Berliner,pust,cvrtje,sladice,Pust, pust mastnih ust - Poznate tradicionalne slo,Pustne jedi

Najlepši in najboljši krofi v Sloveniji

recept za krofe, ki so na vseslovenski razstavi slovenskih dobrot v Ptuju trikrat za povrstjo osvojili zlato medaljo in prejeli kipec kakovosti za krofe - pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

Najlepši in najboljši krofi v Sloveniji
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: približno 24 krofov

1 kg moke (najboljša Farina O + univerzalna, vsake po 1/2 kg)

14 dag olja (približno 2 dl, kdor nima tehtnice)

10 dag kvasa

1 mala žlička soli

½ l mleka

8 rumenjakov

10 dag sladkorja (4 velike žlice, kdor nima tehtnice)

2 vanilijeva sladkorja

nastrgana limonina lupinica

rum

muškatni orešček

marelična marmelada

vse sestavine naj imajo sobno temperaturo

Postopek

Kvas damo vzhajati v toplo mleko.

Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov.

Zmes vseh teh sestavin stepamo 20 minut v mešalniku.

Po končanem stepanju, na tehtnici (če jo imamo), odtehtamo po 8 dag zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki.

Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico, ki jo oblikujemo tako, da damo kroglico testa na mizo, ga pokrijemo z upognjeno dlanjo, s katero krožimo po mizi, da se oblikuje res lepa, enakomerna kroglica. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo z drugim prtičkom. Važno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če boste preveč neučakani in boste dali krofe prehitro peči, ne bodo imeli tako zaželenih venčkov. Enako se bo zgodilo, če bo testo preveč vzhajano. Zato je dobro, da daste takrat, ko mislite, da je testo dovolj vzhajano, enega peči za pokušino in če ima lep venček, je testo pripravljeno za peko.

Pripravimo olje za cvrenje. Kdor ima možnost, naj v marketih poišče palmovo olje (je v trdni obliki kot mast, je mnogo bolj primerno za cvrenje kot olje, krofi ga manj vpijajo, uporabno je za večkratno pečenje in se ne peni!).

Olje segrevamo počasi. Temperatura je primerna takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno izhajajo mehurčki. Ko so kroti vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da jih obrnemo glede na to, kako so ležali na prtičku (zgornja vzhajana stran gre v olje) in posodo pokrijemo s pokrovko.

Pečemo 4 minute na eni strani (bodite natančni), nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo še na drugi strani 4 minute, posoda za pečenje je tokrat odkrita. V posodi pečemo toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju.

Pečene krofe položimo na papirnate serviete, da se olje odcedi, počakamo, da se ohladijo in jih nato z brizgo napolnimo z marelično marmelado.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12638

Objavljeno 7.2.2018 ob 21:35

Vesel

Prva runda krofov, v tem predpustnem času je narejena. Vse sem delala po receptu, edino 1dl mleka sem nadomestila z 1dl pomarančnega soka. Poleg limonine lupinice , sem dala tudi pomarančno. Krofi so res zelo, zelo dobri, priporočam. Čas dela je res, kot piše zgoraj, točno tri ure, no pospravljanja in pomivanja posode ne štejem. Iz zgornjih sestavin , mi je prišlo 24 krofov-tehtala sem jih, po 8 dag.

Gal1234  

kuha že od: 2.3.2019

Št. objav: 1

Objavljeno 2.3.2019 ob 19:42

Živjo sem nov na forumu in me zanima par stvari glede moke in kvasa. Piše Farina O, to je mišljeno točno ta firma Farina, ker na nisem našel točno te moke s tem imenom. Potem piše zraven univerzalna tukaj je vseeno od katere firme ali je pomembno katera?

Glede kvasa me zanima ali je pomembno ali je kvas v prahu ali v kocki?

Hvala za odgovore

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12638

Objavljeno 2.3.2019 ob 21:19

Vesel

Pozdravljen, nov član, Gal1234. Kar se tiče moke, je lahko vsaka bela moka, lahko pa kupiš moko, na kateri piše-posebna bela moka za peko , predvsem potic in krofov, ponavadi je tudi na embalazi to narisano. Kar se tiče kvasa, jaz najrajši uporabljam kvas v kocki, še posebej pri peki potice, kruha in krofov. Ze večkrat sem delala krofe po tem receptu in vedno uporabila belo moko , ki jo imajo v Hoferju, ker se mi zdi odlična. Edino danes sem jih delala s posebno belo moko iz mlina Katić.

costela  

kuha že od: 22.6.2012

Št. objav: 4

Objavljeno 3.2.2021 ob 11:49

Za vikend sem delala po tem receptu. Imam pripombo na količino soli. Za to količino moke je potrebno dodati 2 čajni žlički soli, sicer so neslani.

Problem je cvrtje, ker olje v trenutku, ko se okrog žlice pojavijo mehurčki, je že prevroče. Ker sem cvrla prvič, sem prve 4 krofe zažgala in zavrgla.

Friteze več nimamo, ker je trend pač tak kakršen je. Ali morda katera od vas uporablja za določitev temperature sondo za meso, ki meri temperaturo znotraj velikega kosa? Kakšna je priporočena temperatura za cvrtje krofov?. To je včasih pisalo na fritezi.

Sicer so pa krofi za prvič izpadli krasno.

Cila  

kuha že od: 5.10.2006

Št. objav: 3768

Objavljeno 5.2.2021 ob 22:35

***** Ali morda katera od vas uporablja za določitev temperature sondo za meso, ki meri temperaturo znotraj velikega kosa? Kakšna je priporočena temperatura za cvrtje krofov? ***** Odkar imam kuhinjski termometer, merim z njim tudi temperaturo olja za cvrenje krofov. Najbolj prava je 160 °C.

daabul  

kuha že od: 11.2.2007

Št. objav: 97

Objavljeno 17.2.2021 ob 0:52

Hvala za recept za krofe,peka je natancno opisana,kar je bilo v veliko pomoc. Koncno so mi uspeli res dobri krofi. Glede soli se strinjam z zgornjim mnenjem,malo vec kot 1 zlicka je potrebna. Sicer pa odlicen recept.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.