pa samo za pol več. Čez noč se mi bo krema hladila, jutri pa naredim do konca. Ne zgleda pa prav malo, tudi podloge je dovolj. Bom poročala.

Še enkrat hvala.

npovod1  

kuha že od: 10.10.2004

Št. objav: 159

Objavljeno 5.2.2009 ob 20:52

Pozdravljeni. Zanima me, če je mišljena želatina fix? Jo namreč raje uporabljam kot v lističih. Lahko dam 4 žličke želatine fix oz. celo vrečko?

ivaana  

kuha že od: 29.1.2008

Št. objav: 37

Objavljeno 5.2.2009 ob 22:56

npovod1

Tu je sicer mišljena navadna mleta želatina. Glede na količino, in na navodila na želatini fix, mislim da bi bila ena vrečka zadosti, ker naj bi zadostovala za 4 dcl tekočine, je tako? Ne vem pa kako je, če želatino fix segrevaš. Ali pa vzemi ono malo vrečkico, ki je kot pecilni, zadostuje za 0,5l tekočine.

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 5.2.2009 ob 23:18

Sem stehtala in ugotovila, da so 4 žličke želatine 10g. Ko v navodilih piše, za koliko tekočine je želatine je pa zavedljivo, ker ne vemo, kakšno čvrstost imajo v mislih. Torej, če uporabite 10g čiste želatine v prahu bi moralo vse izpasti prav v redu. BTW, ena žlička ima točno določen volumen, in sicer 5ml. Ena velika žlica = 3 žličkam = 15 ml.

katti  

kuha že od: 4.11.2005

Št. objav: 2109

Objavljeno 6.2.2009 ob 11:05

Oj, oj. Še moje izkušnje.

Glede želatine, jaz sem uporabila navadno mleto želatino, tisto italijansko, izpadlo je dobro. Potem sem delala v modelu 26cm z pol večjo maso kot je v receptu in rezultat: super. Ravno prav visoka, lepa in niti ne zahtevna za naredit.

Sem poslala slikco in bo vsak čas objavljena ni pa tako lepa kot Vanjina. Sem vmes, ko sem jo rezala hitro prijela fotič, drugače še take slike ne bi blo. Zato ni nič dekorirano, nič prta, še postan je odrezan.

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 15.2.2009 ob 10:24

Tudi jaz sem jo delala v modelu velikem 26 cm s pol večjo maso za kremo kot je v receptu.

Probleme sem imela s tortnim dnom, ker se je drobilo. Nisem prepričana, če bom tako podlago prihodnjič še pekla, ali pa mogoče na malo manj stopinjah polovico manj časa. Sicer kasneje, ko se je torta rezala to drobljenje sploh ni bilo moteče, ker je krema fino vse povezala, ko sem pa delala, sem pa skoraj vrgla podlago proč.

V limonino kremo, s karero se torto premaže po vrhu sem dodala še list želatine, ker krema ni bila dovolj trda. To me je v bistvu presenetilo, ker sem pričakovala, da bo res taka kot puding, pa pri meni ni bila. Mogoče sem dala premajhne žličke škroba.

Za mousse sem uporabila želatino v lističih (to najraje uporabljam). Lističev želatine pa toliko, kot jih je pač treba po navodilih z vrečke za tako količino tekočine.

Okus - super. Sigurno jo bom še delala.

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 15.2.2009 ob 17:12

nb, mislim, da je bilo testo drobljivo zaradi piškotkov, ki verjetno sami po sebi niso vsebovali dovolj maščobe. Albert keksi so presuhi zato, boljši bi bili kar kakšni domači, tisti delani na mesoreznico. Drugi nasvet je pa ta, da moraš piškotno mešanico res dobro pritisniti na dno posode, in priznam, da je trajalo nekaj časa, preden sem ugotovila tehniko. Podobno osnovo uporabljam tudi za razne cheesecakes in pite iz oranžnih buč. Sicer pa za ta recept kupim piškote znamke Walker. Embalaža je rdeč in črn Škotski karo, in jih prodajajo čisto povsod, še na Japonskem sem jih videla. Še ena varianta za tortno osnovo so pa Digestiv piškoti. Za te pa vem, da se dobijo povsod. Krema, ki jo uporabiš za zgornjo plast ni želatinasta, mogoče bolj taka kot mekho maslo, tudi ko jo vzameš iz hladilnika. Me pa veseli, da ti je bila torta sicer všeč.

pujsek  

kuha že od: 10.9.2008

Št. objav: 129

Objavljeno 18.2.2009 ob 12:44

Oj! Jaz sem pa tole piškotno podlago uporabila za borovničevo torto. Super je. Sem jo pa fino pritisnila ob pekač kar s tistim za krompir peštat. Sigurno jo bom še s kakim nadevom kombinirala.

lidka  

kuha že od: 16.12.2002

Št. objav: 3690

Objavljeno 27.2.2009 ob 12:43

Vesel

Jaz sem na polovici poti, s kremo v hladilniku in podlago na pultu. : )

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.