rojstni dan otroka,jesen,poletje,pomlad,zima,sladice,slovesnost

"Ponarejena" tičina masa

hitro narejena domača tičina masa

"Ponarejena" tičina masa
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 5 minut 5 min
  •  4,6
  • Zanimivosti

Sestavine

20 dag sladkorja v prahu

20 dag mleka v prahu

čajna žlička olja

malo hladne vode

Postopek

Sladkor in mleko v prahu dobro premešamo, dodamo olje in toliko vode, da dobimo testo. Mora biti trdo, saj se v nasprotnem primeru okraski sploščijo in razlezejo.


Opombe

Maso poljubno obarvamo z jedilnimi barvami.

Med uporabo jo dajemo v PVC vrečko, da se ne strdi in izsuši. Iz nje lahko izrezujemo cvetove, trakove, modeliramo figure.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Riddle  

kuha že od: 15.1.2009

Št. objav: 418

Objavljeno 10.2.2009 ob 11:46

Preizkusila sem to maso, saj sem nekaj dni nazaj pekla torto za možev 30. rojstni dan. Moram reči, da je zadeva odlična, ugotovila pa sem tudi, da okraske iz te mase uporabljajo slaščičarji, zato sem zmotno mislila, da je to marcipanova masa. V glavnem, recept je zelo dober, saj me bo v prihodnje rešil iz marsikatere zagate glede okraševanja. Avtorici vse pohvale!

bonanza  

kuha že od: 11.2.2003

Št. objav: 139

Objavljeno 11.2.2009 ob 8:45

Riddle, hvala za pohvale. Me pa zanima, a ste tortico samo okrasila ali ste jo tudi "oblekla", jaz namreč tole uporabljam zaenkrat samo za okraske in manjše prevleke (pentlje, hlače, majice ipd)?

Riddle  

kuha že od: 15.1.2009

Št. objav: 418

Objavljeno 11.2.2009 ob 14:55

Zelo vesel

@bonanza, najprej naj vas prosim, da me ne vikate, saj štejem le 25 let ;)

Torte nisem oblekla v maso, ugotovila pa sem, da bi se to dalo, saj se z gnetenjem zelo zmehča. Edini problem bi lahko nastal, če bi bilo ozračje prevroče in bi se "oblekica" stopila...to se mi je zgodilo tudi z okraski, saj je bil hladilnik premalo hladen. Zato sem okraske naredila na novo in jih dva dni pustila na balkonu, ki je hladnejši od hladilnika.

Sicer pa se okraski tudi lepo razrežejo (rezala sem z nožem, ki nima žagice, je pa precej velik), torej tudi pri preobleki torte ne bi smelo biti težav ;) Glede "stopljene" mase pa bi prišel prav nasvet, ki sem ga - se mi zdi - prebrala pri receptu za sladoledno torto - obloži se z vrečkami, napolnjenimi z ledom ;)

bonanza  

kuha že od: 11.2.2003

Št. objav: 139

Objavljeno 11.2.2009 ob 17:10

ok, pa te ne bom vikala - sama jih imam 31;)

ne vem, meni se okraski niso stopili, pa sem imela tortico v hladilniku 3 dni ( dokler se pač ni pojedla, saj je bila precej velika). A si dala okraske na smetano, ker je ta premokra in do topljenja pride zaradi vlage. Jaz torto premažem z masleno kremo, ali pa na čokolado, tako kot je to naredila ena od članic (zadnja sličica)

bonanza  

kuha že od: 11.2.2003

Št. objav: 139

Objavljeno 11.2.2009 ob 17:13

popravek - spagon je slikico objavila pod Lanino torto

Riddle  

kuha že od: 15.1.2009

Št. objav: 418

Objavljeno 11.2.2009 ob 19:24

bonanza, okraski so se mi stopili na krožniku hehe

Na smetano sem jih dala popolnoma strjene, tako da potem ni bilo nobenih problemov. Edino na mestu stikanja so spustili malo barve, ampak tak ni blo panike, ker so jo hitro pojedli. Aja, še to...ker se je masa "pocala" med izdelavo dekoracij (topila se je med prsti), sem pridno uporabljala sladkor v prahu, ki je potem ostal na okrasku. Zato sem jih pred dajanjem na torto premazala z malo mrzle vode (pač s čopičem, ki sem ga skoraj do konca ožela) in o sladkorju ni bilo več niti sledu :D

bonanza  

kuha že od: 11.2.2003

Št. objav: 139

Objavljeno 12.2.2009 ob 7:49

Ja, s pacanjem v rokah je pa takole - veliko je odvisno od rokih samih;) Eni imamo pač bolj vroče, drugi malo manj, ampak na koncu se pa za vsake najde rešitev, a ne?!

lp, Anita

Riddle  

kuha že od: 15.1.2009

Št. objav: 418

Objavljeno 12.2.2009 ob 10:29

Rešitev se definitivno najde, samo če se hoče. Sicer pa sama pravim tako - če ne probaš nekaj narest, pol ne moreš bit ziher al rata, al ne, niti ne veš al je dobro, al ne.

Še enkrat pohvale za recept in navodila! Tole bo še prav prišlo. Pa ne samo za torte, temveč tudi za kakšno drobno pecivo ;)

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 2.3.2009 ob 20:05

V soboto dopoldne sem naredila tole maso. Bala sem se, da sem dala notri malo preveč vode, pa sem si mislila, da bom kasneje, ko bom oblikovala pač dodala še malo mleka ali sladkorja v prahu. Maso sem shranila v polivinilasto vrečko, pa v shrambo. Zvečer je bila že skoraj pretrda za oblikovanje, v nedeljo dopoldne pa sem jo vrgla proč in naredila novo.

Sveža se lepo oblikuje, čeprav ni tako "elastična" kot prava ticino masa. Kar se pa okusa tiče, pa mislim, da kar nekaj pove podatek, da je nihče ni oluščil in pustil na krožniku, kar se pri nas obvezno dogaja pri tičino masi, zato jo tudi vedno redkeje uporabljam.

Jo bom še delala, ampak obvezno tik pred uporabo.

bonanza  

kuha že od: 11.2.2003

Št. objav: 139

Objavljeno 3.3.2009 ob 13:18

nb,

sama sem jo uporabila cca.teden kasneje kot je bila narejena - za 20 sek v mikrovalovko pa je;) (seveda odvisno od količine)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.